Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za staro pravdo naših krajevnih imen

Jutro (1934) - Rudolf Badjura: Pogostokrat čitamo in čujemo krajevna mena, ki nikakor niso v skladu s pristno našo domačo govorico.

Vse polno je takih nepravilnih in popačenih nazivov v rabi posebno pri mestnih ljudeh, pa tudi po deželi. Premnogo so v tem pogledu zakrivili nekdanji, našega jezika nevešči avstrijski vojaški maperji, za njimi birokratska gospoda, šole in pa časopisje.
Ne mine skoro noben teden, da ne bi v naših dnevnikih čitali to ali ono napačno krajevno ime, kar nam gotovo ni v čast. Tudi naše tujskoprometne propagandne brošure in drugi izdaje ne posvečajo dovoli pažnje pravilni rabi krajevnih imen in tako vlečemo grde napake skoz leta naprej. Vsega, kar ni prav, seveda pri vseh in povsod nikdar ne bo mogoča odpraviti. Uverjen pa sem, da bi se dalo mnogo teh smeti enkrat za vselej pomesti; zato Vas prosim, gospod urednik, da odprete ta nov predal (smetišče) v Vašem cenjenem listu, ki se ga bo marsikdo rad poslužil, da očistimo sčasoma naš jezile tudi teh, vsaj najbolj sramotnih peg.

Prvi primer: Logarska dolina in ne Logarjeva! Od nekdaj smo čitali in čuli samo Logarska dolina, kakor je pravilno. V zadnjih letih pa prinašajo naši časopisi prav pogosto »Logarjeva dolina«, kar ni prav, da pojavile so se že celo razglednice s tem napačnim nazivom. Prav točno bi znali povedati: od kedaj to datira in od kod to izvira. Razobesili bomo to umazano perilo, če te vrstice in bodo izdale! Nihče, pa že prav nihče nima pravice nalašč pretvarjati in namenoma načrti naših pristnih domačih krajevnih imen. Poskrbeli bomo odslej, da bodo ostala naša krajevna imena nepokvarjena in se imenovala pravilno tako, kakor jih je svoje dni naš narod krstil. Od nekdaj so govorili: »Logarska njive«, »logarski otroci«, »Logarska planina«, »Logarski kot« in »Logarska dolina«, tako je prav in tako naj ostane! Na vratih (pri vhodu) v prekrasno našo Logarsko dolino v rogovili nad Podbrežnikom se šopiri že nekaj let sem velika tabla z napisom »Logarjeva dolina«. To je nedopustno! Prosimo sresko načelstvo v Gornjem gradu, da blagovoli ukreniti, da ta tabla, ki že nekaj let prav po nepotrebnem ustvarja zmedo med turisti m učečo se mladino, čim prej izgine, istotako pa tudi, da se odstranijo vsakršne razglednice z napačnim napisom Logarjeva dolina.

Rudolf Badjura
Jutro, 9. avgust 1934

09.08.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46025

Novosti