Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nabiranje

... gob, zelišč in plodov v Triglavskem narodnem parku

V gozdovih Triglavskega narodnega parka običajno z mesecem avgustom nastopi obdobje največje rasti gob ter s tem povezana množični obisk in intenzivno nabiranje, predvsem na Pokljuki in Mežakli. Zlasti prevladuje ljubiteljsko (rekreativno) gobarjenje splošno zanimivih vrst za prehrano, kot so užitni gobani, lisičke in štorovke. Podobno velja tudi za nabiranje drugih gozdnih dobrin (borovnice, maline, …) in zelišč.

Pri nabiranju gob je potrebno upoštevati pogoje, ki jih za nabiranje predpisujejo Uredba o varstvu samoniklih gliv ter predpisi na področju gozdarstva in varstva gozdov, predvsem Pravilnik o varstvu gozdov. Tako posameznik lahko dnevno nabere do največ 2 kg gob, ki morajo biti grobo očiščene že neposredno na rastišču. Pri nabiranju ne smemo uporabljati pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje. Nabrane gobe moramo prenašati v zračni in trdi embalaži. V primeru kršitev globa znaša najmanj 208,65 evrov. Tako kot vsako leto v času rasti gob bodo tudi v letošnjem letu naravovarstveni nadzorniki TNP v sodelovanju s pristojnimi inšpekcijskimi službami poostrili nadzor nad spoštovanjem predpisanih pravil.

Kot začasni obiskovalci gozdov pa se moramo zavedati, da je naša prisotnost v gozdu moteča za v parku živeče živali, zato ne povzročajmo nepotrebnega hrupa in drugih motečih dejavnosti.

V obdobju »gobarske mrzlice« pa se praviloma poveča tudi število ugotovljenih kršitev prometnih režimov. Zato obiskovalce pozivamo, da ne parkirajo motornih vozil na izven za ta namen predvidenih površinah in naj ne vozijo po gozdnih cestah, na katerih velja prepoved splošne uporabe.

Pri obiskovanju Triglavskega narodnega parka in narave nasploh ne pozabimo, da smo gostje čudovite, a občutljive narave, ki naj tudi po našem obisku ostane nespremenjena.

Pravila ravnanja v TNP:
• Pri obisku v Triglavskem narodnem parku spoštujmo navade in način življenja domačinov.
• Bodimo tihi, da ne bomo vznemirjali živali.
• V narodnem parku ničesar ne puščajmo in ne odnašajmo ničesar razen lepih spominov: gorsko cvetje je najlepše na svojih rastiščih, zato naj tam tudi ostane,
• Odpadke odnesimo s seboj.
• Pse vodimo na vrvici.
• Parkovne poti so namenjene pohodnikom, vožnja s kolesi po njih ni dovoljena.
• Na poti sledimo oznakam na stebričkih in markiranim potem.
• Vozila puščajmo na za to označenih mestih.

31.07.2014
Dodatne informacije: Andrej Arih, Strokovna služba TNP,
Oddelek za naravo: andrej.arih@tnp.gov.si, 04 5780244

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti