Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zahvala Veleposlaništvu

LR Kitajske za pomoč pri izvedbi iskalno-reševalne akcije v pogorju Shaksgam


Ljubljana, 29. julij - Predstavnika Ministrstva za zunanje zadeve RS, Andrej Šter in Nataša Bergelj ter predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in koordinator iskalno-reševalne akcije Matjaž Šerkezi so v torek, 29. 7. 2014, obiskali Veleposlaništvo Ljudske republike Kitajske v Ljubljani.
Veleposlaniku Nj. eksc. g. Zhang Xianyi-u so se zahvalili za vso pomoč in podporo, ki so jo veleposlaništvo, kitajski državni organi in kitajska vojska nudili ob izvedbi iskalno-reševalne akcije pogrešanih slovenskih alpinistov Aleša Holca in Petra Mežnarja v pogorju Shaksgam.

Vodja Konzularnega sektorja MZZ RS Andrej Šter je veleposlaniku predal diplomatsko noto z zahvalo za pomoč in sodelovanje kitajskih oblasti v zahtevni iskalno-reševalni akciji. Dodatno je veleposlaniku posredoval prošnjo za dokončanje iskalne akcije pogrešanih alpinistov v primernem času in bolj ugodnih vremenskih razmerah, ki bodo omogočale solidno pripravo in izvedbo akcije. Veleposlanik je izrazil obžalovanje zaradi vremenskih razmer, ki so preprečile nadaljevanje akcije v pogorju Shaksgam, hkrati pa izkazal tudi razumevanje pri odločitvi, da se iskanja pogrešanih slovenskih alpinistov prekine. V nadaljevanju je zagotovil brezpogojno pomoč veleposlaništva, ki bo potrebna za izvedbo načrtovanih aktivnosti v primeru dodatne odprave slovenskih alpinistov na območje, kjer so pogrešili Aleša Holca in Petra Mežnarja.

Bojan Rotovnik, predsednik PZS, se je v imenu PZS zahvalil veleposlaništvu LR Kitajske v Ljubljani za vso pomoč in podporo kitajskih lokalnih oblasti in kitajske vojske ob izvedbi iskalno-reševalne akcije pogrešanih slovenskih alpinistov na območju gore Durbin Kangrija II v kitajskem delu Himalaje. Žal v okviru iskalno-reševalne akcije pogrešanih alpinistov kljub večdnevnim prizadevanjem niso našli, prav tako niso opazili njunih sledi ali njune opreme. PZS visoko ceni odločitev kitajskih oblasti, ki so iskalno-reševalne akcije v tem odročnem delu Himalaje akcijo podprli z napotitvijo helikopterske posadke, ki je zaradi visokih gora ter odmaknjenosti od civilizacije predstavljala izjemno zahtevno logistično in tehnično nalogo. Predsednik PZS se je veleposlaniku iskreno zahvalil za izkazano pripravljenost pri nudenju nadaljnje pomoči in podpore pri morebitnih prihodnjih iskalnih aktivnosti v pogorju Shaksgam.

Kot skromen znak hvaležnosti je g. Rotovnik veleposlaniku izročil knjigo Slovensko planinstvo, kjer je v slovenskem in angleškem jeziku podrobneje predstavljena velika povezanost Slovencev z gorami ter motivi, ki Slovence vlečejo na vrhove gora.

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti