Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje z našim zvestim bralcem

Majda Gašperin: Zgodba, ki jo piše življenje … Štefan Zrinski s Švedske, Janez Medvešek in Alojzij Žakelj skupaj v Begunjah.

Cerkvica sv. Petra, Dobrča, koča na Robleku, greben Begunjščice in zadaj Vrtača, vse se je razkazovalo v svoji lepoti. Tudi Triglav se je za trenutek pokazal v družbi mogočnih sosedov. Čakala sem napovedano družbo. Prišel je Lojz. Čez nekaj časa so prispeli tudi ostali.

Štefan Zrinski je upokojenec, invalid po možganski kapi, ki živi na daljnem Švedskem. Tam si je našel delo in si ustvaril družino. Zelo rad ima Slovenijo, naravo in pokrajine, ki mu jih s foto zgodbami pošilja Janez Medvešek. Štefan ima shranjene vse njegove knjige, koledarje, foto zgodbe. Tudi gore in hribe, po katerih se nikdar ni vzpenjal, pa jih spoznava preko naših zgodb, ima rad.
Večkrat mi je napisal, da bo prišel v Slovenijo. Potem bomo pa šli. Vse bi rad videl, tudi gore. Žal, se na vozičku ne pride daleč. Lani si je kupil rabljen avto, primeren za invalide. Letos pa je prišel na dopust v svojo ljubljeno domovino. S kakšnim zanosom in spoštovanjem govori o Sloveniji. Prosil me je, naj obvestim Žakeljna, če bi lahko prišel, da bi ga osebno spoznal. Pred leti mu je poslal kartico, ki ga je po enem letu našla v bivaku na ZTP. Z Medveškom pa sta se dogovorila sama. Lojz je bil zvečer še pod Triglavom, zjutraj pa je odšel v dolino.

Sreča na obrazu človeka,
človeka, ki si ga osrečil,
je tisto, kar šteje.
Stisk roke njegove,
pogled, ki te gane,
pogled, ki v spominu za vedno ostane
je tisto, kar šteje! … je napisal Janez Medvešek in kako prav ima ...

Negovalka Brigita, ki je skrbela za Štefana, je bila tudi šofer njegovega kombija. Janez Medvešek pa je prišel z ženo Eli. Zbrala se je zanimiva družba. Štefan je bil dobre volje, Brigita mu je ves čas pomagala. Janez je bil s fotoaparatom v roki hitro na delu.
Ko smo se posedli za mizo, nam je Štefan razložil, zakaj je izmed veliko znancev v Sloveniji izbral prav nas.
Janez mu s svojimi foto zgodbami in komentarji prikaže Slovenijo v vsej veličini. Preko njega spoznava kraje in kulturo dežele, ki jo ima še vedno zelo rad.
Lojza občuduje, ker je močan, samosvoj in ga nič ne odvrne od njegovih ciljev.
Mene, ker mu včasih polepšam dan z zgodbo o mojih vzponih na kakšen vrh. Pa doma imam ravno tako moža na invalidskem vozičku. Ve, koliko truda je potrebno, ko se življenje popolnoma spremeni invalidu in tistim, ki skrbijo zanje ...

Čas je hitro mineval. Uspelo mi je narediti nekaj fotografij, da je na njih tudi Janez. Zaradi obveznosti doma sem se kmalu poslovila. Kasneje se jim je pridružila še Tjaša, ki je Štefanu preko svojega podjetja poiskala negovalko Brigito. Upam, da mu bo še kdaj uspelo obiskati ljubo Slovenijo. Naj mu še večkrat privabijo nasmešek na usta slike in besedila Janezovih potepanj. Pa tudi kakšen izlet v gore bo lahko doživel iz naših zgodb.

Srečno, gospod Zrinski, kjerkoli že boste, naj vam bo zdravje naklonjeno!

Foto: Janez Medvešek in Majda Gašperin

 

 

Posebni ljudje, vsak na svoj način
Štefan je večino svojega življenja preživel v tujini. Sedaj, ko bi lahko užival, pa je zaradi bolezni vezan na voziček. Lahen nasmešek na njegovem obrazu je dal vedeti, da je srečen. Ne more hoditi, vendar mu pogovor ne dela težav. Vse ga zanima. Brigita, ki nesebično pomaga in skrbi za tiste, ki sami tega ne zmorejo. Janez, znan po celem svetu po svojih foto zgodbah in nemirni duši, ki ga venomer nekam žene. Z njim gre vedno tudi gospa Eli. Lojz, domačin izpod Triglava, ki ves čas prebije v bivakih na ZTP ali na skali v grebenu Mežakle. Sam, svoboden, gre kamor hoče.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti