Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

La Extraplomix, verjetno najtežja ferata na svetu

Na prostem.si - Matej Luzar: Spoznajte zavarovano plezalno pot, ki je tako zahtevna, da so morali zanjo iznajti novo težavnostno oceno.

Vsi ljubitelji gora ste se gotovo že srečali s feratami oziroma zavarovanimi plezalnimi potmi, kot jih imenujemo pri nas. Gre za pot po steni, ki je opremljena z jeklenicami, klini in drugimi podobnimi pripomočki za plezanje. Čeprav nekateri gorniki tako nadelane poti obravnavajo kot skrunitev gore, športni plezalci pa vztrajajo, da se taka aktivnost v nobenem primeru ne more primerjati s pravim plezanjem, so lahko ferate še kako zahtevne in od človeka terjajo dobro mero znanja in spretnosti. Seveda je več kot priporočljivo, da se na ferate ne podajamo brez ustrezne opreme, kot so čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice in ustrezna obutev.

Ferate pa že dolgo časa niso več samo visoko v hribih, ampak tudi precej nižje. V zadnjih letih so namreč v porastu tako imenovane športne ferate, pri katerih cilj ni priti na vrh stene ali gore, ampak zgolj plezati. Pri nas je takšnih bolj malo, več pa jih lahko najdete pri naših severnih sosedih. Ena bolj znanih je na primer ferata Tuerkenkopf pri Železni Kaplji, katere vstopna točka se nahaja le tri minute hoje od parkirišča.

Tudi pri feratah se je oblikovala težavnostna lestvica, ki sega od A do F oziroma G. Najvišjo oceno ima trenutno le ena ferata – La Extraplomix.

Brez veščin klasičnega plezanja težko
Ferata La Extraplomix je nastala leta 2012 na Kanarskih otokih. Njena dolžina znaša 130 višinskih metrov, zaradi močno previsnih odsekov pa jo odsvetujejo vsem, ki ne obvladajo tudi veščin klasičnega plezanja. Mestoma je previsnost tako visoka, da se bomo v primeru, da z nogama izpustimo jeklenico, le težko povlekli nazaj. Da je varovalna oprema na tej ferati res obvezna, verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Tudi kakšen kos klasične plezalne opreme ne bo odveč. Ker pa slika pove več kot tisoč besed, lahko ferato pobliže spoznate v priloženem videu.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti