Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrtna nesreča pod Triglavom

Slovenec (1924): V noči od sobote na nedeljo se je pripetila pod Triglavom smrtna nesreča. Zahtevala je kot žrtev vodnika iz Mojstrane, A. Hlebanjo.

Očividec nam je o dogodku dal sledeča pojasnila: Prišli smo v soboto 26. VII. pred večerom v kočo na Kredarici. Kmalu za nami vstopi vodnik Anton Hlebanja, krepak, postaven, 35 leten mož, doma iz Mojstrane. Peljal je g. Stiasnyja iz Aljaževega doma preko Luknje na Triglav. Prišel je na Kredarico, da pripravi prenočišče za večjo družbo, ki je še isti večer nameravala priti gori. Okrog 8. ure je še sedel v kuhinji in pil kozarec vina. Ni bilo videti, da bi bil utrujen in je kljub megleni noči zagotavljal, da pojde skozi Kot v Mojstrano. »Kar tudi doli pod kočo, potem se pa podričam po snegu in v par urah sem doma«, nam je še govoril. Strašili smo ga z dežjem in viharjem, ki se je že bližal in oskrbnica sama mu je zelo odsvetovala. Ko sem odšel k počitku, je vodnik še prisedel k večji družbi in bil zelo dobro volje. Nato je vzel palico in odšel. Oskrbnica je mislila, da je šel k počitku.

Okrog 9. ure v nedeljo dopoldne vstopi v kočo neki lovec s sporočilom: Hlebanja se je ponesrečil! Pod Kredarico leži v skalah. Hiteli smo ven. Par korakov od vrat je strmina, kjer je v globočini ležalo truplo pokojnega Hlebanje. Nesrečo smo si mogli razložiti na ta način, da je vodnik stopil v megli morda le par korakov predaleč od koče in je omahnil v globočino.
Pokojni vodnik je sam gotovo na stotine turistov prepeljal preko nevarnih strmin in prepadov. Našel pa je smrt, kjer je gotovo ni pričakoval. Blag mu spomin!

Slovenec, 29. julij 1924

29.07.1924

dLib.si


 SiOG 10/1924 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti