Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grintovec 2014

KGT Papež: 16. tek
Kosoveljeva in Kosgei kraljevala na Grintovcu 


16. gorsko tekaška preizkušnja uspešno zaključena - zmagovalci vsi, ki so dosegli cilj

Zadnja julijska nedelja, ki je kazala bolj jesensko kot poletno podobo, je v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp že 16. privabila najboljše domače in tuje gorske tekače. Klub gorskih tekačev Papež, ki ga vodita zakonca Mira in Dušan Papež, je organiziral že 16. Gorski tek na Grintovec (2558 m). Tek je bil tudi letos uvrščen med tekme svetovnega pokala v gorskih tekih, hkrati pa je štel tudi za Državno prvenstvo navkreber za otroške kategorije ter četrta tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih.

Gorsko tekaško preizkušnjo v sedmih različnih kategorijah je na pobočjih Kamniško-Savinjskih Alp včeraj uspešno končalo 285 tekačic in tekačev, med katerimi je bilo 35 tujcev iz Italije, Madžarske, Avstrije, Kenije, Japonske, Hrvaške, Velike Britanije, Afganistana, Francije in Slovaške.
Ekstremno preizkušnjo sta najhitreje premagala Slovenka Mateja Kosovelj (1:32:28) in Isaac Toroitich Kosgei iz Kenije (1:19:30), ki sta tako postala letošnja kraljica in kralj Grintovca.

Letošnja novost teka na Grintovec je bila prestavitev starta na Piknik center pri Jurju, kjer je po tekaških preizkušnjah potekala tudi uradna razglasitev rezultatov, podelitev priznanj ter denarnih nagrad. Celotni program je vodil radijski napovedovalec Boris Ličof. Na prireditvi je zbrane prvi pozdravil organizator včerajšnjega dogodka, predsednik Kluba gorskih tekačev Papež, Dušan Papež. Ta se je do Kokrskega sedla podal že v soboto zvečer. Kot je dejal zbranim, je bila odločitev o izvedbi teka do vrha Grintovca, zaradi nestanovitnih vremenskih razmer sprejeta v nedeljo zjutraj, ko se je Papež skupaj z ostalima dvema delegatoma tekme Tomom Šarfom in Tomažem Jarcem, odločil, da se tek izvede v celoti. Papež se je ob koncu svojega govora zahvalil vsem pomočnikom, tekačem in še posebej svoji družini, ki mi vsa ta leta stojijo ob strani pri organizaciji ekstremne preizkušnje.
Tomo Šarf, predsednik za Gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije in član Svetovne zveze za gorske teke, je dejal, da so današnje razmere na progi (megla, veter, mraz) pokazale, da je tek na Grintovec prava gorsko tekaška preizkušnja. Na končni prireditvi je spregovoril tudi Janez Aljančič, član Atletske zveze Slovenije in član Evropske atletske zveze, ki se je družini Papež in njihovim pomočnikom zahvalil za uspešno izvedbo ekstremne tekaške preizkušnje. V imenu Občine Kamnik je spregovorila podžupanja Julijana Bizjak Mlakar. Kot je dejala, je vesela, da se je v enem najlepših delov občine zbralo veliko število ljubiteljev narave in športa. Čestitala je tekačem, ki so premagali preizkušnjo ter se zahvalila družini Papež. ki z uspešno organizacijo teka ponaša ime Občine Kamnik v svet.

Včerajšnji tek ekstremov je bil za KGT Papež uspešen ne le organizacijsko temveč tudi na tekmovalnem področju. V najmočnejši, t.j. članski konkurenci, je bil najhitrejši Slovenec na vrhu Grintovca, član kluba KGT Papež Nejc Kuhar, kot peti pa je na vrh pritekel Mitja Kosovelj. Tudi v drugih kategorijah so se tekačice in tekači KGT Papež odrezali odlično.

V otroških kategorijah sta slavila tekača domačega kluba KGT Papež, ki sta z zmago postala tudi državna prvaka. Med mlajšimi deklicami je zmagala Maša Viriant, Tjaša Uršič je bila 6., Klara Zlatnar 9., Zoja Kranjec 10 ter Izza Škrtič 14. Med mlajšimi dečki je zmagal Aleš Prelovšek, Maj Križnar je bil 4., Žan Grčar 5., Žan Uršič 9., Aleks in Aljaž Cipot pa 12. in 13.

Med deklicami (l. 2001-2002) je državna prvakinja postala Ana Milović, 3. je bila Tjaša Čirović, 4. Hana Dobovšek (vse KGT Papež). Rok Sušnik iz KGT Papež je bil najhitrejši med dečki in postal državni prvak v svji kategoriji. Nejc Uršič je bil 3., Žan Kranjec 7. ter Rok Podbregar 9. (vsi KGT Papež).

Pri starejših deklicah (l. 1999-2000) je državna prvakinja postala Karin Gošek iz AK Sevnica, med starejšimi dečki pa je državni prvak postal Jakob Mali iz AK Domžale. Miha Oražem in Grega Zagorc iz KGT Papež sta bila peti in sedmi.

Mladinke in mladinci (l. 1995-1998) so tekli do Kokrskega sedla. Med mladinkami je bila prva Karmen Orehek, druga pa njena sestra Suzana (obe KGT Papež). Pri mladincih je slavil Mohammad Bashir Rezai iz Afganistana (član TK Šmarnogorska naveza). Aljaž Božič je bil drugi, Marino Mekiš pa 6., oba sta člana KGT Papež.

V članski konkurenci (l. 1975-1994) je tako kot lansko leto slavila trenutno ena najboljših slovenskih gorskih tekačic Mateja Kosovelj (ŠD Nanos), med člani pa je bil najboljši Isaac Toroitich Kosgei iz Kenije, član Run2Gether. Član KGT Papež Nejc Kuhar je bil tako kot lansko leto drugi, Matija Kosovelj pa peti. V članski konkurenci so se odlično odrezali tudi ostali tekači KGT Papež: od 8. do 12. mesta so se uvrstili Simon Novak, Sebastjan Zarnik, Klemen Triler, Rok Bratina ter Gašper Bregar. Jure Šuligoj je bil 14., 15. Matjaž Mikloša, 19. Bojan Ambrožič, Boštjan Erjavšek 24., Luka Mihelič 26., 29. Martin Koželj, 62. Klemen Janša, 66. Simon Razpotnik.

Madžarka Timea Merenyi je zmagala v kategoriji veterank (l. 1965-1974). Članici KGT Papež, Urška Trobec in Petra Mikloša sta bili 4. in 5. Med veterani je zmagal Simon Alič (ŠD Nanos). Metod Bregar je bil 4., Mirko Janjatovič 6., Igor Šalamun 8., Martin Vodlan 36.

V konkurenci starejših veterank (. 1964 in prej) je slavila Marta Šorli, pri starejših veteranih pa so prva tri mesta zasedli člani KGT Papež Franci Teraž, Bojan Kemperl in Bojan Kožuh. Klubska tekača najboljših Marjan Tepina ter Bojan Kramar sta bila 15. in 29.

Pokal sta prejele tudi najstarejša tekmovalca v ženski in moški konkurenci. Na tokratnji tekmi sta pokala prejela Boža Meža (ŠD Premogovnik Velenje) in Tone Petek (ŠKD Mekinje).

Posebno nagrado pa sta včeraj iz rok Toneta Fornezzija – Tofa dobila najpočasnejša v ženski in moški konkurenci, ki sta vrh še osvojila v limitnem času: Slavka Drobnič (AK Pivka) ter Jasmin Bašič (ŠD Helios). Vsak od njiju je dobil zlatega polžka, ki ju podarjata Butik Nedeljskega in Zlatarstvo Loboda.

Gorsko tekaška prireditev tek na Grintovec ne bi mogla biti organizirana brez pomoči prijateljev in prostovoljcev družine Papež in Kluba gorskih tekačev Papež. Zato hvala vsem in vsakemu posebej, ki ste kakor koli pomagali pri organizaciji. Seveda je taka prireditev tudi velik finančni zalogaj, zato hvala tudi vsem sponzorjem!

Tekst N.K., vse fotografije Foto TRIF.


28. julij 2014 

Namesto gojzarjev superge, namesto petih ur ura in pol

 

Dnevnik - Metod Močnik: Teka na Grintovec se že leta drži sloves najbolj fascinantnega teka v Evropi. Tek za kraje višin. Le nekaj metrov manj kot dva tisoč metrov višinske razlike je v slabih desetih kilometrih od Kamniške Bistrice (599 m) do vrha očaka Kamniških Alp Grintovca (2558 m).

»Za tale tek je treba biti pa že kar malo hribovca,« je bila malce navihana, zagotovo pa najbolj slikovita in posrečena pripomba Nejca Kuharja, potem ko je včeraj sredi dopoldneva že sedel pri koči na Kokrškem sedlu, na pol poti v dolino. Zadnji od udeležencev 16. gorskega teka na Grintovec pa so tedaj grizli muke zadnjih metrov Strehe vrhnjega predela malce v meglo zavitega očaka Kamniških Alp. Kuhar je namreč na vrh pritekel kot drugi za Kenijcem Kosgeijem z najboljšim slovenskim časom doslej, blizu rekordni časovni znamki pa je bila tudi kraljica Grintovca Mateja Kosovelj.

Hitra hoja proti teku
Fascinantna dva kilometra vertikale gorskega teka na Grintovec sta tudi letos privabila 230 tekačev iz 14 držav. A ne zgolj zaradi tega, ker tek sodi v sklop tekem svetovnega pokala IAAF v gorskih tekih. Tek je odprt za vse, ki nam je hitrolazenje v hrib svojevrsten izziv.

Čas in trasa imata na Grintovcu svojevrsten pomen. »Ker je bilo zaradi vremena kar nekaj možnosti, da bi bil tek skrajšan do Cojzove koče, to ne bi bil več poseben izziv. Znamka in motiv za nas tekače sta Grintovec in seveda dosežen čas,« je smisel mnogih povzel Kuhar. Tekač in turni smučar, dolga leta doma v bližnji Kokri, dolini na jugozahodni strani Grintovca, je na vrh hišne gore med vremensko neustrašne planince zmogel v času ure, dvajset minut in sedmih sekund. Nepredstavljivo za planince, vajenih markiranih pet ur.

»Sicer je po svoje vseeno prvi pod ena dvajset ali enaindvajset, saj tako hitro še noben Slovenec ni prišel do vrha. Malo pa me žre, ker nisem že prej pogledal na uro kot pa šele v zadnjih 50 metrih in prepozno ugotovil, kako blizu sem. Devetih sekund nisem zmogel nadoknaditi,« je malce potožil Kuhar, poznan tudi kot rekorder Triglava (Krma–Triglav–Krma v dveh urah in 25 minutah). Kenijec Isaac Kosgei Torotich je mejo ure in dvajset minut presegel za 30 sekund. »Tekel sem vso pot do vrha, tekač za mano je le hodil in delal ogromne korake. Kaj takega še nisem videl,« se je čudil kenijski atlet, tudi kralj teka na Grossglockner/Veliki Klek, ki je vodstvo ubranil z zadnjimi močmi, v dolini pa je navduševal mlade tekače kot veliki zvezdnik. Je prvi temnopolti kralj Grintovca.

Vreme jih ni oviralo
Kraljica Grintovca, kar rada sliši, je znova Mateja Kosovelj. Še bolj kot pri Kuharju (dosegel je sedmi čas vseh časov, rekord Novozelandca Wyatta 1,15:43 je morda večen), je bil govor o času Primorke 1,32:38. Rekord Čehinje Anne Pichrtove je namreč 1,31:50. Debata med številnimi tekači je poleg sreče z vremenom slonela na spremembi trase. Letošnji tek na Grintovec je namreč prvič v spodnjem delu potekal z desnega brega mimo Plečnikovega dvorca, ki ima dva metra več višinske razlike in je za okoli 250 metrov daljša kot legendarna pot od Doma v Kamniški Bistrici. In prav tu, v tej razliki, ki znese teoretično več kot Matejinih 48 sekund, so se lomila mnenja odločitve izjemno zagnane organizacijske ekipe z Dušanom Papežem, ki je tek s srčnostjo naredila za praznik vse doline Kamniške Bistrice. »O času nisem razmišljala, le tekla in hodila sem. Morda je oče Edvin imel čas z rekordom v glavi, a me ni obremenjeval s tem. Morda bo čas zame zanimiv čez leta, ko bom dojela doseženo. Ko se zdi preprosto, je vse samoumevno. Meni bi bilo najbolj hudo, če zaradi vremena ne bi zmogli pripraviti teka do vrha. V očeh organizatorjev sem videla njihove želje, kaj jim to pomeni. Vreme smo imeli nato kot nalašč, le na drsečih skalah smo morali biti previdni,« je med potjo čebljala 26-letna Primorka, ki bi najraje videla, da bi kamnito pot malce obdelali in jo naredili bolj tekaško, od vsega vzdušja pa jo je najbolj navdušila pripomba planinke med vzponom: »O, poglejte, prva punčka gre.« Ja, Mateja je prava kozoroginja, ki ji je bila včeraj kos le peščica hitrih. Le 18 tekačev je, kar je največ doslej, teklo hitreje od ure in pol. In zanimivo, da gorski reševalci kljub temu, da na vrh gore lezemo v lahkih športnih copatih in golorokih majicah, niso imeli dela. »Glavna težava v gorah je v glavi in sposobnostih, ne v copatih,« je modro ugotovil reševalec Matjaž Ravnikar na najbolj fascinantnem teku v Evropi. Do naslednjega tedna, ko v Susi v Italiji pripravljajo tek s tremi kilometri vertikalne višinske razlike na mah. Kar veliko »norcev« z Grintovca se bo podalo tudi tja gor.

Metod Močnik


27.07.2014

Kenijec Kosgei najhitreje na Grintovcu

Nejc Kuhar in Mateja Kosovelj najhitrejša Slovenca

Po prvih neuradnih rezultatih je najhitreje na vrh Grintovca pritekel Isaac Toroitich Kosgei iz Kenije s časom 1:19:30. Drugi je bil najhitrejši Slovenec Nejc Kuhar s časom 1:20:08, tretji pa Kenijec Francis Muigai Wangari s časom 1:20:46. Četrti je Robbie Simpson iz Velike Britanije, peti pa Mitja Kosovelj iz Slovenije.

V ženski konkurenci je najhitreje na vrh pritekla Slovenka Mateja Kosovelj s časom 1:32:28, druga je bila Jana Bratina s časom 1:43:21.

Med mladinkami je bila najhitreje na Kokrskem sedlu Slovenka Karmen Orehek s časom 1:19:28, med mladinci pa Mohamed Bashir Rezai iz Afganistana.

N. K.


27.07.2014

Tekači so na poti na vrh Grintovca

Ob 9. uri je več kot 200 tekačev startalo proti vrhu Grintovca

Ob 9. uri so tekači startali na poti proti vrhu Grintovca. Takrat je bilo na vrhu rahlo vetrovno, temperatura zraka je bila 10 stopinj Celzija, 100 m pod vrhom pa je bil pas oblakov.

N. K.


27.07.2014

Pred startom Gorskega teka na Grintovec

V Piknik centru pri Jurju je že vse pripravljeno na start 16. Gorskega teka na Grintovec. Malo pred 7. uro so prišli tudi prvi tekači. Razmere na vrhu Grintovca so trenutno pravšnje za izvedbo današnjega teka. Več infromacij sledi.

Ob 8:35 je bilo na vrhu Grintovc jasno, temperatura zraka pa je bila 14 stopinj Celzija.

N. K.


26.07.14

Pastaparty pred jutrišnjim tekom
Srečanje tujih tekačev z organizatorji Gorskega teka na Grintovec

Danes zvečer je v Gostišču pri planinskem orlu potekala t.i. pastaparty oziroma srečanje nekaterih tujih in domačih tekačev z organizatorji, Dušanom in Miro Papež, jutrišnjega 16. Gorskega teka na Grintovec. Tekačem iz Kenije, Madžarske, Japonske, Velike Britanije, Slovaške in Slovenije je Tomo Šarf, član komisije za gorske teke EAA, predstavil novosti letošnjega teka na najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Po prijetnem druženju so si tekači zaželeli veliko sreče na jutrišnji tekmi.

N. K.


26.07.14

Proga na vrh Grintovca je že označena

Proga do vrha Grintovca je potrasirana, vse potrebno za okrepčevalnice od Kokrskega sedla do vrha že čaka močne, zveste nosače na Kokrskem sedlu

Včeraj (25. 7. 2014) so zvesti traserji Slavc, Rajko, Boštjan, Drago, Aleš, Rok, Igor, Iztok, trasirali progo, potegnili rumen trak do vrha Grintovca in označili progo s puščicami.

Vsa potrebno za okrepčevalnice pa že čaka močne in zveste nosače na Kokrskem sedlu, da vse v nedeljo zjutraj odnesejo na ramenih do vrha.

Nekaj pomembnih opozoril:
- Limitni čas teka je dve uri in pol do vrha - tekače, ki ne bodo dosegali limitnega časa uro in pol na Kokrskem sedlu, bodo sodniki na progi obvestili, in ne bodo uvrščeni.

- Žrebanje bogatih nagrad na prireditvi ob 15. uri za vse tekače na Piknik centru pri Jurju

- Na razglasitvi rezultatov čaka vse tekače žrebanje bogatih praktičnih nagrad Zavarovalnice Triglav, INOV8, Zlatarstva Loboda v sodelovanju z Butikom Nedeljskega in Terme Snovik. Posebna nagrada čaka najstarejšega in najstarejšo tekačico, zadnjega tekača/tekačico, ki bosta v limitnem času dosegla vrh, najboljšega Slovenca/Slovenko.

- Tekači, počakajte na razglasitev rezultatov, vrnite startno številko, dvignite spominsko majico in počakajte na priznanje, zapisano s kaligrafsko pisavo.

- Vsakega od vas lahko doleti sreča pri žrebanju zares prestižnih nagrad!

Mira Papež


Napoved: 16. gorski tek na Grintovec

Neuradni rezultati teka na Grintovec 2014

Uradni rezultati


FB/Kališče/Marjan Rekar: Tek na Grintovec 2014


   

27 JUL 2014 REPORT KAMNIK, SLOVENIA
KOSGEI AND KOSOVELJ TRIUMPH AT GORSKI TEK NA GRINTOVEC MOUNTAIN RACE
Kenya's Issac Kosgei and local star Mateja Kosovelj came out on top at the testing 16th edition of the Gorski tek na Grintovec mountain race in Slovenia, the third of this summer's WMRA World Cup races, on Sunday (27).

In difficult weather conditions, with a thunderstorm the day before having made the steep 10km circuit wet and slippery, Kosegei excelled and finished in 1:19:30, the second fastest time ever.

Slovenia's Nejc Kuhar finished 38 seconds behind the Kenyan to finish as the runner up for the second consecutive year.

Kosovelj was a much more dominating figure in the women’s race, winning in 1:32:38 and coming home more than 10 minutes in front of Jana Bratina, also from Slovenia, who was second in 1:43.21.

There were 223 runners from 10 countries in the two elite races, staged in the in a beautiful valley of Kamniska Bistrica, just 25km north from the Slovenian capital Ljubljana.

The fourth race in the World Cup will be the 6th Asitzgipfel mountain run in Leogang, Austria, on 31.August.

Tomo Sarf for the IAAF


Bojan Ambrožič: 16. Gorski tek na Grintovec 2014

Grintovec, tekma Kraljev višin, je letos minila v povsem drugačnem vremenu kot lani. Če smo se lani na progi dobesedno cvrli, je bilo za letos napovedan dež, ob nevihtah mogoče celo sodra. Na veliko veselje vseh udeležencev, pa seveda tudi organizatorjev, tekme, nismo dočakal ne prvega in ne drugega. Pravzaprav so nas pričale skorajda idealne razmere za tek.

Vendar je slab vremenski obet precej oklestil število tekačev. Na drugi strani pa se je na tekmi zbrala najbolj kakovostna zasedba tekačev: od tega štirje Kenijci, Britanca Simpson in Edwards ter Italijan (sicer zamejski Slovenec) Tadei Pivk. Med Slovenci pa smo najbolj računali na turnega smučarja Nejca Kuharja, ki mu ta proga zelo odgovarja.

Štart tekme je bil zaradi lanske vročine že ob deveti uri. To je bilo v redu tudi letos, saj smo tako upali da bomo prehiteli nevihte. Zaradi mraza sem se odločil da si okrog pasu zavežem velur, da me nazaj grede ne bo zeblo. Na ta način zelo pogosto treniram in me to niti ne ovira. Letos je bil začetek proge spremenjen. Namesto od Doma pri Kamniški Bistrici po planinski poti, smo tekli od piknik prostora “Pri Jurju” mimo Plečnikovega dvorca in nato ves čas po cesti do žičnice v Koncu.

Nekako smo se strinjali, da je to pomenilo podaljšanje proge za okoli minuto. Takšne, v začetnem delu, nekoliko bolj ravninske proge so se najbolj razveselili hitri Kenijski atleti. Večini pa hiter začetek ni ustrezal. Sam tudi približno nisem mogel teči hitro in sem do Konca pritekel nekje okrog 50. mesta. Spet se mi je zdelo da bo tudi letos Grintovec zame ostal zaklet. Z izjemo mojega prvega nastopa pred šestimi leti, sem potem vsako naslednjo leto na Grintovcu dobesedno pogorel.

Vendar mi je v klanec proti Kokrskem sedlu steklo. Noge so bile prave in so brez težav premagovale naporno skalovje in korenine na poti. Problem je bil le v tem da je na progi nastal dobesedno zastoj. Proga pa je preozka in preveč tehnično zahtevna, da bi lahko tekač kar švignil mimo. Zato da prehitiš le enega tekača je potrebno skočiti, preplezati skalovje, kar terja ogromno moči, ki kasneje utegne še kako priti prav. Zato nekaj časa nisem vedel kaj naj naredim – alinaj čakam in izgubljam čas, ali naj tvegam z napadom.

Po približno 10 minutah sem se vendarle odločil za skok. Prehiteti sem moral kakšnih 10 tekačev. Zadnji v vrsti med njimi je bil Metod Bregar, ki je imel grozne težave s svojimi tekaškimi copati. Potem pa mi je res steklo. Večino serpentin sem pretekel, hodil sem le čez tehnično zahtevnejše dele. Melišče pod Kokrskim sedlom sem pretekel suvereno in še vedno precej pridobival na mestih. Pravzaprav me nazaj ni prehitel nihče več. Pod Kokrskim sedlom sem dohitel Boštjana Erjavška, ki je očitno omagal.

Potem pa se je že slišalo navijanje s sedla, kar mi je dalo moči da sem brez težav premagal klanec. Sicer pa je bilo navijačev ob progi precej in res vsakemu posebaj hvala za navijanje! Lani sem bil na Kokrskem sedlu že popolnoma izžet in brez moči. Tokrat pa sem bil še svež in dobre volje, ker sem vedel da sem dobro na poti. Do sem 54 minut, to je najhitreje kar sem doslej tekel. Na sedlu je močno pihal veter, kar me pa ni motilo, ker sem nosil s seboj trak. Bil pa je problem, ker od tu pa vse vrha Grintovca nisem dohitele nebnega tekača več. Tako sem zadnjih 45 minut tekel popolnoma sam. Pravi tekaški kronometer je bil to.

Še najbližje sem bil Mateji Kosovelj, ki je trenutno res v vrhunski formi. Na koncu ji ni veliko zmanjkal do ženskega rekorda proge. Ravnino čez Jame sem suvereno vso odtekel. Čisto drugače kot lani, ko še tu nisem mogel teči. Vseeno pa nisem bil hiter, saj je proga zelo nevarna za zvin gležnja.

Čez Ovnovo čir sem se vzpel proti Strehi Grintovca. Tu je edini del proge, kjer ni skalovja, ampak prst. Ker sem bil še zelo pri močeh, sem ta del ves odtekel. Sledila je le še vzpon v meglo na Strehi. Poskusil sem se priganjati, kar je šlo, vendar ni, ker nisem nikogar videl pred sabo.V cilju sem bil vesel s časom 1 h 34 min 16 s. Mogoče bi nekdaj tak čas še kaj pomenil. Vendar danes v tej konkurenci, pa je bilo povsem drugače. 6 tekačev je teklo pod 1 h 22 min in kar 16 pod 1 h 30 min.

Odlična konkurenca in pa dobre razmere na progi so omogočili mnogim dosego novih osebnih rekordov. Zmaga je šla Isaacu Kosegiju v Kenijo (1 h 19 min 30 s). Takoj za njim, na drugo mesto pa se je uvrstil Nejc Kuhar, z novim slovenskim rekordom proge 1 h 20 min 8 s. Tretje mesto pa je dosegel še en Kenijec Francis Wangari. Med ženskami je premočno slavila Mateja Kosovelj (1 h 32 min 38 s), ki je drugo uvrščeno Jano Bratino premagala za skorajda 11 minut. Tretja pa je bila Madžarka Timea Merenyi.

Veliki zmagovalci tekme pa so seveda Papeževi, ki so poskrbeli še za en zelo lep gorsko-tekaški praznik. Organizacija je bila vrhunska! Hvala!

PS. Le kdo bi verjel da sem bil le nekaj ur po Grintovcu že spet peš na Dobrči. Zato tako pozen Blog. Se pa moram že vnaprej opravičiti da naslednje tri tedne novih objav na Blogu verjetno ne bo, saj v naslednjih dneh odpotujem v Kolorado, v ZDA, na Svetovno prvenstvo v gorskem maratonu.

Bojan Ambrožič


Nejc Kuhar - Gorski tek na Grintovec ... Letos mineva deset let odkar sem prvič nastopil na našem kralju gorskih tekov. Takrat sem še kot mladinec,

.... do Cojzove koče, "deklasiral" mladinsko konkurenco in povsem nepričakovano, le za nekaj sekund zaostal za rekordom proge Mitja Kosovelja. Že takrat pa sem pogledoval proti vrhu in si zadal cilj, da tja gor enkrat pridem, kot najhitrejši Slovenec v zgodovini teka ...


16. Gorski tek na Grintovec (27.7.14)
DEjan Grm: Za nekatere težko pričakovani Grintovec, zame pa le nekakšen dober trening v strmino, ki mi bo čez dva tedna na kakšnih strmih odsekih koristil. Vremenska napoved za današnji dan je bila slaba, vendar so vremenoslovci ponovno ustrelili kozla.
Stašo zapeljem do Žagane peči, kjer se je odpravila proti Cojzovi koči. Jaz pa nazaj k Juriju, kjer so bile prijave in po novem tudi štart.
Proga je bila za kakšnih 500 m daljša, vendar bolj tekaška, zato preveč vpliva na čas ne bi smela imeti. Vreme se je na trenutke jasnilo z kar nekaj grozečimi oblaki. Favoriti za zmago so pa bili Kenijci, vendar tudi naše nismo smeli odpisati.
Sam sem tekel rezervirano, saj se nisem hotel preveč utruditi, kajti spomin na lansko tekmo je bil še živ. Do odcepa, kjer se zavije levo na gozdno stezo oz. izhodišče v Koncu pritečem s časom 15min20sek. V strmini sem vseskozi imel počasen tek z nekaj hoje, saj se je ustvarjala gneča. Veliko je bilo prehitevanja, nekaj podobnega kot pri kolesarjenju. Vsak je poskušal narediti nekakšen intervalni hiter korak, da je "skočil" predseboj počasnejšega in potem spet obratno.
Bilo je spolzko kar je številnim delalo preglavice. Z izbiro lahkega adidasovega copata sem dobro zadel, saj za takšne tekme je vsekakor najboljša izbira.
Na začetku melišča sem bil časovno dve minuti spredaj kot pa na treningu v začetku julija. Bilo je lepo za pogledati, saj je eden od Kenijcev bil za mano in me vseskozi lovil. Nekje na polovici melišča sem vzel Sis go gel s kofeinom in res ti geli mi vsekakor ustrezajo. Na Kokrskem sedlu me čaka Staša in mi v roke poda plastenko z izotoničnim napitkom.
Čas je bil presenetljivo dober 58 minut in kar 3 minute bolje kot lani. Lansko leto sem se od tukaj resnično "vlekel" do vrha Grintovca, vendar sedaj tega ne ponovim.

S Kenijcem se izmenjujema, kjer je bilo ravno je bil hitrejši, pri strmih skalnih odsekih pa obratno. Pri odcepu za Skuto je prišel moj tehnično zahteven del, kjer je bilo še nekaj spusta in tukaj sem resnično pridobil.
Tekel oz. hitro hodil sem skupaj z Mitjo Volčanškom vse do mehkega travnatega tepiha, kjer sem rahlo popustil. Pripravljati sem se začel na skalnato streho in dobro mi je uspevalo.
Predzadnja okrepčevalnica s sladkorčki in pijačami zame ni bila potrebna, saj sem imel še za dva požirka v epruvetki, kar je zadostovalo. Nekaj besed z Šalamunom in 300m pred vrhom je švignil mimo mene.
Na vrh pritečem s časom 1h 40min, kar je za trinajst minut bolje kot lani. Bil sem vesel, saj sem tekel na 70-80% od svoje zmožnosti. Nočem porabljati preveč energije, saj je bom dovolj pokuril čez dva tedna. Prijetni pogovori s tekači in kot bi trenil sem bil pri Cojzovi, kjer je sledila malica.

Malo pred tem sem si grdo zvil gleženj in čez nekaj časa je bilo že bolje. S Stašo pomalicava in se počasi odpraviva v dolino, ona malo prej, ker sem "kao" prehiter navzdol in potrebuje nekaj prednosti:). V dolini pri Juriju pa še nekaj pogostitve z dobrotami in pregled časov.

Od Top Athleta sem prevzel vse potrebno za štiriindvajset urni izziv in počasi je sledil povratek domov na sestričin rojstni dan, kjer se je na veliko peklo.

Dejan Grm

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti