Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Andi 2014 - poročilo

AK Črna - Rok Barbič: Koroška odprava Peru 2014 – Cordillera Blanca

V okviru obeleževanja štiridesete obletnice obstoja Alpinističnega kluba Črna na Koroškem smo pripravili alpinistično odpravo v Cordillero Blanco – Peru. Odprave se je udeležilo pet članov matičnega kluba in pridružen član iz AK Ravne. Odprava je trajala od 23. maja 2014, ko smo se v Črni v prisotnosti Črnjanske županje odpravili na pot.

V Huaraz, ki je služil kot izhodišče za hribe v gorski verigi Cordillera Blanca, smo prispeli dva dni kasneje, to je 25. maja. Takoj smo pričeli z aklimatizacijo in se še isti dan podali na treking okoli lagune Villcacocha. Dosegli smo višino 4050 m. Že naslednji dan smo naredili izjemno lep treking do jezera Churup na višini 4450, del ekipe je nadaljeval do naslednjega jezera Churupito (4580 m). Prvi vrh Urus Este – 5420 m – je del ekipe osvojil 29. maja, dva sta se morala zaradi zdravstvenih težav vrniti v mesto. Naslednji vrh je bil osvojen 29. maja, ko sta »bolnika« naredila pristop na 4618 m visok vrh v Cordilleri Negri.

Ishinca, vrh po katerem nosi ime ena najznamenitejših dolin v celotni gorski verigi, je bila osvojena 1. junija po jugozahodnem grebenu. Že naslednji dan je druga naveza naredila pristop po severozahodnem grebenu in sestop po grebenu, ki so ga uporabljali dan prej za pristop.

8. junija je bil velik dan za odpravo, saj je odprava dosegla enega izmed glavnih ciljev, markantno goro, nekoč celo proglašeno za najlepšo goro sveta, 5947 m visoko Alpamayo.

Sledilo je slabo vreme in posledično premik dela ekipe v južni Peru. Preostanek ekipe je ostal na severu in čakal še zadnjo priložnost. Pomanjkanje časa je botrovalo poizkusu osvojitve Tocllaraja po normalki Huaraz-Tocleraju-Huaraz v enem dnevu. Po sedemnajstih urah, 200 m pod vrhom je naveza obrnila in končala zadnjo turo odprave. Sledilo je snidenje v Limi in proslavitev uspešno izvedene odprave ter sklepno dejanje, povratek v domov, kamor smo prispeli 25. 6. 2014. Nabrali smo si dragocenih izkušenj in nepozabnih doživetij.

Za finančno podporo pri izvedbi odprave se zahvaljujemo sponzorjem, brez katerih odprave v Peruanske Ande, v počastitev štiridesete obletnice Alpinističnega kluba Črna na Koroškem ne bi mogli izpeljati. Iskreno se zahvaljujemo delodajalcem, Metalu Ravne d.d. in Kmetijski zadrugi Koroška, ki so izkazali razumevanje in nam odobrili enomesečno odsotnost.

Hvala in srečno!


Urus Este: Peter Modrej, Andrej Jež, Blaž Penec in Boštjan Jurič

Ishinca (Jugozahodni greben): Blaž Penec in Boštjan Jurič

Ishinca (Severozahodni greben): Gašper Stopar in Rok Barbič

Alpamayo: Boštjan Jurič, Penec Blaž in Andrej Jež


Sponzorji:
Vertikala-X d.o.o., Elektro Tim d.o.o., Salus d.o.o., Akers valji Ravne d.o.o., JOIL d.o.o., Viptronik d.o.o., Geršak tours, Aleksander Geršak s.p., POTEL d.o.o., Potočnik Janko s.p., Kamot sistem d.o.o., IKD d.o.o., Transkor d.o.o., Profin Sašo Prosenjak s.p.. Eko Dim d.o.o., Občina Črna na Koroškem, Občina Mežica, PD Mežica.


Vodja odprave: Rok Barbič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti