Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Imamo dva,

Delo, Panorama:- Simona Bandur: ... eden ostaja na Triglavu, drugi potuje

Razstava Ta pleh ima dušo! v Ljubljani do 10. avgusta, nato bo stolp odpotoval v Nabrežino - Iztok in Gorazd Lemajič sta posnela film in izdelala repliko Aljaževega stolpa.

»Bila je gosta megla, zato zjutraj nisem šel na vrh Triglava, ampak sem ostal v Dežmanovi koči, od koder sem poslušal, kako zbijajo skupaj kose triglavskega stolpa,« je jutro 7. avgusta 1895 opisal Jakob Aljaž. Slabih 120 let pozneje je na Triglav romal še en stolp, tam prenočil, celo začutil nekaj snežink, zdaj pa do 10. avgusta domuje v Narodnem muzeju Slovenije (NMS) v Ljubljani. Namesto pravega stolpa.

Pred kakšnim letom, morda dvema, se je Gorazd Lemajič, restavrator in konservator v NMS, sicer pa tudi navdušen planinec, odpravljal na Triglav. Ko je bil že enkrat na tej poti, je dobil še naročilo, naj malo pogleda, v kakšnem stanju je Aljažev stolp, ki je več kot stoletje izpostavljen mrazu, soncu, vetru in navsezadnje tisočim bolj ali manj grobim dotikom osvajalcev najvišjega vrha v Sloveniji. Že nekaj časa je bilo slišati pobude, da bi ta spomenik državnega pomena (za takšnega so ga razglasili oktobra 1999) umaknili pred zunanjimi vplivi, na njegovo mesto pa postavili repliko, podobno kot poskušajo obvarovati, denimo, Robbov vodnjak v Ljubljani. Gorazd Lemajič je na vrhu srečal Aleša Jenka iz Planinskega društva Ljubljana-Matica in ugotovila sta, da je interes ohraniti stolp skupen, toda planinci si ga vsekakor želijo tam, kjer so ga po navodilih Jakoba Aljaža postavili pred 119 leti.

Genialna zamisel norca

Tako je zasaditev semena, iz katerega je zrasla zamisel za izdelavo replike stolpa in dokumentarnega filma (posneli so ga s podporo NMS, Restavratorskega centra ZVKDS in Produkcijske hiše Mangart), opisal Iztok Lemajič, arhitekt in fotograf ter restavratorjev brat.

»Gorazd me je vprašal: 'Kaj če bi to malo posneli?' Jaz pa sem mu odgovoril: 'Ne malo, dajmo resno,'« je pripovedoval v narodnem muzeju. V prostorni, v belino odeti sobi je stal stolp, zavarovan pred vremenskimi vplivi, okoli njega je še vel vonj po novem. Med pregledom izvirnika na vrhu Triglava so ugotovili, da bo tam zdržal še precej časa, zato so naredili repliko – za v muzej oziroma za potujoče razstave. Iztok Lemajič je k sodelovanju povabil režiserja Vojka Anzeljca (med drugim je režiral igrani dokumentarni film Sfinga) in bolj ko so se sukali okoli zgodbe o Jakobu Aljažu in njegovem stolpu, bolj je postajalo jasno, kako pomemben je stolp na vrhu Triglava za Slovence. »Odkrivali smo osupljive novosti, zaradi katerih je treba Jakobu Aljažu priznati, da je res on tisti, ki je poskrbel, da se je 'ohranilo slovensko lice naših gora', kot se je sam lepo izrazil,« je razlagal Lemajič.

Zgodba o tem, kako je znameniti dovški župnik težko prenašal nemško polaščanje Triglava, je večinoma znana. Tako daleč je šlo, da je za goldinar kupil vrh najvišje slovenske gore in dal na njem postaviti stolp. Kleparskemu mojstru Antonu Belcu je menda takole naročil: »Vse, kar ti bom povedal, si zapiši. Prinesi tri štokrle, nariši krog okoli njih in izmeri premer. Usedi se na enega izmed njih, izmeri od tal do oči. Vstani in še enkrat izmeri do oči. Na vrhu Triglava sem kupil zemljo, na katero želim postavit železni stolp v obliki valja s stožčasto streho in s pravokotnimi linicami za okenca, ki naj gledajo na vse strani neba. Tebe bi pa prosil, da mi to narediš in tudi postaviš.« Anton Belec mu je, kakor je mogoče prebrati na razstavi v NMS, odgovoril: »Pa res drži, da je od norca do genija samo korak. No, ne zameri, vendar je tako: to, da misliš na vrhu Triglava postaviti stolp, je čista norost, načrt pa je tako genialen, da stolp lahko začnem takoj delati.« Aljaž mu je odvrnil: »Saj ne gre zame, za vse nas Slovence gre. Triglav moramo vrniti Slovencem.«

Samo za eno noč

In tako si je 7. avgusta 1895 kose pleha, ki so tehtali od 15 do 20 kilogramov, oprtalo nekaj mož (menda je bilo to šest krepkih bohinjskih lovcev) in v megli zlezlo proti vrhu Triglava, naročnik pa je v zavetju poslušal zvoke, ki so dokazovali, da se njegov načrt uresničuje. Od tistega dne stolp tam stoji, okoli njega pa vihra zgodovina. Nemcem ta izraz slovenstva nikakor ni bil všeč, zato so Aljaža obtožili, da je uničil tamkajšnjo triangulacijsko točko. O tem so domnevno celo sprožili raziskavo in mu hoteli naložiti kazen, a iz tega ni bilo nič, kajti te točke tam sploh ni bilo, sicer pa je tudi Aljaž nemškega uradnika premeteno prepričal, da bo ta pleh tako in tako že v petih letih snedla rja.

Toda stolp je ostal (lastnik ga je kmalu izročil Slovenskemu planinskemu društvu) in zbiral odtise. Zastavico, na kateri je letnica, je za nekaj časa zamenjala zvezda, tudi stolp je menjaval barve, kakor so se menjavala politična in druga razmerja okoli njega. Del tokratnega projekta je bil tudi temeljit pregled. »Z rentgenom smo med drugim odkrili več kot 12 plasti barve, tudi nekaj rdeče,« je povedal Lemajič.

Prav zgodovinski pomen Aljaževega stolpa je eno izmed osrednjih sporočil, ki so jih želeli avtorji dokumentarnega filma in razstave Ta pleh ima dušo! izpostaviti. »Poudariti smo hoteli predvsem troje. Najprej je to slovenska zgodovina in prebujanje narodne zavesti ter vloga Jakoba Aljaža pri tem, nato restavratorsko-konservatorski vidik in kot tretje stolp v prostoru in času. Trdno in neomajno stoji na vrhu Triglava, kakor da bi hotel sporočiti: 'Tukaj smo in nikamor se ne premaknemo!'« se je Iztok Lemajič vživljal v dušo plehnatega stolpa. Tudi tistemu, ki so ga naredili (s tem je izvirnik dobil načrte), so jo hoteli vdihniti. Z njim so se celo odpravili na Triglav in ga postavili ob bok izvirniku.

Tako je lani poleti Triglav za en dan in eno noč dobil dva stolpa, ob tistem, na katerega se ponavadi naslonijo planinci, da dobijo pregovorni krstni udarec čez zadnjo plat, še enega, malce bolj bleščečega, predvsem pa neutrjenega in tako rekoč nedolžnega, kar zadeva vremenske preizkušnje – čeprav je tisto noč celo snežilo in je lahko stolp začutil tudi to, se je nasmehnil Iztok Lemajič. Tudi za tiste, ki so stolp nosili, je bila preizkušnja manj zahtevna, kakor je bila za planince, ki so to počeli pred 119 leti. Še vedno so si morali oprtati del stolpa in ga nesti, a so ga sestavili pod vrhom, do konca pa so ga premaknili s helikopterjem.

Konservatorski načrt

Tudi Iztok Lemajič je planinec in alpinist in priznava, da je ljubezen do gora prispevala k temu, da sta se z bratom še toliko bolj zavzeto lotila odstiranja plasti v življenju Jakoba Aljaža in stolpa. »Vse to dogajanje bi radi približali ljudem, jim predstavili, kaj zgodovinsko pomeni ta simbol. To je zgodovina Slovenije v malem.« Stolp bo v zavetju Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani do 10. avgusta, potem bo odpotoval v zamejsko Nabrežino, nato se bo po vsej verjetnosti znova vrnil v Ljubljano (BTC), je prve lokacije naštel sogovornik. S tem bo stolp za marsikoga na glavo postavil izposojeno reklo: Če ne gre gora k Mohamedu, mora Mohamed h gori, torej: Če ne gre Slovenec do Triglavskega stolpa, pride ta k njemu. Čeprav bi Iztok Lemajič, kakor je dejal, dosti raje spodbudil vse tiste, ki to zmorejo, da si stolp vendarle ogledajo (tudi) tam, kjer stoji skoraj 120 let. Da bi ostal tam vsaj še toliko časa, bosta Gorazd Lemajič z oddelka za konserviranje in restavriranje v NMS in Martin Kavčič z restavratorskega centra zavoda za varstvo kulturne dediščine pripravila konservatorski načrt za Aljažev stolp.

Simona Bandur 
Foto: Iztok Lemajič, Romamn Šipič 

  23.07.2014


Posnetek originala je tako preživel dan in noč na Triglavu


Iztok Lemajič, soavtor razstave in filma Ta pleh ima dušo!


Tudi replika ima svojo vpisno knjigo. Foto: Roman Šipić

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Imamo dva,"

Igor Pavlič,

Meni se že ideja tja gor postaviti tak nestvor, kot je ta "stolp", v bistvu karikaturo skropucala, zdi popolnoma bizarna in bolna.


Marjeta Štrukelj,

Seveda je prav tako, da se zgodba lepo konča. Zedinjena Slovenija. Epilog. In vse ostalo. In ta lepa zgodba o ideji zavzetega muzealca bo ostala zgodovini? Resnice nič? Saj je minilo komaj štiri leta, pa bi že vse zavijali v celofan.

Idejo so pravzaprav rodile razmere. A je stala na »papirju«, javnosti postavljena na ogled že davno pred opisanim vzponom sicer hvale vrednega muzealca. Razmere ob nameravani selitvi originala v novonastali Muzej, Planinski muzej so že takrat spodbudile resnično slikovito pot muzejske kopije. Takrat, ko smo celo glasovali za ohranitev originala na vrhu Triglava, je okoliščine in idejo o repliki stolpa najbolje, s kančkom satire in sočnosti lepo popisal nekdo na forumu PZS. Vredno ponovnega branja. Citiram:

BOR_KUM: nedelja, 19. julij 2009, ob 18.50 uri

Razmišljal sem, kako je mogoče, da vrhuški PZS vedno znova uspe razdeliti planinsko javnost. In ugotovil, da res ni potrebna neka posebna nadarjenost, namreč okolje in stanje duha je izjemno primerno. In sem razmišljal naprej ... Zakaj vraga smo se na tej visoki temi spet tako razcepili? Kaj je tisti pravi intimni razlog vsakega posameznika, ne tisti obče priznani, simbolni - (še) visokostoječi? Kaj je torej tisti zares moj razlog, da sem za prestavitev v dolino in kaj razlog sosedovega soseda, da je proti? Zase vem! Potem, ko bo stolp v dolini, bodo moje delnice visoko zrasle. Postavil se bom v muzeju ob stolp – ob centralni razstavni eksponat in vsakomur, ki me bo pripravljen poslušati, razlagal, kako sem večkrat (kaj večkrat, »neštetokrat«) stal ob njem, ko je še ponosno gospodoval visoko zgoraj ... Kako mi je tedaj veter mršil lase (z veseljem se bom spominjal svojih dolgih las), kako mi je razgled polnil oči, kako sem se vsakokrat znova počutil Slovenca. In če bom našel koga, ki bo samo malce nakazal zavidanje, ki bo morda celo naivno priznal, da še ni bil Gor ali da ni bil Gor takrat, ko je tam še stal naš eksponat, hja potem ... potem ... mi bo zares toplo pri srcu. Pa zgoraj, na Vrhu, če še kdaj prilezem tja – tudi tam se bom postavil ob Repliko in se delal norca iz tistih, ki jih bodo krstili ob njej – mizerni kopiji. Povedal jim bom svoje. Povedal, da so vse zamudili, da kopija ni nič, da ni vredna originala, da je vsa simbolika šla k vragu ... Kaj pa je Triglav brez originalnega stolpa, ali celo tak, kot je bil miljone let, tak kot sta ga od daleč s strahospoštovanjem gledala pragerman in praslovan. Tak Triglav nas ne zanima! Tak ne bi povzročal sporov, tak ne bi delil, tak ne bi bil prav nič slovenski. Nič več naš. Namesto, da bi v nadaljevanju utemeljil še razloge sosedovega soseda proti zamenjavi stolpa in namesto, da bi besno resno še naprej razvil heretično tezo o tem, kako moteči so zame vsakršni tujki na naših špicah, pa naj bodo tam postavljeni iz narodnobuditeljskega, religioznega, planinskega, gorniškega ali kakršnegakoli drugega obeleževalnega razloga ... Torej, namesto tega predlagam, da se zares in takoj izdela kopijo Aljaževega stolpa iz nerjavečega jekla, da se jo drugo leto postavi v Slovenski planinski muzej in se zraven napiše, da bo zgoraj, na Vrhu, nadomestila Aljažev original, ko bo le ta dotrajal ... pa kadarkoli to že bo. Pravzaprav, lahko se celo določi datum, ko do zamenjave najpozneje mora priti. Recimo, recimo – 7.8.2095. Meni dvestota obletnica zares okroglo in simbolno deluje: »... , da bi šlo vse po sreči!« Pa še nekaj se mi močno dopade: to, da takrat tam zgoraj ne bo več tuzemsko prisotnih prav veliko tistih, ki bi si lahko lastili zasluge za izdelavo kopije! Rešitev kot se šika. Vse bo tako, kot si želijo vsi - prijatelji in nasprotniki prijateljev. Kopija bo narejena in postavljena na vrh - ampak prej bo (o)stala v dolini, original bo odstranjen z vrha in postavljen v muzej - ampak prej bo še nekaj časa stal gor, centralna točka v muzeju bo taka, kot si jo je promocijsko le mogoče želeti – v sebi bo nosila kopijo sedanjosti in razvojno vizijo bodočnosti z jasno težnjo gibanja navzgor ... Zdaj pa hitim, da si do časa pripravim osnutek ali vsaj oporne točke za govor. Da se ne blamiram, ko se bom drugo leto ob otvoritvi ponosno postavil v centralno točko muzeja ob novopostavljeno kopijo Aljaževega stolpa ... Zagotovo se strinjate: nosilcu ideje bi tako mesto pravzaprav moralo pripasti, čeprav le kot skromno nadomestilo za velik prispevek k zmanjšanju norosti v dolini Š... Zasluge so le zasluge! Pa srečno. Na svidenje, prijatelji in njim nasprotni! Vsem vnaprej hvala za bučen aplavz ... [size=9:664e16392d]P.s. (20.7.09) Danes sem opazil, da so včeraj [url=http://www.gore-ljudje.net/novosti/47160/#19700101010000[url]tukaj[/url] že pred mano izstrelili idejo o kopiji v muzeju ... Morda se pa prime?![/size:664e16392d]

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti