Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Popotnik nove dobe objavlja na spletu

Ivan Sivec: V časniku Delo je 15. 7. 2014 urednica Romana Dobnikar Šeruga objavila, skupaj s fotografijo Igorja Modica, celostransko razpravo z naslovom Nekje za razpenjenim morjem, za sipinami peska, ...

... s podnaslovom Zlata doba slovenskih potopisov je, kot se zdi, minila - Popotnik nove dobe objavlja na spletu.

Ker njen članek ne ustreza dejanski resnici, sem še istega dne na Delo v Pisma bralcev poslal - da bi bili bralci bolje obveščeni - svojo pripombo. Moj odmev ni bil objavljen, niti v Pismih bralcev niti danes v isti rubriki, kot je bil njen enostranski prikaz. Zato ga objavljam tu in svoji FB strani. Vsaj nekateri bralci morajo biti bolje obveščeni.

V torkovem Delu (15. 7. 2014) je Romana Dobnikar Šeruga napisala obsežen članek o zlati dobi slovenskih potopisov, ki je menda že minila. Pri tem je v celoti prezrla ali pa tega mojega pisanja ne pozna - deset mojih potopisov, ki izhajajo v zbirki Srce je popotnik. Po poteh ameriškega pisatelja Jacka Londona sem napisal knjigo Izgubljen na Aljaski (2005), po poteh Williama Howellsa sem prikazal Peklenski raj Nambije (2006), po stezah Julesa Verna in na vrh Mont Blanca sem se podal s Potovanjem na streho sveta (2007), po sledeh etnologa Janka Benigerja sem popotoval po Argentini in napisal knjigo Ranjeno drevo (2008), v Avstriji je nastala Najlepša božična pesem (2008), po Sloveniji, Avstriji in Moravskem sem se podal po Prešernovih poteh in ustvaril Ribčevega dohtarja (2009), skupaj z Jankom Mlakarjem sem se povzel na pet najvišjih evropskih vrhov s Hudomušnim ljubljanskim hribolazcem ((2009), iz Avstralije sem prinesel Zgodbe iz peska (2012), iz Nove Zelandije Srebrno praprot (2013), pred nedavnim pa je izšel potopis po sledeh Inkov z naslovom Zlato Kraljestvo (2014).

Vse knjige, še posebno zadnje tri, so podprte z zgodovino, z osebnimi pričevanji, pa tudi s pisateljsko širino, dokumentirane pa z več sto fotografijami. Pri bralcih in kupcih so takoj naletele na zelo ugoden sprejem. Torej Šerugina teza o zamiranju zanimanja za potopise ne drži, seveda pa je treba tovrstni literarno zvrst danes napisati drugače, kot jo je pisal pred leti njen mož Zvone Šeruga, ki pa ga - verjetno po naključju - v svojem članku niti ni pozabila omeniti.

Ivan Sivec, pisatelj

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti