Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko kolo zamenja hojo

Gorenjski Glas - Jelena Justin: S kolesom po Pokljuki - Lep planinski izlet se da narediti tudi s kolesom.

Konec tedna v Bohinju je bil namenjen planinarjenju in kolesarjenju, zato je bilo treba najti luštno gorsko kolesarsko turo in uživati v lepotah pokljuške narave.

Bohinj s svojo čudovito naravo ponuja obilico možnosti za aktivno preživljanje prostega časa: planinarjenje, kolesarjenje, veslanje, plavanje, športno plezanje, sprehajanje …; za vsako dušo se nekaj najde. Mi se bomo danes s kolesom odpravili najprej na Uskovnico, se povzpeli do Praprotnice in Zajamnikov, od tam pa mimo Konjske doline in Jelja do Goreljka. Sledil bo tisti užitek, zaradi katerega pozabiš naporno kolesarjenje navzgor; spust do doline in skok, brez kolesa, v Bohinjsko jezero.

Iz Ukanca se s kolesom odpeljemo do cerkvice sv. Janeza, kjer zavijemo levo proti Stari Fužini. Nadaljujemo do odcepa za vas Studor, spet zavijemo levo in nadaljujemo skozi vas, kjer se v Srednji vasi priključimo cesti, ki pelje na Uskovnico. Ostro zavijemo levo in že smo na makadamski cesti, ki vodi na Uskovnico. Vzpon je zmeren in v spodnjem delu precej sončen. Najprej vozimo proti zahodu, nato pa sledi precej dolg klanec proti vzhodu, ki nas pripelje do razgledne točke nad zgornjo bohinjsko dolino. Nadaljujemo naprej in kmalu dosežemo planino Blatce, na naši levi strani, pod cesto. Na Prevalu sledi oster ovinek desno, nato pa se ovinki končajo in v enakomernem vzponu dosežemo Uskovnico na višini 1180 m. V planinski koči lahko okrepčamo svojo dušo in telo, nato pa nadaljujemo do lične kapelice, kjer se nam odpre fantastičen razgled na proti Krstenici in Stogovom, Mišelj vrhu, vse tja proti Triglavu. Od Ukanca do Uskovnice smo prevozili približno 18 kilometrov. Od kapelice dalje zagrizemo v klanec, ki pelje proti Rudnemu polju. Sledi celo rahel spust, prečkanje mostu in strm betoniran klanec, ki nas pripelje do razpotja. Nadaljujemo kar naravnost, še naprej v klanec do razpotja. Leva pot gre proti Rudnemu polju, mi pa zavijemo desno proti Zajamnikom. Sledi spust do planine Praprotnice, nato pa ponoven, nekajkilometerski vzpon do ene najbolj slikovitih pokljuških planin, do Zajamnikov. Njihova visokogorska kulisa je fenomenalna, le pogled na slovenskega očaka se skriva za tolstim možem Julijcev, za Debelim vrhom. Po makadamski cesti nadaljujemo mimo Konjske doline do Spodnjega in Zgornjega Jelja. Sledi še nekaj kilometrov spusta do asfaltirane ceste, ki vodi mimo Šport hotela do Goreljka in naprej proti Koprivniku. Ko dosežemo cesto, zavijemo desno in sledi tisti užitek z vetrom v laseh, varno skritimi pod čelado, zaradi česar se splača kolesariti po klancih navzgor. Spust. Najprej se spustimo do vasi Koprivnik, ki je znana tudi po tem, da je v letu 1792 duhovniško službo začel opravljati Valentin Vodnik. Vas je znana po znamenitem razgledniku, ki nosi njegovo ime: Vodnikov razglednik. Pri cerkvi zavijemo desno, na ozko asfaltno cesto. Markirana pot nas v zložnem vzponu, ki se ga da premagati s kolesom, pripelje na idiličen razglednik, ki kraljuje nad Zgornjo Bohinjsko dolino, s pogledom na Bohinjsko jezero, ujeto med gmoti Studorja in Rudnice.

S Koprivnika se spustimo do Jereke, kjer zavijemo desno. Peljemo skozi Bohinjsko Češnjico in Srednjo vas nazaj do Bohinjskega jezera, do Ukanca in skočimo v prijetno hladno ali pa toplo, kakor hočete, Bohinjsko jezero. Za nami je lepa gorskokolesarska tura, ki bo na koncu na števcu pokazala 51 kilometrov. Ni slabo, kajne?

Nadmorska višina: maks. 1350 m
Višinska razlika: pribl. 1000 m
Dolžina: 51 kilometrov
Zahtevnost: 2 / 5

Jelena Justin

28.07.2014

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti