Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.10.1999

Delo, Šport: ... Na kratko iz Nepala

Odprava Nilgiri - Potem ko so odnehali trije člani odporave, sta vzpon po zahodnem razu poskusila še Tadej Golob in Marjan Kovač, a sta tudi tadva morala obrniti pred vrhom.

Gang Benčen - Kranjska odprava je po opustitvi vzpona že na poti v Katmandu.

Gjačung Kang - Zaradi napake v satelitski zvezi ni novic od te odprave, a nekaj uspešnih vzponov drugih odprav na bližnji Čo oju daje upanje, da bo uspelo tudi našim. Sicer je zapadlo na območju dober meter snega, zaradi česar so morali več skupin rešiti s helikopterjem.

Daulagiri - Vzpon Tomaža Humarja v južni steni Daulagirija lahko zainteresirani spremljajo tudi prek interneta na naslovu www.humar.com.

T. Š.

Obvestila
AO Domžale sporoča, da je njihova umetna stena na Kettejevi 4, zraven OŠ Rodica v Domžalah odprta med 19.00 in 22.00 uro in sicer vsak ponedeljek, torek, sredo in petek. Cena enkratnega obiska je 500 SIT, možen pa je tudi nakup karte za deset (4500 SIT) ali dvajset (8000 SIT) obiskov.

Za trening je od 26. t. m. prav tako na voljo tudi umetna stena v Pirničah in sicer ob torkih med 19.30 in 22.30 ter ob sredah med 16.30 in 19.30 uro.

T. D. B.

Tomaž Humar pod južno steno Daulagirija
Gora spoštuje le drzne

Ljubljana - Glede na vreme in polno luno, ki jo potrebuje zlasti v spodnjem, najnevarnejšem delu plezališča, ima TomažHumar te dni edino možnost, da osvoji še nepreplezano južno steno Daulagirija

Južna stena Daulagirija so Tvoje sanje. Bile so tudi Šraufove. Kdaj sta jih začela sanjati?
S Šraufom sva se pred petimi leti po skupnem vzponu na Ganesh V intenzivno začela pogovarjati o vzponu po J steni 'Saule'. Imela sva isti cilj, a različna pristopa. Šraufove izkušnje iz štirih poskusov v J steni so mi pokazale, kaj vse moraš prej obvladati.

Katera tvoja (himalajska) izkušnja je bila najbližje zahtevnosti J stene?
Vsak ima svoje posebno mesto v mozaiku, ki se je logično dopolnjeval in se izpolnil lansko jesen, ko sem preplezal Reticent Wall v Yosemitih.

Je odločitev, da osvojiš J steno solo, posledica dejstva, da Šraufa ni več, ali kaj drugega?
Če bi bil Šrauf živ in pripravljen, bi šel v to steno samo z njim.

Katere so nevarnosti solo vzpona?
Nihče te ne varuje, ves potreben tovor moraš prenesti sam. Psihološko se v taki steni sicer ne moreš zanašati na drugega, a ti je vseeno v uteho, če nisi sam. V J steni 'Daule' ne bodo gluhe samo noči, ampak tudi dnevi.

Kmalu boš vstopil v steno. Kako boš izbral pravi trenutek?
Seveda moram imeti optimalno pripravljeno plezalno opremo, pripravljena morata biti tudi tovariša, ki naj bi me prišla čakat na V stran gore. Pravi trenutek za vstop v steno pa bo pripel sam od sebe. Stena me bo poklicala in nič ne bo prepuščeno naključju.

Kaj te najbolj skrbi?
Glede stene predvsem ledne razmere in vreme. Drugače pa vsi, ki jih puščam doma v čakanju.

Svojo smer v J steni Daulagirija si izbral že v Kamniku. Jo lahko opišeš?
Spodnji del smeri je hiter in nevaren, slap v tem delu se je praktično stopil" Srednji del, ki se ga od kamnitega stolpa pod 'Giljotino' (gigantski serak, ki visi nad osrednjim koluarjem) do skalnega dela, ki se konča na višini 7300 m, je ledena kletka, s seraki zastražena in navzgor z bariero zaprta past. V tem delu ne bi rad zmotil dosedanjega 'miru' stene. Smer se nadaljuje z ledenim 'S' - kuloarjem v skalni pregradi - in se konča s skalno zaporo. Ta del ostaja uganka, ki je pač ni bilo mogoče rešiti doma, ampak jo bom moral razvozlati na mestu samem. Prednost je na strani drznih in to zahtevne stene spoštujejo. Od skalnega dela je proti vrhui še labirint skalnih zapor in lednih prehodov. Tik pod vrhom J stene je lahko zame usodna vsaka izgubljena ure.

Sestop bo zgodba zase?
Upam le, da ne bo preveč megle in vetra, da bom lahko hitro sestopil nazaj v življenje.

Vzpon po J steni si načrtoval tri leta. Kako občutiš goro sedaj, ob njenem vznožju?
Dimenzije stene sem začutil šele tukaj. V Kamniku smo načrtovali, da bo v baznem taboru pod J steno enajst članov ekspedicije. Sedaj, ko smo tukaj samo trije, se zavedam, da je že pogled na to steno rezerviran samo za izbrance. Zato je J stena Daulagirija tudi lahko ostala nedostopna, nepreplezana.

Gorazd Suhadolnik


Delo 27.10.1999; rubrika Šport ekspres

Nevarni plazovi in toplo vreme na Daulagiriju
Ljubljana - Potem ko je slovenski himalajec Tomaž Humar usspešno preplezal 1600 metrov južne stene Dhaulagirija in si na 5600 metrih postavil bivak, je včeraj naletel na oviro. Dvanajst ur se se z 8167 metrov visoke himalajske gore »brez urnika« valili plazovi, ki so približno 50 metrov od bivaka porušili zamrznjen slap, kjer je hotel Humar nadaljevati pot. Zato se je Tomaž odločil, da bo nadaljeval smer do drugega bivaka, ta je na višini 6500 metrov, po manjšem in ožjem slapu, kar pa je mnogo bolj tvegana pot. Sredi noči se je odpravil na pot, toda ker se ni dovolj ohladilo, se je slap še naprej topil, tako da našemu alpinistu ni preostalo drugega, kot da se vrne nazaj v bivak.


Delo 28.10.1999; Šport in šah, str. 13:
Delo 28.10.1999, str. 13

Tomaž Humar nadaljeval po skalah!
Ljubljana - Slovenski himalajec Tomaž Humar se z južno steno Daulagirija še naprej bori s skoraj nadčloveškimi močmi. Vreme mu ni naklonjeno, nevarni plazovi pa so mu preprečili nadaljevanje zamišljene smeri.Namesto, da bi ponoči plezal po kolikor toliko varnih zamrznjenih slapovih, je moral nadaljevati podnevi - po malone neprehodnih skalah. In uspelo mu je! Včeraj, pozno popoldne, je premagal enega najtežjih delov te 4000 metrov visoke stene, dolgega približno 350 metrov. Pot je opravil v okornih višinskih čevljih, dejal pa je, da bi mu še kako prav prišli plezalni copati. Težko je oceniti na kateri nadmorski višini se Tomaž Humar ta čas giblje, zanesljivo pa je že prešel 6000 metrov nadmorske višine.
»Mimo mene letijo takšne skale, da mi le še bog pomaga,« je v bazni tabor sporočil Humar. »Vse kar sem ponoči prijel, mi je kar ostalo v rokah. bilo je res hudo,« je še dodal.
Cilj Tomaža Humarja je, da pride čimprej do višine 7200 metrov, kjer ga čaka skalna zapora, ki je tehnično najzahtevnejši del 8167 metrov visokega Daulagirija.

Kjer je odnehal celo legendarni Reinhod Messner
Stena, ki je eno samo območje smrti

Južne stene Daulagirija, kjer prav sedaj pleza Tomaž Humar, človek še ni premagal - Načrt, ki na prvi pogled meni na norost ...


Delo 29.10.1999; Šport in šah, str. 13:
Pravočasen umik pred plazom
Ljubljana - Tomaž Humar ima pri osvajanju južne stene Daulagirija, 8167 metrov visokega vrha v Himalaji, veliko težav. V noči od srede na četrtek je nadaljeval pot, iz seraka pa se je sprožil plaz, ki je zadel slovenskega himalajca. Nekaj časa je po njem padalo kamenje, a se je Tomaž še pravočasno umaknil nazaj v bivak, v katerem je prenočil. Med jutranjimi opravili okrog bivaka pa ga je v stegnenico znova zadel kos ledu.
Toda hujšega ni bilo in naš alpinist je včeraj zgodaj popoldne uspešno preplezal zahteven raztežaj prek previsnih plošč. dolgih 50 metrov.Tako ga je od varnejših snežnih pobočij ločil le še en krajši raztežaj, samozavest pa je ob dobrem počutju, lažjipoškodbi navzlic, ta čas njegov pomemben adut.
Spodbudno zanj je, da na višini, na kateri se trenutno nahaja, lahko počiva in normalno diha. Če bi se mu kaj podobnega zgodilo 1000 metrov više, bi bilo precej bolj nevarno.

  25.10.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti