Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varno v gore:

NeDelo, Kronika - Mitja Felc: ... Varno v gore: nenadni vremenski preobrati so lahko usodni

V zadnjih petih letih je 147 planincev in pohodnikov na zadnjo pot odšlo v gore.

Ljubljana – Skoraj 150 planincev in pohodnikov je v zadnjih petih letih šlo na svojo zadnjo pot v gore, samo letos pa so policisti obravnavali 12 smrtnih primerov v slovenskih gorah. Strokovnjaki pravijo, da je narejenega veliko, da je v primeru nesreč ali bolezni v gorah čim prej poskrbljeno za prvo pomoč, vendar vsa posredovanja žal niso uspešna, čeprav v reševanju sodelujeta reševalni helikopter in ekipa za helikoptersko reševanje v gorah.

Vodja gorske policijske enote Robert Kralj pravi, da je od 147 planincev več kot polovica boj za življenje izgubila zaradi hudih poškodb. Poudaril je, da reševalna akcija helikopterske enote ni le, kadar se ljudje v gorah poškodujejo, ampak nekateri obnemorejo tudi zaradi bolezni. »Zato je zelo pomembno, kako se pripravimo na pot, da se v gorah pravilno vedemo in tudi pravilno ravnamo, ko se srečamo z nevarnostjo. Gore dajejo varljiv občutek varnosti in da zato še vedno velja, da mora biti obisk gora vnaprej dobro pripravljeno in premišljeno dejanje,« poudarja Kralj in opozarja tudi na zdrse in padajoče kamenje, kar že vrsto let najpogosteje povzroči nesreče v naših gorah.

Vsako leto je v gorah okoli 400 posredovanj, samo približno tretjina se jih konča brez posledic. Zato je planincem svetoval, naj pazijo, kod hodijo, in naj se varno vrnejo domov.

S tem se je strinjal tudi vrhunski alpinist Klemen Premrl, ki je poudaril, da cilj ni vrh, cilj je varna vrnitev domov, ker je vrh šele del poti. Zatrdil je, da so vsi kakovostni alpinistični dosežki rezultat skrbnega načrtovanja, prepoznavanja nevarnosti in izvajanja vseh ukrepov, ki te nevarnosti zmanjšajo na minimum. Šele potem pride na vrsto odlična telesna in psihična pripravljenost. Opozoril je še, da se tisti manj izkušeni tega premalo zavedajo in da se zato vse ture ne končajo srečno. Na planince je še apeliral, naj se v gore ne podajajo sami.

Ne zanemarjajte opreme, kondicije in vremena

Kaj poleg opreme in znanja še potrebujemo za pot v gore, pa je opisala zdravnica v jeseniški bolnišnici Urška Bricelj, ki je povedala, da je eden od najpogostejših vzrokov za nesreče v gorskem svetu tudi slaba telesna in duševna pripravljenost na izbrane ture, in poudarila pomen preventive. »Za odhod v gore je treba poznati svoje kronične bolezni in predvideti morebitna akutna poslabšanja bolezni. Planinci naj vendarle pazijo na svojo varnost, s sabo pa naj imajo hrano, pijačo, ustrezna oblačila proti podhladitvam in obvezno prvo pomoč,« opozarja Bricljeva. Zato je svetovala, naj imajo kronični bolniki in alergiki pri sebi vedno zdravila zaradi morebitnega nenadnega poslabšanja njihove osnovne bolezni, vsi planinci pa naj se v gore odpravijo s kompletom prve pomoči. Če se zgodi nesreča, pa je treba v prvi vrsti ohraniti trezno glavo, ostati moramo mirni in prisebni.

Čeprav so zdrsi in padci med najpogostejšimi vzroki nesreč, se pasti skrivajo tudi pri vremenskih napovedih. Njihova zanesljivost se je po zaslugi posnetkov in računalniške obdelave precej izboljšala in se pravilnost napovedi giblje že okoli 86 odstotkov. A to načeloma velja za širše območje, tehnologija pa žal še ni tako napredna, da bi za vnaprej natančno napovedala, kakšno bo krajevno vreme. Lokalna vremenska pravila je dobro poznati vnaprej, vse bolj nevarno se je ravnati po pravilih domačih krajev, saj izkušnje kažejo, da so pravila na severni strani Alp glede vetrov in oblakov največkrat povsem drugačna kot na južni strani.

Vremenski preobrati večkrat prinesejo nevihte s strelami, te v naših gorah vsako leto zahtevajo kakšno smrtno žrtev. Za pohodnike vsekakor velja nasvet, da jih bo gora najbrž počakala, strele pa so zelo krute in ne izbirajo ciljev.

NeDelo 20.07.14, 06:00
Varno v gore: nenadni vremenski preobrati so lahko usodni


Policija/Večer/G-L: 
Novinarska konferenca - 16.07.14

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti