Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.09.1999

Delo, Šport: ... Uspešna v Kirgiziji

Avgusta sta se člana Kranjskega Alpinističnega kluba Alenka Jerala in Urban Ažman (oba On Line) mudila v pogorju Pamiro-Alaj, v območju Karavašin, kjer sta se pridružila udeležencem mednarodnega tekmovanja »Internatonal Mountainiring Trophy 99«, ki so ga organizirali Rusi. Področje plezalsko ni pretirano obdelano, večino smeri pa so do sedaj tam preplezali Rusi. Karavašin sestavljata dve dolini; plezalcem bolj znana Aksu in dolina Karasu kjer sta plezala tudi Alenka in Urban. Na obeh straneh dolin se dvigujejo granitni vrhovi tja do 4500 m nadmorske višine, kjer je možno plezanje kopnih, do 1500 m dolgih smeri. Na koncu dolin pa je ledenik in vrhovi z višinami okoli 5500 m, kjer pa je že možno kombinirano plezanje. Najprej sta se lotila prvenstvene smeri v Rumeni steni, kjer sta prvi dan prišla le do polovice ter se nato vrnila pod steno, drugi dan pa se je Urban zaradi Alenkine poškodbe sam vrnil v steno in po enem bivaku naslednji dan splezal smer Večnost (VII/VII+, A1-A2, 600 m). Čez nekaj dni sta se odpravila v SZ steno Kote 4520, kjer sta zopet preplezala prvenstveno Zahodno smer (VI+/V-VI, 1300 m) za katero sta potrebovala 21 ur in še 8 za sestop. Vreme je bilo ves čas zelo nestabilno, zato sta kljub večjim načrtom ponovila »le še« Aperlinovo smer (VII/A0, VI+/VI, 700 m), v 4240 m visokem Asanu.
Za pomoč pri odpravi se Alenka in Urban zahvaljujeta: AO Kranj, On Line, Občini Kranj, Podržaj Peter s.p., Vodlan Milan s.p., Dom Trade Žabnica, PD Gorje, Kolektiv Elvo Inženirng Bled, Foto Sitra Bled, R&D Ljubljana, Pepelka in Elektroinstalacije Čarni.

V Paklenici
Franci Jensterle in Sabina Sovinc (oba AO Kranj) sta zadnji počitniški vikend plezala v Paklenici, kjer je Frenk opravil do sedaj najboljši vzpon na pogled v Anića Kuku, 9 raztežajev dolgo smer Alan Fjord. Najtežji raztežaj je preplezal v smer svedrovcev in ne po obvozu ki je dodatno narisan na skici in predlaga oceno IX (prej IX-). Nato sta preplezala še smer Adrijanskog mora sirene (7b+).
Frenk pa se je nato preseli v Vipavsko Belo kjer je ponovil Cerkota (8b), Otroka oslade (8a/a+) in Hči naslade (8a+/b). V vseh smereh je uspel v tretjem poskusu, v Cerkoti celo v enem dnevu.

Vzponi v Švici
Miha Peternel in Janez Kešnar sta v Graue Wand preplezala zahtevno smer Toggel (VII/VII-, VI+, 350 m). Smer je opremljena s svedrovci, vendar dolgimi »runouti« med njim, kjer se tudi ni dalo dosti pomagati z drugim varovanjem. Nato sta se podala še v 3260 m visoki Grosse Buhlenhorn, kjer sta preplezala klasično smer Varianta 1+2 (VI+/VI, 350 m), opremljeno z navadnimi klini. Obe steni se nahajata nad prelazom Furka, dostopi pa peljejo tudi čez lažji ledenih. Z vrha smeri sta sestopila s spusti ob vrvi.

V Grossglocknerju
Andrej Magajne in Miran Renčelj (oba AO Matica) sta v začetku septembra ponovila redko plezano, a lepo Direktno smer (80/50-70°, V, 600 m) v severni steni Grossglocknerja. V spodnjem delu, ki dosega 50° sta plezala nenavezana, zadnje štiri raztežaje pa sta se varovala v pretežno s snegom poprhanem skalnem delu. Za celotno smer sta potrebovala le 3,5 ure. T. D. B.

Gradivo za gornje novice je pripravila Tina Di Batista

Novice iz Nepala
V Katmanduju oziroma na aklimatizacijskih treningih so tri slovenske odprave: ekipa Tomaža Humarja za južno steno Daulagirija, kranjska odprava na Gang Benčen v Tibetu in odprava PZS na Gjačung Kang, pridružila pa se jim bo še meddruštvena odprava na Južni Nilgiri. Finančno nepokrita je le še osrednja slovenska odprava na Gjačung Kang, saj PZS zaradi finančne nelikvidnosti še ni poravnala vseh obveznosti do Kitajcev, kar je pogoj za vstop v Tibet.
Druga neprijetnost je zamuda kargo pošiljk. Pri prvi je prevoznik Austrian Airlines izgubil tovor s spalnimi vrečami, pšri drugi pa je le polovica prispela v Katmandu. Kranjska odprava bo sicer vseeno prekoračila mejo po načrtu 21. t.m., odprava Gjačung Kang pa bo zamudila skoraj teden dni. Predolgo bivanje v Katmanduju slabo vpliva na razpoloženje. Ob vsem tem je vreme v Nepalu slabo, kar otežkoča aklimatizacijo, carino in trekinška dovoljenja pa so prav zdaj dvignili za 100 odstotkov in očitno je, da se bo morala PZS do konca meseca precej potruditi, da bo zbrala manjkajoči denar.

T. Š.

Valentin Stanič in Watzmann
Na Bavarskem so od 2. do 4. julija praznovali 200-letnico osvojitve najvišje povsem nemške gore, kar je uspelo Slovencu Valentinu Staniču. O dejanju in slavju je obširno ppročal nemški splošni in planinski tisk, proslava pa je bila začetek "Watzmannovega" leta. Slovenija, Slovenci in slovenski alpinizem so bili odlično predstavljeni, o čemer pričas vzidana spominska plošča, v obeh jezikih. Umetniški in reprezentančni delež Slovencev v Berchtesgadenu in na gori je bil velik. Pomankljivo poročanje pri nas pa bogato odtehta odličen film ekipe Gore in ljudje, ki ji je slavje le izhodišče za zgodbo o velikem slovenskem svetovljanu.

T. Š.

Obvestila
Dosedanji pisec Alpinističnih novic odhaja za dva meseca v Himalajo, in ga bo medtem nadomeščala Tina Di Batista. Vseeno pa novice pošiljaje na isti naslov; Tomaž Jakofčič, Štrukljeva 10, Ljubljana ter po elektronski pošti Tomaz.Jakofcic@K2.net ali po telefonu 041-577-292.

  20.09.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti