Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.09.1999

Delo, Šport: ... Valjavec in Grosova svetovna prvaka

Slovenska ekipa je na mladinskem SP presegla vsa pričakovaja in v težavnosti osvojila naslov svetovnih prvakov pred Francijo in Ukrajino. Konkurenca je bila zelo močna, saj je v tekmi v težavnostnem plezanju več kot 250 tekmovalcev iz 27 držav. Svetovna prvaka sta postala Natalija Gros in Tomaž Valjavec, podprvakinja pa Eva Tušar. Nekoliko večja so bila pričakovanja v hitrostnem plezanju, kjer so Eva Tušar, Boštjan Potočnik in Andrej trošt dosegli 5. mesto za ruskimi plezalci, ki so bili nepremagljivi. Z odličnim dosežkom v težavnosti so plezalci več kot samo ubranili lansko 3. mesto na SP v Moskvi in potrdili, da sodijo v sam vrh svetovnega športnega plezanja.

Izidi - dečki 80/81: 1. Crespi (Ita), 8. Potočnik, 9. Žitnik; deklice 80/81: 1. Martijn (Fra), 2. Tušar, 8. Truden, 9. Štremfelj; dečki 82/83: 1. Valjavec, 16. Štremfelj, 34. Rant; deklice 82/83: 1. Šalahina (Ukr), 5. Guzzi, 10. Franji; dečki 84/85: 1. Felix (Pvi), 12. Trošt, 24. Česen; deklice 84/85: 1. greos, 17. Vidmar, 19. Finžgar.

Obvestila
AO Nova Gorica začenja v oktobru z Alpinistično šolo Vse informacije dobite na PD Nova Gorica; Bazoviška 4 - 5000 Nova Gorica, tel.:065 - 23 - 030.
Plezalna šola Andreja Kokalja vpisuje otroke in rekreativce v plezalne tečaje. Tel.: 333-535.
Prostih je še nekaj mest za treking na Kilimandžaro in Mt. Kenijo. Informacije na tel.:662-833 (Dušan Weber).

V steno Daulagirija
Včeraj je v Nepal odpotoval Tomaž Humar. Njegov načrt je preplezati novo smer v južni steni Daulagirija (8167 m). Ta 4000 m visoka stena je Slovencem dobro znana saj jo je leta 1981 kot prvi preplezal legendarni Stane Belak-Šrauf skupaj z Cenetom Berčičem in Emilom Tratnikom. Humar načrtuje vzpon preko stene v drugi polovici oktobra, vrnil pa se bo v začetku novembra.

Odlični vzponi Čufarjeve
Pred odhodom na Master v ZDA je Martina Čufar v Bohinjski Beli na pogled preplezala Stephanie (7c), tik pred tekmo v San Francisco pa je v Cave Rock ob jezeru Tahoe na pogled ponovila smer Concave (7c). V Franciji je med obema Mastroma v Chamonixu in Serre Chevalierju v plezališču Le Suet v bližini Chamonixa na pogled ponovila smer La pergola (7c), na flash pa smer Vas-y-Mallah z oceno 7c+/8a. Po vrnitvi domov je v Bitnjah na pogled ponovila Beli poper (7c), ob ponovnem odhodu v Francijo pa je v Ceusu, ki je eno najboljših plezalnih področij Francije na pogled ponovila smer Mirage (7c+), ter Blanches fesses (7c). Žal si je že drugi dan plezanja v Ceusu precej zvila gleženj zato je sledil prisilen počitek doma. Vzpona v smereh Mirage in Vas-y-Mallah sta dosedaj naša najboljša tovrstna ženska vzpona in samo dokazujeta, da trenutno 3. mesto v svetovnem pokalu ni naključje.

Smučanje s Copikalquija
Katja Frelih in Roman Mihalič sta tik pred koncem bivanja v Peruju dodala še en odličen dosežek; smučanje z vrha Copikalquija (6354 m). Celoten spust z višinsko razliko 1600 m in oceno V-, mesta S6, sta opravila brez snemanja smuči. Katja Frelih je s tem opravila dosedaj »najvišji« slovenski ženski smučarski spust.

Prvenstvene smeri
Janko Meglič je nad Tržičem preplezal dve novi težki smeri. S prvo, Igro s časom, je v 130 m visoki Beli peči opravil sam ocenil pa jo je z 6, A2-3. Drugo smer je preplezal v S steni Storžiča z Dejanom Jekovcem. Za smer, ki potega desno od Lomske smeri in je visoka 160 m sta potrebovala tri ločene dni oz 20 ur efektivnega plezanja. Ocena Sončevega mrka je 6 A3-4, prva plezalca pa pravita, da je smer precej krušljiva in nevarna.
Suzana in Viktor Relja (AO Kranj) sta preplezala dve novi prvenstveni smeri v Kamniških Alpah. Prva, Zlatolaska, poteka v JV steni Planjave, ocenjena je s 6+/4-5, dolga 180 m in popolnoma opremljena. Druga smer, Karamela, pa poteka v JV steni Grintavca, dolga je 130 m in težka 5+/3-4.

V visokih stenah
Robert Poličnik in Damjan Kočar sta v Vršacu ponovila Puntarsko smer, Aljoša Markač in Matej Mošnik (vsi AO Kamnik) pa Mansardo v Planji.
Tina Di Batista in Mojca Žerjav (obe AO Matica) sta v Štajerski Rinki prosto ponovili Direktno smer. Tina pa je z očetom Metodom prosto ponovila tudi Čopov steber v Triglavu.

Frenk in Sabina <7b>
Franci Jensterle in Sabina Sovinc (AO Kranj) sta bila tudi letos na plezalni turneji po Franciji in Španiji. V glavnem sta se posvetila plezanju na pogled in pri tem opravila nekaj dobrih vzponov.
Jensterle je poleg štirih smeri z oceno 8a, na pogled v Teverigi opravil tudi z smerjo brez imena z oceno 8a+, Sabina pa je opravila najtežji vzpon na pogled v Onateju v smeri Okus Pokus (7b+).

Novi Grif
Izšla je 25. številka revije Grif. Tudi tokratna številka nam postreže s zanimivimi članki s področja stalno obravnavanih »adrnalinskih« športov; plezanje, gorsko kolesarjenje, kajak, jamarstvo, potapljanje... S plezalnega področja bo verjetno najbolj pritegnila polemika K2,ter klasična priloga A5, ki seveda poleg intervjuja, klasik in Jodliduja ostaja. Če oprostite uredniku kakšen nepodpisan članek, vam bo ura branja minila hitro.

Martina Čufar odlična v Arcu
Arco - Na plezalnem Mastersu v Italiji, kjer je tekmovalo najboljših 12 plezalk in 16 plezalcev na svetu, je odlično plezala Martina čufar, ki je osvojila 3. mesto. Po sobotni tekmi na pogled je bila Čufarjeva 4. (zaostajala je za belgijko Sarkany, Američanko Brown in Francozinjo Sansoz). včeraj pa je Mojstrančanka ob Gardskem jezeru odlično plezala in napredovala za eno mesto. Najboljša je bila Sarkanyjeva, pred Čufarjevo je bila še Sansozova, Brownova pa je bila diskvalificirana. med člani je zmagal rus Ovčenikov, drugi je bil Francoz Legrand, tretji pa Japonec Hirajama.

Tomo Česen

  13.09.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti