Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.08.1999

Delo, Šport: ... Kozjekove solo ponovitve

Pavle Kozjek je tekom svoje kratke odprave v Ande uspel opraviti dober solo vzpon. V severni steni Ranrapalce (6162 m) je opravil 1. solo ponovitev smeri Skandinavian Direct (TD+, 900 m). Z vzponom je začel ob peti uri zjutraj, po slabih treh urah je stal na vrhu, dve uri je porabil za sestop po JV vesinah (D-, 800 m) in bil ob 10.uri že nazaj pod steno. Dejstvu, da originlni opis smeri predvideva 12-15 ur plezanja ni kaj dodati.
Po povratku domov je Kozjek z Marjanom Kovačem ponovil Peternelovo v Triglavu in Lahovo v Vežici, opravil pa je tudi prvo solo ponovitev smeri Vijuga (V+, 400 m) v Triglavu. Smer, ki jo je prvi preplezal Franček Knez poteka v strmi steni desno od Jugovega stebra. Kozjek pravi, da je smer lepa in zaradi prehodov med previsi zanimiva.

T. J.

Vzponi v Paklenici
Tanja Rojs in Andrej Grmovšek (AAO Kozjak) sta opravila nekaj dobrih vzponov v Paklenici, med katerimi izstopa vzpon v novejši smeri Buba mara, levo od Jenjave. Smer so opremili tržaški plezalci, Grmovšek pa je smer preplezal prosto in opravil verjetno prvo prosto ponovitev. Po raztežajih predlaga naslenje ocene: 8, 9-, 7-, 5, 9/9+, 8, 7-, 3, 5 in 6. Preplezala sta tudi , Klin (8-), v katerem je Tanja v vodstvu preplezala najtežji raztežaj, ter Sulico (8-). Sulico z varianto sta poleg Albatrosa ponovila tudi Albin Simonič in Jernej Sinkovič, Klin in Brot und Spiele (7+) pa je Simonič preplezal z Juretom Nierdorferjem.

T. J.

Gorsko športno plezanje
Albin Simonič in Jernej Sinkovič (oba PK Laško) sta v začetku avgusta plezala na področjih Ratikona in Wendna. V Ratikonu sta preplezala smri El Viaje (7c/c+, 7a obvezno, 350 m) in Schweizerzoo (7a, 6c obvezno, 200 m). Obe smeri je Simonič preplezal prosto v vodstvu, Schweizerzoo na pogled. V Wendnu sta v steni Pfaffenhueta preplezala smer Voie du frere (6c+, 350 m). Smer sta plezala menjaje v vodstvu, Simonič na pogled, Sinkovič pa si je v vseh smereh tu in tam pomagal s svedrovci.
Pred tem je Simonič z Juretom Nierdorferjem plezal tudi v Dolomitih. V skupini Brente je v steni Cime Susat prosto z rdečo piko ponovil smer Innocenti. Najtežji raztežaj je ocenjen s 7c ostali pa med 4+ in 7a+. Simonič je plezal vseskozi kot prvi.

T. J.

Kotečnik in Bela
Albin Simonič je v Kotečniku ponovil smer Nebo nad Berlinom (8a), Andrej Grmovšek je preplezal Butnskalo (8b/b+), 12-letni Matic Kozmus pa je bil uspešen v Srebrni in Zlati strehi (7b).
Na drugem koncu Slovenije v Vipavski Beli so bili aktivni člani AS Ajdovščina. Boštjan Weingerl (K2) je bil uspešen v projektu med Sivozelenim nezaupanjem in Glisto. Smer Pitbul je ocenil z 7c+/8a, preplezal pa je tudi smer Hči naslade (8b). Tjaž Oven (K2) je uspel v Pelargoniji in Fikusu (7c+) ter Sivozelenem nezaupanju (7c), ki sta ga preplezala tudi Tomaž Trošt in Erik Simončič. Miran Slejko je preplezal Fikus, edina ženska predstavnica Monika Weingerl (K2) pa je bila uspešna v Črnih čipkah (7c).

T. J.

Nova, slovenska smer v Chacraraju
Slovenski alpinisti v Južni Ameriki, tako v Patagoniji kot v Andih že dolga leta držijo primat z najtežjimi vzponi. Vsako leto prihajajo od tam novice o težkih prvenstvenih vzponih slovenskih alpinistov. Tudi letos je po uspehu koroških plezalcev v severni steni Huantsana (6395 m), našim uspelo preplezati še prvenstveno smer v Vzhodni steni Chacraraja (6001 m), ene najmarkantnejših andskih gora. Andrej Markovič (Vrh) in Jure Juhasz sta se po aklimatizacijskih vzponih na Pisco (5752 m) in Ishinko (5530 m) odpravila z vso potrebno opremo in hrano, preko prelaza Portuachelo pod vzhodno steno Chacraraja. Tam sta v baznem taboru šest dni čakala na izboljšanje vremena, po tem času pa kljub še zmeraj nestanovitnem vremenu vstopila v steno. Po prvem dnevu plezanja sta si skopala plato za bivak na mestu varnem pred zapadnim kamenjem. Zjutraj sta prepozno vstala, plazovi kamenja in ledu so se že valili preko stene, zato sta sklenila počakati cel dan na varnem bivaku. V naslednjih dveh dneh sta priplezala do vznožja vršne skalne piramide, kjer sta skopala snežno luknjo. Ker je preko dne snežilo sta sklenila naslednji dan počivati in sušiti premočeno opremo. Odločila sta se, da bosta vršni, skalni del stene preplezala brez nahrbtnikov, s čim manj opreme. Po dnevu in pol plezanja sta sredi noči po skupno šestih dneh prebitih v steni stopila na vrh Vzhodnega Chacraraja. Smer Krik črnega granita poteka v spodnjem delu desno od do sedaj edine smeri v steni (Slovenska '93), zgoraj pa po sredini vršne skalne piramide. Visoka je 700 m, težave pa sta Markovič in Juhasz ocenila s VI, 6b, A2+, 90/70 st. Plezalca sta s spusti ob vrvi, ki so trajali cel dan, sestopila po smeri vzpona.

Tomaž Jakofčič

Obvestila
V dneh od 20.-22. t.m. bo pod steno Malega Koritniškega Mangarta potekal tradicionalen plezalni tabor v spomin Pavlu Podgorniku in Tamari Likar. Tabor organizira Peter Podgornik.
Letošnje srečanje alpinistk in plezalk RHM (Randez Vous Hautes Montagnes) bo od 4. do 11. septembra 1999 v Berchtesgadnu, v neposredni bližini Watzmanna. Vse zainteresirane alpinistke in plezalke dobijo vse potrebne informacije pri Ines Božič Skok; e-naslov: janez.skok@sidarta.si.

T. J.

  16.08.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti