Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.07.2014

Lanske smeri spet obiskane

Prvi obiski v svežih smereh

Nad dolinami pod Triglavom se je kar precej plezalo, sicer manj kot je običajno za ta čas, pa vendar smo zasledili zanimive ponovitve. Ena je bila opravljena v sami Steni. Petra Hadalin in Marko Leban (oba AO Cerkno) sta opravila verjetno prvo ponovitev Spominske smeri Tineta Miheliča (VI/II-IV, 250 m). Smer, ki se začne pri Prevčevem izstopu Slovenske smeri, sta lansko leto preplezala Silvo Kragelj in Marko Turk. Petra in Marko sta zanjo potrebovala tri ure. Nad Krmo je bilo zanimivo v Debeli peči, kjer sta Matic Košir (AO Jesenice) in Domen Petrovčič (Akademski AO) opravila prvo ponovitev še precej mlade smeri Nč ne oblubm (VII, 450m). Smeri sta v spodnjem in zgornjem delu dodala svojo varianto. Najtežji del sta kljub spodnji varianti, ki gre desno od originalne smeri, lepo ujela. Smer je bila prvič preplezana lanskega septembra, ko je tod čez našla prehode naveza Žumer-Mrak.

Z Mangarta in njegovih manjših bratov zadnje čase ni prihajalo prav veliko novic. Niti zadnja leta ne. Pretekli teden smo v tamkajšnjih stenah zasledili dva vzpona. Tine Cuder in Tina Korinšek sta v petek, 18. julija,  opravila drugo znano ponovitev Smeri bratov Ferigo (VI/V+ do VI-, 250 m) v Malem Rateškem Mangartu. Smer s klasično dušo jim je postregla z dobro skalo, v najtežji prečki pa sta ju pozdravila dva klina. V primerjavi s prej omenjenimi smermi ta ni več tako sveža. Klina v prečki samevata že dobrih trideset let. V bližnjem Malem Koritniškem Mangartu je bila preplezana Cozzolinova zajeda (VI/V, 800 m).

Trenta je tudi nekoliko oživela. Plezalci so našli lepote v stenah Planje in Vršaca. V Vršacu sta Boštjan Mikuž (AS Ajdovščina) in Rok Kurinčič (Soški AO) preplezala Smer mladosti (VII, 400 + 600 m). Spodnji del stene sta preplezala po Ceklinovi in se po dveh urah znašla pod mojstrovino bratov Podgornik. Za ta del stene sta potrebovala še sedem ur.

Prvenstvenih smeri ni bilo, kljub precej živahnemu dogajanju v stenah. Kakšno idejo za vzpone v tem tednu lahko prinese ogled novega plezalnega območja na spletnem mestu Primorske stene - Razor nad Krnico...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

 

 

Nč ne oblubm. Varianti sta vrisani z rdečo. Vir: AO Jesenice

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti