Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predstavlja se planinstvo

PD Podbrdo - Olga Zgaga: ... s skrajnega ogranka naše domovine

V petek, 11. julija, je PD Podbrdo v sodelovanju s TIC Podbrdo sprejelo na tritedensko gostovaje v Jakovkno hišo v Podbrdu razstavo MDO planinskih društev Posočja Na skrajnem ogranku.

Vseh devetnajst panojev je dopadljivo umeščenih v vse prostore nekdanjega kmečkega dvorca, tako da v ničemer ne omejujejo stalne muzejske razstave o pomembnih dogodkih iz zgodovine Baške grape. Vsak izmed njih nas nagovarja s tematskim naslovom in z izbranim besedilom ali verzom domoljubne vsebine.

Delovna skupina v sestavi Slavka Murovec iz PD Nova Gorica, Irena Šinkovec iz PD Ajdovščina, Anka Vončina iz PD Idrija, Olga Zgaga iz PD Podbrdo in vodja Žarko Rovšček iz PD Tolmin, ki je razstavo pripravila, je naslov izluščila iz pesmi Planine ob meji Ludvika Zorzuta. Pri tem jo je vodilo dejstvo, da predstavljena društva skozi vso bogato zgodovino obstoja, od začetkov do konca druge vojne in v povojnem času do današnjih dni, dejansko delujejo na obeh straneh skrajnega ogranka naše domovine. V njihovi družbi namreč srečamo tudi Slovensko planinsko društvo Gorica in Planinsko družino Benečije.

Razstavo so odprli s prisrčnim kulturnim programom, ki ga je s pozdravnim nagovorom pričel predsednik PD Podbrdo Tomaž Štenkler, povezovalno nit pa mu je spletla članica društva in koordinatorka TIC-a Podbrdo Alenka Zgaga. Po kratkem skeču so zaigrali mladi podbrški glasbeniki Hana in Neža Bizalj na prečni flavti in violini ter Jana in Matej Štenkler na flavti in tubi.

     

Idejo, ki je pripeljala do tega skupnega podviga, je predstavil predsednik MDO PD Posočja Gregor Rupnik. Žarko Rovšček je spomnil, »kako prešerno in praznično, zavzeto in ponosno, da v bogatem kulturnem programu ni manjkala niti naša neuradna himna Vstala Primorska«, je bila razstava ob udeležbi številnih primorskih planincev pospremljena na pot v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani 24. aprila letos. Nato se je sprehodil skozi njeno vsebino in zaključil: »Tako vam, dragi obiskovalci, razkrivam enega pomembnih smotrov naše predstavitve, ki jo vseskozi preveva beseda ZVESTOBA; dolgoletna pripadnost skupni planinski organizaciji, ki je nam Primorcem niso omajala niti dolga svinčena leta.«

V avgustu bo razstava postavljen v Cerkljanskem muzeju, v začetku septembra v Mestni knjižnici in čitalnici v Idriji, sredi septembra pa že v Goriški knjižnici Franceta Bevka, nato pa še kje.

Tekst: Olga Zgaga
Foto: Žarko Rovšček slike (z razstave) in Cveto Zgaga (slike s kulturnega programa)

  ...07.2014
 


 18.07.2014

Razstava o posoških planincih se seli po severni Primorski
Na skrajnem ogranku

PODBRDO ► V juliju je začela svoje gostovanje po primorskih krajih, kjer imajo sedež planinska društva Meddruštvenega odbora PD Posočja, razstava o njihovi prehojeni poti z naslovom Na skrajnem ogranku. V ciklu predstavitev meddruštvenih odborov Planinske zveze Slovenije je bila kot druga po vrsti od 24. aprila do 12. junija postavljena v Planinskem muzeju v Mojstrani. Delovna skupina (Slavka Murovec iz PD Nova Gorica, Irena Šinkovec iz PD Ajdovščina, Anka Vončina iz PD Idrija, Olga Zgaga iz PD Podbrdo in vodja Žarko Rovšček iz PD Tolmin), ki je razstavo pripravila, je naslov izluščila iz pesmi Planine ob meji Ludvika Zorzuta. Bogato zgodovino njihovega delovanja od začetkov do konca druge vojne in povojni razvoj do danes je strnila na devetnajst panojev, ki nagovarjajo s tematskimi naslovi in z izbranim besedilom ali verzom domoljubne vsebine. 11. julija jo je na tritedensko gostovaje sprejelo PD Podbrdo in jo v sodelovanju s TIC Podbrdo postavilo v Jakovkni hiši.
V kulturnem programu so po pozdravu predsednika PD Podbrdo Tomaža Štenklerja in kratkem skeču zaigrali mladi podbrški glasbeniki. Namen razstave je pojasnil predsednik MDO PD Posočja Gregor Rupnik, skozi vsebino pa se je sprehodil Žarko Rovšček. V prvi polovici avgusta razstava gostuje v Cerkljanskem muzeju, v drugi v Mestni knjižnici in čitalnici v Idriji, septembra pa v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici. (OZ)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti