Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.07.1999

Delo, Šport: ... Čufarjeva na stopničkah

Ljubljana -V Franciji sta bili dve masters tekmi v športnem plezanju, kjer se je izkazala Martina Čufar. V Chamonixu je nastopila le elita najboljših, Čufarjeva pa je zaostala le za belgijko Sarkany in Rusinjo Čoumilovo. v Sreee Chevalieru so lahko tekmovali tudi drugi plezalci, ki so se morali najprej pomeriti v kvalifikacijah. Od Slovencev so poleg Čufarjeve nastopili še Katarina Štremfelj, Aljoša Grom in Urh Čehovin. Čufarjeva je bila na koncu peta, drugi pa se niso uvrstili v finale.

T. Č.

Prvi svetovni pokal v balvanskem plezanju
V letošnjem letu poteka pod okriljem Mednarodne zveze planinskih organizacij (UIAA) prva serija tekem za svetovni pokal v balvanskem plezanju. V primerjavi s tekmami na velikih umetnih stenah so balvanska tekmovanja dosti bolj dinamična, saj mora tekmovalec v določenem času preplezati čim več kratkih, a zahtevnih problemov.
Prve tekme 3. in 4. julija v Benasque-u v Španiji se je od naših udeležila le Romana Savič in dosegla dobro 9. mesto. Pri ženskah je zmagala domačinka Bereciartu, pri moških pa Francoz Laurence.
Drugo tekmo teden dni kasneje v Val d'Iseru so organizatorji zaradi močnega dežja komaj izpeljali. Med našimi je bila najboljša Martina Čufar (11.), Romana Savič, ki je zaradi poškodbe morala prekiniti nastop, pa je bila 19. Naš edini moški predstavnik Jure Golob je zasedel 24. mesto. Čumilova in Core sta zmagi odnesla v Rusijo oziroma Italijo.
Tretja letošnja tekma je bila v Chamonixu, kjer je Jure Golob osvojil odlično 9. mesto, Urh Čehovin pa je bil 25. Pri ženskah, kjer Slovenija tokrat ni imela predstavnic, je zmagala Francozinja Bodet, pri moških pa ponovno Italijan Core.

M. P.

Ponovil svojo smer
Člani novomeške alpinistične odprave, ki so že nekaj časa v Peruju, so že zabeležili prve uspehe. Na prvi aklimatizacijski turi so Tomaž Zalokar, Roman Mihalič in Andrej Markovič zaradi nevarnih opasti obrnili tik pod vrhom Pisca. Na drugi turi so se skupaj z Juretom Juhaszom povzpeli na pettisočak Ishinco. Z vrha je Mihalič smučal (S4+).
Po dnevu počitka sta se Roman Mihalič in Tomaž Zalokar povzpela na Tocllaraju (6034 m). Vrh sta dosegla v hudem mrazu in vetru, ki je prenašal sipek sneg. Markovič in Juhasz sta istega dne splezala na Urus (5495 m). Potem se je moral Juhasz zaradi zdravstvenih težav vrniti v dolino, Markovič pa je naslednji dan sam preplezal svojo smer Mazohizem (ED-, 1000 m) v severni steni Ranrapalce, ki jo je pred tremi leti preplezal z Matejem Zorkom. Tokrat je napredoval dosti hitreje kot prvikrat. Še največ težav mu je povzročil globoko predirajoč se sneg tik pod vrhom. M. P.

Solo vzponi Benceta
Filip Bence (AO Tržič) je tudi letos opravil vrsto težkih solo vzponov. V domačem Storžiču je preplezal Črni graben z Matevževim stebrom. V severni steni Mangarta je nad bivakom Nogara preplezal novo smer, ki poteka vzporedno s Stotico, katere avtor je prav tako Bence. Smer prečka zavarovano italijansko pot in pripelje na vrh Rateškega Mangarta. Težavnost se giblje v okviru četrte stopnje, mestoma pa je tudi malo težje. Zaradi bližnjega srečanja z gamsi imena za novo smer ni bilo težko izbrati: "Med gamsi".
V Triglavu je Bence soliral kombinacijo Sodčki - Skalaška - Fajdiga Pintar - Čopov steber. To diretisimo čez Steno je Bence preplezal že velikokrat, pravi pa, da je Čopov steber vsako leto bolj krušljiv.

M. P.

V osrednjo Azijo
Alenka Jerala in Urban Ažman (oba On-Line, AO Kranj) sta odpotovala v Kirgizijo, kjer se bosta priključila mednarodni odpravi v Pamiro-Alaj. Z ruskimi in francoskimi alpinisti bosta plezala na področju Asan-Usen, kjer so do 1500 metrov visoke kopne granitne stene, vrhovi pa dosegajo nadmorsko višino 5000 metrov. Vrnila se bosta konec avgusta.

M. P.

Američanka Katie Brown 8b na pogled
Sedemnajstletna Američanka Katie Brown je na pogled preplezala smer Omaha Beach (8b oz. X) v Red River Gorge v ZDA, in s tem postavila "ženski svetovni rekord" v plezanju na pogled. Gre za vzdržljivostno smer, ki kar za 45 stopinj visi preko navpičnice. Uspeh je poznavalce nekoliko presenetil, saj smer zahteva nekaj dinamičnih gibov, Brownova pa je znana predvsem kot odlična statična plezalka.

M. P.

  26.07.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti