Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.07.1999

Delo, Šport: ... Dve ponovitvi najtežje smeri v Bohinjski Beli

Ujetnika preteklosti, najtežjo smer v plezališču Bohinjska Bela, je prvi preplezal Tržičan Matej Sova jeseni 1997. Lani je smer doživela nekaj obiskov, vendar je nikomur ni uspelo ponoviti. 3. julija letos je drugi vzpon opravil Franci Jensterle (AO Kranj, Papi sport), štiri dni kasneje pa je bil uspešen še Luka Zazvonil (AO Kranj, Vrh, Samsara). Oba predlagata znižanje ocene na 8b+.
Jensterle je v smeri poskušal že lani, letos pa jo je študiral dva dni. Potem sta Matej Sova in Luka Zazvonil smer prevrtala, pri čemer je Sova odbil majhen oprimek, ki ga v času nastanka smeri sploh še ni bilo. Čeprav je bil tretji dan Jensterle presenečen, saj si je s tem oprimkom pomagal pri dolgemu gibu, je z nekoliko drugačno kombinacijo uspešno priplezal do vrha. Tudi Zazvonil, ki je na najtežjem mestu plezal drugače kot Jensterle, je po lanskih poskusih porabil še tri dni.

M. P.

Po naših stenah
Franci Jensterle in Sabina Sovinc (v prejšnjih alpinističnih novicah pomotoma imenovana Simona, za kar se ji opravičujemo) sta preplezala Gorsko rožo (VIII+) v Zadnjiškem Ozebniku, Jensterle ves čas kot prvi in na pogled. Zaradi dežja sta izpustila zadnji raztežaj. Primož Lajevec in Miha Novak sta prosto ponovila Helbo (VII) v Triglavu. Sestopala sta po Skalaški, kjer sta zavrtala še en svedrovec, tako da so sedaj urejena vsa potrebna sidrišča za spust. Marjan Kovač in Janez Kešnar sta ponovila Male bogove (VI+/VI), lepo opremljeno smer v Dolgem hrbtu.

M. P.

Nove smeri v Bitnjah
V plezališču Bitnje je v zadnjem času nastalo nekaj novih smeri. Luka Zazvonil je v levem delu preplezal dva stara projekta, ki ju je opremil že Srečo Rehberger. Prvi, ki poteka ob velikem napisu "Naš Tito", je dolg 30 metrov. Zazvonil predlaga oceno 8a+ in ime Naš Tito. Drugi projekt se sedaj imenuje Živela Slovenija (8a+, 35 m). Boštjan Šneberger je opremil in preplezal novo smer Mokrolaska (7b+/c), Igor Kopše pa je naredil novo smer Bitka s strahom (7a+). M. P.

Slabo vreme v Andih
Iz Peruja so prejšnji mesec prihajale vesti o slabem vremenu in neugodnih razmerah v gorah.
Izboljšanje vremena so odlično izkoristili Korošci Grega Lačen, Iztok Mihev in Matej Flis, ki so 29. in 30. junija preplezali zahtevno prvenstveno smer v Huantsanu (6395 m). Po informacijah, ki so jih dobili v Peruju, na glavnem vrhu Huantsana že 15 let ni bilo nikogar! O vzponu smo obširneje poročali minuli petek.
Tomaž Jakofčič in Tina di Batista sta se za aklimatizacijo hotela povzpeti na Pisco, vendar sta - tako kot vsi ostali - obrnila sto višinskih metrov pod vrhom, ko se je splazilo celo pobočje levo od njih.

M. P.

Povprečne razmere v Chamonixu
Iztok Tomazin in Bojan Leskošek sta konec junija plezala ledne smeri na Argentierskim ledenikom. Tomazin je v noči z 22. na 23. 6. preplezal Avstrijsko v Les Courtes. S seboj je imel smuči in z vrha odsmučal po normalni smeri v Z steni (D+). Noč kasneje je Avstrijsko preplezal še Leskošek. Tretjo noč sta skupaj ponovila ozebnik Y v Aig. d?Argentiere. Tomazin je z vrha smučal na ledenik Millau (D-). Razmere za plezanje so bile povprečne, za smučanje pa slabe.

M. P.

Kratka smer in balvani
Primož Grilc se v zadnjem času posveča predvsem plezanju kratkih smeri in balvanov. V Vipavski Beli je ponovil 10 metrov visoko previsno smer Hči naslade (8b). Z Gašperjem Bratino sta obiskala tudi balvane v okolici Črne na Koroškem, kjer so lani poleti plezalci odkrili celo vrsto manjših skal - balvanov, v katerih so preplezali zelo težke smeri, ki pa so tako kratke, da varovanje z vrvjo ni potrebno. Preplezala sta po 3 balvane, ocenjene 7a in 7a+ . Med težjimi sta jima tako ostala le še dva balvana. Plezanje v Črni jima je predstavljalo dober trening pred obiskom Fontainebleauja, svetovno znanega centra balvanskega plezanja v bližini Pariza, kamor odhajata te dni.

M. P.

Korošci preplezali deviško steno v Andih
Tričlanska naveza iz Črne na Koroškem, ki so jo sestavljali Grega Lačen, Iztok Mihev in Matej Flis, je 29. in 30. junija preplezala prvo smer v nevarnem severnem ostenju Huantsana (6395 m) v perujskih Andih. S tem vzponom ostajajo slovenski alpinisti med najuspešnejšimi v dolgi Andski verigi.
Na vrh te težke gore, ki krasi znak filmskega podjetja Paramount Pictures, so prvi stopili Francozi leta 1954. Že takrat so poskušali preplezati severno steno, vendar je bila za tisti čas še pretežka. Poskus dveh Francozov pred tremi leti se je končal tragično, saj ju je 300 metrov nad vstopom odnesel ledeni podor.
Korošci so vstopili 29. junija ob polnoči in plezali do desetih zjutraj. Potem so se začeli prožiti plazovi, zato so se skrili v snežno luknjo 5800 metrov visoko in v njej počakali do večera. Po celonočnem plezanju so 30. junija ob osmih zjutraj stopili na vrh. Težave v steni so ocenili s kompleksno oceno VI, v skali 6a+, naklonina ledu je dosegla tudi 85 stopinj, kombinirani odstavki pa težavnost 4/5.
Na vrhu pa se je šele začel drugi del vzpona - povratek v dolino. Ker je bila stena prenevarna za sestop, so se odločili za prečenje na severni vrh, z njega pa so po izpostavljenem grebenu sestopili na zahodno sedlo. 1. julija zvečer so prišli dolino in se soglasno odločili za ime nove smeri - Koroška.
Najbolj izkušen član ekipe je Grega Lačen, ki je lani stopil na vrh Daulagirija (8167 m), leto poprej je v Peruju preplezal novo smer v Cayeshu, na svojem seznamu pa ima tudi težko tehnično smer v El Capitanu. Miha Peternel

Čufarjeva šesta v San Franciscu
San Francisco - Martina Čufar in Jure Golob sta uspešno tekmovala v finalu plezalnega mastersa, ki je potekal v ZDA, na njem pa je nastopilo najboljših 16 svetovnih plezalcev in plezalk. Tekmovanje jre potekalo v dveh krogih. Po kvalifikacijah v štirih nekoliko daljših balvanskih smereh se je v finale uvrstilo po 8 najboljših. Čufarjeva se je uvrstila v finale. Imela je nekaj smole, saj je iz zadnje smeri predtekmovanja, ki so bile visoke okrog 6 m, nesrečno padla. Padec z vrha se ni najbolje končal, čeprav so bile blazine dovolj debele. V finalu je tako nastopila poškodovana.
Rezultati - moški: 1. Sharma (ZDA), 2. Petit, 3. Julien (oba Fra), 4. Hirajama (Jap), 5. Moon (VB), 10. Golob (Slo); ženske: 1. Bodet, 2. Sansoz (obe Fra), 3. Šumilova, 4. Inozemceva (obe Rus), 5. Brown (ZDA), 6. Čufar (Slo).

T. Č.

  12.07.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti