Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.07.1999

Delo, Šport: ... Simonina ljubezenska zgodba

Simona Sovinc (AO Kranj, Papi sport) je v Bohinjski Beli preplezala Love Story (8a+/b). Smer je študirala že lani, vendar so jo prehitela jesenska deževja, ki so zamočila steno.
Pred 14 dnevi se je odločila poravnati dolg. Najprej je v ločenih dneh opravila nekaj ponovitev z varovanjem od zgoraj, potem pa je sledilo 6 neuspešnih poskusov z varovanjem od spodaj. Smer je preplezala v sedmem poskusu, ko je po borbenem plezanju brez napake prišla do vrha.
Love Story je Sabinina najvišje ocenjena smer do sedaj in hkrati njena deseta smer, ocenjena 8a ali več. Z Love Story se Sabina Sovinc v plezanju težkih smeri v skali uvršča na drugo mesto med našimi plezalkami. Težje smeri je preplezala le naša najboljša Martina Čufar.

Najmlajši na tekmi v Ravenni
Na tradicionalni mednarodni tekmi najmlajših kategorij v Ravenni (Italija) so se naši ponovno dobro odrezali. V konkurenci 92 plezalcev iz osmih držav so osvojili kar 19 odličij.
Tekmovanje je potekalo v treh disciplinah: težavnosti, balvanih in hitrosti. V seštevku vseh treh tekem so si naši priborili 5 odličij, kar jih je ob Češki postavilo na prvo mesto. Najboljša med našimi je bila Ana Kosmač, ki je zmagala v balvanih in težavnosti, v hitrosti pa je bila tretja.
Naslednja mednarodna preizkušnja bo 10. in 11. julija v Imstu (Avstrija), kjer bodo plezalci starejših kategorij nastopili na prvi letošnji tekmi za Evropski mladinski pokal.
Rezultati
Deklice A: 1. K. Hawlena (Pol), 5. M. Vidmar (Slo). Deklice B: 1. A. Kosmač, 2. T. Kosič (obe Slo). Deklice C: 1. S. Rajfova (Češ), 3. T. Noč, 5. P. Levstek (obe Slo). Dečki A: 1. K. Ociepka (Pol), 2. N. Česen, 3. M. Škof, 4. J. Bornšek (vsi Slo). Dečki B: 1. P. Solansky (Češ), 4. M. Kozmus (Slo). Dečki C: 1. B. Kamvas (Mad), 4. J. Bečan (Slo).

R. L.

Radovljičani na Muztag Ato
Danes, 5. julija, bodo proti Kitajski odpotovali člani radovljiške smučarsko alpinistične odprave na Mutzag Ato (7546 m).
Odpravo sestavlja 10 alpinistov: Mirko Pogačar, Grega Ažman, Marko Pogorevc, Grega Vida, Uroš Vrhunc, Mitja Zakotnik, Rok Zalokar (vsi AO Radovljica), Rajko Lotrič (AO Mojstrana) ter Alojz Budkovič in Robert Klančar (AO Bohinj). Odločilni dnevi za vzpon na vrh bodo konec julija.

Ženska ponovitev Kače
Podaljšani vikend ob državnem prazniku je nekaj slovenskih plezalcev preživelo v Paklenici. Jana Berčič in Nataša Medmeš sta ponovili Kačo (VI+/V-VI, 300 m) v Anića kuku.
Berčičeva je z Gito Vugo splezala še Pero (VI+, 80 m), Medmeševa pa z Miho Valičem Karamaro (VI+). Janez Kešnar in Marjan Kovač sta ponovila Velebitaško, Klin in Kačo. Vedno več smeri v Paklenici je opremljenih s svedrovci. Zagrebčan Boris Čujić je s svojo ekipo opremil že vrsto klasičnih smeri in potegnil še nekaj novih, Tržačan Paolo Pezzolatto pa je opremil več novih smeri zmerne težavnosti.

Posavski športni plezalci uspešni v Kotečniku
Po pomladanskem delu tekmovalne sezone so se Posavski športni plezalci posvetili težkim smerem v Kotečniku.
Andrej Sotelšek je opravil četrti vzpon v Butnskali (8b/b+), ki sodi med težje smeri v tem velikem plezališču. Smeri se je lotil že aprila, vendar je bil zgornji del smeri večino časa moker. Poleg tega je Sotelšek na pogled preplezal Kolomona (7b/b+) in Duranga (7b+) v Mišji peči.
Petnajstletni Grega Cerjak je preplezal Gurenico (8a), kar je njegova prva smer spodnje desete stopnje.
Dvanajstletni Nejc Pozvek pa je preplezal Jogananda, svojo prvo 7c. Smer poteka po zelo gladki steni z majhnimi oprimki in stopi in zahteva zelo natančno plezanje. V isti smeri je bila uspešna tudi Aleksandra Voglar.

  05.07.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti