Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.06.1999

Delo, Šport: ... Novi Grif

Izšla je 24. številka revije Grif. Tudi tokratna številka nam postreže s zanimivimi članki s področja stalno obravnavanih "adrenalinskih" športov; gorsko kolesarjenje, kajak, jamarstvo in potapljanje, dodana pa je še reportaža iz pasjih dirk v Yukonu. S plezalnega področja bo verjetno najbolj pritegnil spis o hrvaški odpravi v afriški Mali ter razglabljanje ob najdbi Malloryevega trupla. Seveda klasične rubrike kot so jodlidu, A5, intervju ..., ostajajo.

Angleža v Sloveniji
Na krajšem "delavnem" obisku v Sloveniji sta bila angleška plezalca Ian Parnell in Ben Barnsby. Z gostiteljema Markom Prezljem in Klemnom Malijem so skupaj v enem dnevu ponovili Kopiščarjevo (VIII-, 350 m) in Gorsko rožo (VIII, 350 m). Vsi razen Parnella prosto, Barsby pa je Gorsko rožo plezal (na pogled!) celo v treking čevljih. V Triglavu je Barnsby skupaj s Parnellom prosto ponovil Bergantovo smer (VIII+/IX-, 350 m), v Mišji peči pa na pogled preplezal Pingvina.

Nov alpinistični odsek
V Bovcu so pred kratkim ustanovili nov alpinistični odsek AO Bovec. Odsek je združil v večini že izkušene alpiniste in plezalce, ki pa skrbijo tudi za mlade začetnike. Načelnik Robi Rot je najavil tudi nekaj akcij: 3. in 4. julija bo na planini Zapotok spominski tabor Iztoka Horvata, 10. julija pa bo nad gostilno Žvikar med Žago in Bovcem otvoritev novega plezališča.

Osp
Sezona plezanja na področju Ospa se zaradi visokih temperatur počasi končuje, plezalci pa se selijo v severnejša plezališča. Andrej Markovič (Vrh) in Blaž Grmek sta kljub temu opravila ponovitvi dveh tehničnih smeri v Veliki steni. Srečo na vrvici (VI+, A2-A3, 3 R) sta preplezala v šestih urah, za starejšo Knezovo smer Siga (VI, A2, 100 m), pa sta porabila štiri ure.

Prvenstvena smer na Antarktiki
Nemška odprava v kateri so bili Stefan Glowatz, Kurt Albert, Holger Heuber, Jšrgen Knape, Hans Gotz in Gerd Heidorn se je dva meseca zadrževala na območju Antarktike. V 800 m visoki steni Renard Towerja so preplezali zahtevno novo smer Hart am Wind. V treh dneh so uspeli povsem prosto preplezati smer katere težave so dosegale osmo stopnjo. Po zimski nesreči Glowatza in Knappea na trening turi v avstrijskih Alpah tudi tu ni šlo brez poškodb. Na polovici smeri je Heuberja poškodoval kamniti plaz, na srečo pa hujših poškodb ni bilo. Tik pred koncem odprave pa se je Jšrgenu Knapeju pri plezanju na ledeno goro tik nad morjem odlomil velik kos ledu, ki je padel točno na čoln s snemalno ekipo. Kopanje v ledeni vodi verjetno ni bilo prijetno.

Ne pod steno
PK Škofja Loka obvešča, da je v plezališču Zminec prepovedano parkiranje pod steno. Primerno parkirišče je nedaleč stran pri gostilni.

Obvestilo
Ker Tomaž Jakofčič odhaja v Južno Ameriko, bo do 8.8.1999 alpinistične novice urejal (spet) Miha Peternel. Novice lahko pošiljate na naslov Mlakarjeva 30, 1236 Trzin, e-pošta: miha.peternel@uni-lj.si ali tel. 061-716-389.

  28.06.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti