Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posavski K24

Martin Bedrač: Ideja o Posavskem K24 oz. Krogu se mi je porodila, ko sem v PV zasledil članek o projektu K24 na Koroškem, ki je med seboj povezal pet prepoznavnih koroških očakov

V Posavju sicer nimamo tako visokih vrhov, vseeno pa je pohodniški (in predvsem tekaški) duh še kako živ. Ne manjka nam tudi ekstremistov v raznih športih in tudi ne različnih bolj ali manj ekstremnih prireditev, vendar pa je Posavski K24, vsaj po mojem skromnem mnenju, največji tekaški (in pohodniški) izziv v Sloveniji. Hkrati je tudi odlična promocija Posavja, saj so v Krog povezani vsi bolj vidni posavski vrhovi, da ne omenjamo prelepih krajev, vasic in narave, skozi katere pelje pot.

Po zadnjih meritvah je dolžina Kroga več kot 110 kilometrov, samo vzponov pa se nabere čez 5100 metrov. Zahtevna je tudi orientacija, saj le slaba polovica Kroga poteka po markiranih planinskih poteh. Vsekakor so potrebne temeljite priprave, če želite s Krogom opraviti v manj kot 24 urah. Od leta 2006 do 2014 so Krog premagali le trije junaki, nekaj je bilo neuspešnih poizkusov, ostalim pa je Krog očitno nagnal strah v kosti.

Za lažje spoznavanje s Krogom ga je možno razdeliti na krajše etape in se v izhodišče vračati z vlakom oz. vas na cilju etape pobere nekdo z avtomobilom. Ker je območje posavskega K24 zelo razgibano, ponekod precej poseljeno in prepredeno s cestnim omrežjem, je možnih več variant. Tekači imajo namreč rajši asfalt, ne marajo pa zelo strmih ali preveč poseljenih delov, pohodniki se po drugi strani raje izognejo asfaltu in izbirajo lepše poti, se ustavljajo na domačijah ali v planinskih kočah ob poti, kolesarji imajo spet čisto svoje zahteve.

Obvezne kontrolne točke

V izogib sporom in zaradi lažje primerjave doseženih časov med posameznimi poizkusi osvojitve Kroga, smo določili nekaj obveznih točk na poti. Za izhodišče smo sicer vzeli krožišče na Vidmu v Krškem, vendar lahko Krog začnete in končate kjerkoli drugje in, seveda, tudi v obratni smeri.

Obvezne kontrolne točke si v smeri urinega kazalca sledijo:
  1. Krško (163 m) - krožišče na Vidmu (štart)
  2. Veliki Trn - cerkev (470 m)
  3. Brunk - cerkev (465 m)
  4. Kum - vrh (1.220 m)
  5. Veliko Kozje - vrh (993 m)
  6. Lisca - vrh (948 m)
  7. Veliki Javornik - vrh (1.023 m)
  8. Ravni Log (700 m)
  9. Grmada - vrh (488 m)
10. Krško (163 m) - krožišče na Vidmu (cilj)

Pravila:

Pot je treba premagat brez uporabe kakršnihkoli prevoznih sredstev, dovoljena je samo uporaba palic za hojo. Pijačo, okrepčila, rezervno obleko in obutev si lahko že dan prej pripravite nekje ob poti ali pa vam vse potrebno med samim poizkusom priskrbijo druge osebe. Tisti bolj ekstremno usmerjeni boste vse potrebno seveda nosili s seboj. Dovoljena je uporaba elektronskih naprav (mobilni telefon, GPS ...).

Čas poti si meri vsak sam. Skrbniki posavskega projekta K24 zaupamo poštenju in etiki vseh udeležencev. Evidenca vseh uspešno (in neuspešno) opravljenih poizkusov osvojitve Posavskega K24 se vodi samo na tej spletni strani (k24.horuk.com).

Zaželjeno je, da nas pred poizkusom osvojitve Kroga obvestite o svoji nameri, po končanem poizkusu pa nam sporočite ime in priimek, letnico rojstva, kraj bivanja, datum poizkusa, varianto poti, dosežene čase na posameznih kontrolnih točkah in skupen čas poizkusa. Veseli bomo tudi vaše številke mobilca in e-naslova. Podatke nam, prosimo, pošljite tudi, če vam ni uspelo opraviti s Krogom v celoti ali pa ste za cel Krog porabili več kot 24 ur. Vsi ste junaki Kroga!

Martin Bedrač, 051 220 741, martin@pak.si  

...07.2014


1. Tekaška varianta
 

2. Pohodniška varianta


3. Kolesarska varianta = v pripravi

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

1 komentarjev na članku "Posavski K24"

Franci Savenc,

Umaknjeno na željo Bedrača:


+> koroški K24 (PDF, 913 kB) - zloženka

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti