Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob otvoritvi Triglavske planinske zbirke 4. avgusta

Železar (1984) - Janko Rabič: Mojstrani se že vneto pripravljajo za pomembno planinsko slavje.

V soboto, 4. avgusta, bodo v okviru praznovanja občinskega praznika v stavbi Sonje Marinkovič odprli Triglavsko planinsko zbirko. To bo še en pomemben uspeh marljivih in prizadevnih planinskih delavcev v jeseniški občini, ki skorajda ne poznajo počitka. Vsestransko društveno dejavnost, skrb za številne postojanke, gradnja novih in drugo bo sedaj zaokrožila še omenjena zbirka, ki bo predstavljala del bogate planinske zapuščine s tega območja.

Ni naključje, da bo zbirka prav v Mojstrani, na izhodišču številnih planinskih tur na Triglav in druge vrhove Julijskih Alp. Kar so bile še lani sanje članov odbora Triglavske planinske zbirke pri Planinskem društvu Dovje-Mojstrana, v letošnjih poletnih mesecih postaja resničnost. Prostor je bil skoraj nerešljivi problem, ki je jemal voljo in pogum največjim planinskim zanesenjakom v kraju. V akciji za pridobitev ustreznih prostorov se je večkrat omenjala tudi stavba Sonje Marinkovič, ki je last hotela Triglav iz Mojstrane. Pogled na razpadajočo stavbo je tudi največje optimiste odvračal od zamisli, da bi stavbo začeli preurejati. Nekaj resnejših razgovorov, tudi na občinskem nivoju, pa je bilo končno povod, da so se odločili in začeli stavbo adaptirati. Začela se je zelo obsežna in težka naloga ob skupnem sodelovanju hotela Triglav, Planinskega društva Dovje-Mojstrana, Skupščine občine Jesenice, Kulturne skupnosti Jesenice in drugih, ki so ponudili pomoč in sodelovanje. Dogovorili so se, da bo planinsko društvo dobilo prostore v najem, hotel Triglav pa bo uredil okrepčevalnico.

Pogled na stavbo v teh dneh preseneti vsakogar, saj je popolnoma spremenila podobo. Glavna gradbena dela so opravili delavci Gradbinca, številna manjša dela pa opravljajo člani odbora Triglavske muzejske zbirke pod vodstvom neutrudnega Avgusta Delavca. Stavba je praktično popolnoma obnovljena v notranjosti in zunanjost, vključno s streho. V teh dneh hitijo še z zadnjimi deli: pleskajo, dokončujejo pode, začeli pa so tudi že nameščati panoje za razstavljeno gradivo.

Letos bodo najprej postavili zbirko v prvem nadstropju v štirih sobah. V prihodnje bodo zbirko še razširjali, saj imajo na razpolago še en prostor v pritličju ter več prostorov v drugem nadstropju. Člani odbora Triglavske muzejske zbirke že več let vneto zbirajo gradivo, ki so ga doslej predstavili že na nekaterih razstavah v jeseniški občini in drugih krajih na Gorenjskem. Precej gradiva so jim leta 1969 odstopili jeseniški planinci. Gradivo so jim odstopili tudi v Gorenjskem muzeju v Kranju, katerega strokovni delavci pomagajo pri postavitvi zbirke. Letos bodo najprej planinski in drugi javnosti predstavili zgodovino planinstva in gorništva na Triglavu in v okolici od prvih začetkov do konca prve svetovne vojne. V načrtu imajo še ureditev zbirke v obdobju med obema, vojnama in novejšo planinsko zgodovino. Z zbiranjem materiala še vedno nadaljujejo in ob tem tudi prosijo vse iskrene prijatelje, da jim pomagajo in odstopijo vredne predmete, ki sedaj morda propadajo na podstrešjih in drugih mestih. Prav tako je v teh dneh dobrodošla tudi pomoč vseh ostalih članov planinskega društva in krajanov, da bi bila stavba in zbirka do začetka avgusta zares povsem nared. Nadaljujejo tudi z urejanjem okolice, prostore, kjer bo zbirka, bo treba še očistiti, skratka dela je še vedno dovolj na vsakem koraku.

Triglavska planinska zbirka v Mojstrani bo stalno odprta, predvsem pa v poletnih mesecih, ko si jo bodo z zanimanjem ogledali številni planinci, ki bodo odhajali naprej na vrhove Julijskih Alp in sam očak Triglav, ali občasni obiskovalci in izletniki. Prav ob ogledu številnih dokumentov, fotografij in drugih eksponatov bodo odkrili in spoznali delček bogate zgodovine razvoja planinstva, prve neustrašne junake in osvajalce gora. Člani Planinskega društva Dovje-Mojstrana bodo v počastitev letošnjega občinskega praznika pripravili tudi razstavo likovnih del udeležencev letošnje četrte slikarske kolonije Vrata '84, ki bo v osnovni šoli 16. december Mojstrana. Tako bodo letos pripravili v Mojstrani kar dva pomembna dogodka, ki sta brez dvoma odraz velike prizadevnosti in vneme planinskih delavcev v tej krajevnih skupnosti.

J. R.
Železar, 19. julij 1984

   Železar

 

 19.07.1984

Jlib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti