Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča na Himalaji

Jutro/Slovenec (1934): Vodja in dva druga udeleženca (Merkl, Wieland in Welzenbach) nemške odprave izginila v večdnevnem snežnem metežu — Trije nosači mrtvi

Iz Simle v Indiji poročajo, da je zadela nemško ekspedicijo na Himalajo huda nesreča. Trije najboljši člani odprave Merkl, Wieland in Welzenbach so izginili v silnem snežnem metežu, ko so se ravno bili pripravili, da naskočijo Nanga Parbat. Istočasno so izginili tudi trije nosači-domačini.

Že pred tedni so brzojavne vesti napovedovale naskok nemške ekspedicije v Himalaji na Nanga Parbat. Takrat so bili raziskovalci dosegli višino 5800 m nad morjem in so taborili na najvišji točki lednika Rakiot. Naskok na Nanga Parbat, ki ga doslej še nihče ni premagal in tudi ne skušal premagati, se je imel izvršiti v dveh skupinah. Hribolazci so se bili razdelili tako, da sta bila v prvi skupini Merkl in Welzenbach, v drugi pa Wieland. Zdi se, da sta obe skupini, ki sta odšli na pot v slabem vremenu, podlegli vremenski katastrofi. V nemški ekspediciji na Himalajo so se že dalj časa pojavljale težave, ki so ovirale uspešno napredovanje. Po zadnjih dopolnilnih kablogramih sta že 7. julija zbolela dva nosača ekspedicije za višinsko boleznijo. Neki član odprave, ki sta ga spremljala na potu, je potem sam z največjo težavo prispel v taborišče, kjer je alarmiral moštvo, ki je šlo in pobralo kuliia, da nista umrla v večnem snegu in ledu.

Taborišče št. 8 je bilo zadnje dni v višini 7600 m. Dva člana ekspedicije pa sta se dvignila še 300 m višje, odkoder pa sta se zopet vrnila v šotore. Tam so doživeli hribolazci strašne ure. Burja je tako divjala in rezala, da jim je hotela odnesti šotore. Člani ekspedicije so morali z vso silo držati šotorovino, da se ni pretrgala na kose. Če bi se bilo to zgodilo, bi bili raziskovalci ob streho.
8. julija so skušali trije člani ekspedicije prinesti živež iz nižje ležečih taborišč v višja. Toda obtičali so v pršiču pred petim taboriščem. Vreme se je ponoči spremenilo na slabše, iz vetra je nastal orkan in nosačem, ki so si bili oprtali tovore, je burja odtrgala zavoje z ramen.

Tudi 9. julija se je orkan nadaljeval.
10. julija je nastopilo spremenljivo vreme z ostrim mrazom. Tega dne so se vrnili štirje kuliji z Rakiot-Peaka z zmrzlimi rokami in nogami v taborišče št. 4 in so poročali, da je burja uničila taborišče št. 5 in 6.
Šele 11. julija se je vreme zjasnilo in umirilo. Ta dan so prišli nekateri nosači do smrti izčrpani v taborišče št. 4. O Merklu, Wielandu in Welzenbachu pa ni nobenih vesti. Čeprav veljajo ti trije za najbolj izkušene nemške alpiniste, se je bati, da so postali žrtve svojih alpinističnih ambicij.

Jutro, 20. julij 1934

20.07.1934

dLib.si


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti