Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cik-cak uganka

ŠAO Velenje - Vinko Sitar: Končno je vreme dopustilo, da smo šli plezat smer Cik-cak.

Bili smo prvič v tistem delu sten Kozjeka in dostop v goščavi smo nekako za dve rebri zgrešili. Šli smo predaleč naokoli in splezali cel raztežaj v strmem blatu pomešanim s skalami, če pa si hotel trden oprimek v roki si ga tudi dobesedno imel v roki, kadarkoli, ne glede na velikost.

Vmes smo imeli kanjonado, kljub izredni pazljivosti vodečega se mu je enkrat pod nogami podrlo stojišče. Kopica manjših skal je priropotala po bregu dol kot velike topovske krogle. Na srečo sva se pravočasno skrila pod ščit - skalo ob kateri sva varovala. Ta raztežaj je bil cel adrenalinski in nevaren zaradi zdrsljivosti, naloženih skal in obilice mokre zemlje in trav. Ob pogledu čez rob grebena nismo dobili občutka, da smo prav, nad nami pa je bil še težji skok … Zgrešena smer je dišala po večji težavnosti, zato je sledil dolg spust po vrvi skozi minsko polje in ponovno iskanje smeri.

Nov vstop smo ob reševanju uganke v drugo hitro našli in že je sledil prvi raztežaj, spet v spolzki zemlji in krušljivem kamnu. Bolj smo pridobivali višince bolj je postajala kompaktna in čista skala, drevje v smeri pa nam je pogosto služilo za vmesna varovanja in štante.

Nekje v tretjem raztežaju se odpre veličasten pogled na Celjsko kotlino, skala pa takšna kot v Pakli. Sledita še dva raztežaja po grebenu in pridemo do solnice, preizkusimo če je res slana in se odžejamo.

Plezali smo: Kozjek, Cik-cak V-/IV,III,II, 100 m

Pogledujemo za stečinami, ki nas pripeljejo pod vznožje vzhodnih sten kjer na dnu opazimo še dve smeri. V eni je rdeča vrvica, v drugi rdeč klin. Sledil je še enkrat ogled vstopa v splezano smer, da smo si ga vtisnili v spomin in primerjali s skicami. Sedaj je bilo bolj jasno kako in kaj, uganka je bila rešena. Odhod k avtu je hitro minil, kajti vodečemu se je že mudilo novim obveznostim naproti. Na hitro načrtovano popoldne se je prijetno in koristno zaključilo tik pred večerom.

Hvala vodečemu, v mislih pa se že porajajo nove ideje.

Vinko & Cvetka
Foto: Mijo Kovačevič

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti