Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brana - 28.06.14

Silvo Baznik: Dobro jutro, me je pozdravil ženski glas, ko sem se v hladu še prebuval v Kamniški Bistrici.

Dobro jutro, sem odzdravil in hitro postoril, kar je potrebno za pričetek planinske ture v Kamniške Alpe.

Že po nekaj korakih je potrebno stopiti navkreber in sem šel mimo številnih padlih dreves do Galerije, previsa, kjer stopiš malce hitreje in se povzpneš še vedno skozi gozd do spodnje postaje tovorne žičnice. Že dobro ogret pospravim jopič v nahrbtnik in nadaljujem vzpon do Jermance, pod pobočjem Brane, kjer sem pred leti s prijatelji šel čez Butaro na vrh gore. Danes nadaljujem po markirani poti do razcepa za Repov kot, kjer zavijem levo in nadaljujem skozi gozd do Pastirjev, kjer me mami klopca a kar nadaljujem na razkošne trate med Brano in Planjavo. Pred mano je pobočje ruševja. Marljivi planinci so odstranili razbohoteno ruševje ob poti. Sedaj je pot zelo razgledna in hitro mine, tako da že vidim kočo na sedlu. Tu zavijem proti Brani in ko dosežem vrh Sedla, si skrbno ogledam vzhodno stran gore, kjer še vedno ležijo snežne zaplate.
Po Andrejevem nasvetu hodim nižje pod snegom in se tako izognem prečenju snega. Povzpnem se na greben. Razgledi so enkratni a ko dosežem vrh Brane, je okolica že v prvih meglicah. Na srečo je še odprt razgled na zahod in hitro naredim kopico fotografij. Veter me prisili, da oblečem topli jopič in nataknem trak na glavo. Ko se okrepčam, pospravim in stopim navzdol. Srečujem vedno več pohodnikov ...

Opravim isto pot kot pri vzponu in na Kamniškem sedlu se odpočijem in dočakam, da se megla razkadi. Tako vidim Planjavo in zadaj za njo Ojstrico. Pri koči pa petje mladih dekliških grl, ko stopam že navzdol. Prve planike pričenjajo cveteti, kamniških murk je cela kopica. Ne manjkajo svišči, kamnokrečii, pečniki, petoprstniki in še bi lahko našteval. Nižje prečim na melišče in se po njem spustim v dolino. Med sestopom fotografiram kernerjev mak in pri Pastirjih lepen, repuš in orhideje. Cvetja je v izobilju.

Ko stopam navzdol, V klinu srečam gorskega kolesarja, ki potiska kolo navzgor in ni edini, na Kamniškem sedlu sem videl že enega ... Še dobre pol ure in sem pri avtu in sledi vožnja proti domu.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti