Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.05.1999

Delo, Šport: ... Že 34. pohod na Stol

Valvazorjev dom pod Stolom - Tudi slabo sobotno vreme ni motilo najbolj vztrajnih udeležencev, tokrat že 34. spominskega pohoda na Stol. ŠZ Jesenice je tudi letos najbolj vztrajne nagradila s plaketami in diplomami. Za 30 pohodov je plaketo prejel Janez hribernik iz Kranja, za 20 pa Roman Paš in Marjan Vrtačnik iz Zagorja, Marija Ščavničar iz Šmartnega in Sandi Lužnik iz Žirovnice. Za varno pot sva leta skrbijo člani postaje GRS Jesenice, plakete pa so tokrat prejeli Vlado Hlade, Janez Stojan, Boris Pervanja, Branko Klinar, Klemen Zupančič in Tadej Pušavec. Na dosedanjih zimskih in letnih pohodih na Stol je bilo skupno že več kot 60 tisoč pohodnikov, prav na vseh pa je bil Stane Škrabar iz Ljubljane. Sicer pa organizatorji pod vodstvom Rudija Kocijančiča razmišljajo, da bi morda pohod spet prestavili v februar.

J. R.

Prosto na Everestu
V minulih dneh se je na vrhu Mount Everesta zvrstilo kar veliko ljudi. Večina odprav se je lotila klasičnih smeri iz juga preko Južnega sedla ter iz severne, kitajske strani.Velika ameriška odprava, katere člani so našli 75 let staro Malloryevo truplo se lahko pohvali tudi s športnim dosežkom. Poleg nekaj vzponov drugih članov odprave na vrh, je znani Conrad Anker ob vzponu na vrh prosto preplezal t.i.drugo stopnjo na višini 8630 m. Čez skalno stopnjo so si kitajski alpinisti op prvem pristopu na vrh s severa pomagali s kovinsko lestvijo, ki je poleg kopice vrvi tam še danes. Conrad Anker se je lotil široke poči levo od lestve. Ker ga je nahrbtnik pri plezanju oviral je le tega skupaj s kisikovo bombo odložil, višje pa se je zopet "priklopil" na dodaten kisik. "Ob morju bi bilo tole V, na 8600 m pa verjetno več kot VII....." je težave ocenil Anker. Naši plezalci bi imeli o takem ocenjevanju kaj dodati ...

Tehnika v Paklenici
Stene v kanjonu Velike Paklenice doživljajo v zadnjem času pravi razcvet t.i. alpskega športnega plezanja.Vse več smeri je na novo opremljenih s svedrovci, nastajajo pa tudi nove. Le malo današnjih plezalcev se zaveda, da je bila Paklenica včasih tudi torišče tehhničnega plezanja. Dobra skala je omogočala vsakovrstno plezanje s tehničnimi pripomočki. Blaž Navršnik in Boris Lorenčič sta v začetku maja ponovila staro, a vseeno najbolj razvpito tehnično smer v Anića Kuku; Raz Klina (VI, A!, 350 m), Janko Meglič in Slavko Rožič pa sta opravila eno od redkih ponovitev smeri Življenje (VI, A2, 200 m). Avtorja Karo in Jeglič sta smer speljala po tanki poči med Forma Vivo in Tango Vertikalom. Po mnenju ponavljalcev v poč najbolj sodijjo profilni klini. Obe navezi sta ponovili Šubaro Direkt (VII, A0), Meglič in Rožič, Rajno (6c, A0), Navršnik in Lorenčič pa Klin.

Štajerci v Brunntalu
Nekaj štajerskih plezalcev je v zadnjih dneh obiskalo področje Brunntala v Avstriji. Boris Lorenčič, Blaž Navršnik in Matic Jošt so preplezali Abstauberweg (VII-, 200 m) in Schindeweg (VII+, 200 m), Lorenčič in Jošt sta preplezala tudi smer Reise nach Ixtland (VII, 200 m). Pri slednji gre za razliko od prvih dveh za pravo alpinistično smer, kjer za varovanje ne služijo že prej zavrtani svedrovci.

Obvestili
28. in 29. t.m. bo v Tamarju VTK memorial; tradicionalno srečanje bivših in sedanjih članov Akademskega alpinističnega odseka. Družabno srečanje bo na sporedu v petek zvečer, v soboto pa bo poleg pohoda na sporedu tudi že tradicionalno tekmovanje "Dirka okoli kola" na Kotovo sedlo, s štartom ob 8.uri. Tekmujejo lahko tudi nečlani AAO, smučarska oprema pa je obvezna.
Izšla je Turistična karta Bled (1:30 000). Na karti so poleg prenovljene klasične vsebine karte označene tudi možne kolesarske in turnosmučarske ture, plezališča, ter vse kulturne in naravne znamenitosti.

Tomaž Jakofčič

  24.05.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti