Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.05.1999

Delo, Šport: ... Obvestilo

Ob 20-letnici prvega slovenskega vzpona na Everest bo 13. maja ob 11. uri v prostorih Gorenjskega sejma v Kranju okrogla miza na temo Alpinistične odprave nekoč, danes, jutri. V Kinu Center v Kranju pa bo ob 20. uri predavanje Everest '79.

T. J.

Morda v Karakorum?
Avstrijski alpinist Christian Stangl (33) je mesec dni pred odhodom na Gasherbrum (8068 m) v Pakistanu ostal brez soplezalca. Sedaj išče novega soplezalca, s katerim bi priplezala na omenjeni vrh po prvenstveni direktni varianti smeri Kukuczka - Kurtyka. Odprava dveh članov naj bi šla na pot v juniju, organizira pa jo avstrijska agencija Focus, za ceno 4200 USD (+ letalska vozovnica). Za podrobnejše informacije se lahko obrnete direktno na Christiana na telefon 0043- 273-1247 ali po elektronski pošti: stangl.chri@gmx.net.

T. J.

Prazniki v Paklenici
Tudi letos je veliko plezalcev izkoristilo daljše praznike za obisk kanjona Velike Paklenice.
Klemen Vodlan je v sektorju Hram preplezal projekt Borisa Čujića, ga poimenoval Funky shit ter ocenil z 8a+. Ocena uvršča to smer med najtežje športne smeri v kanjonu. Vodlan je na pogled preplezal še Kamen mudrosti (7b+), pred obiskom Paklenice pa je v Mišji Peči preplezal Highlanderja (8a+/b), v Kotečniku pa Guernico (8a).
V steni Aniča Kuka so plezali člani AO Radovljica. Kunšič in Larisi sta preplezala Klin, Kunšič in Pogorevc Boštjan sta na pogled zmogla Bears on toast (8-), Robič in Pogorevc Marko pa sta preplezala smer Kapitan Pelinkovac (7 A0/6).

T. J.

Alpinistično smučanje
Po dolgem času so se "prebudili" tudi alpinistični smučarji oz. deskarji. Grega Ažman (AO Radovljica) je s snežno desko opravil morda celo prvenstveni spust v Oltarjih. Smer, levo od Kačjega jezika, je poimenoval Snowhite (V, S6, 400 m.). V začetku maja je Grega opravil tudi spust po Slovenski smeri v severni steni Triglava (VI, 1000 m), kar je ena od redkih "smuških" ponovitev te smeri.

T. J.

Zbiralci 8000
Zbiralcem osemtisočakov gre letos kar dobro od rok in nog. Američan Ed Viesturs je kmalu po Manasluju na alpski način prišel še na Daulagiri (8167 m). Španec Juanito Oairzabal pa je z Anapurno, kot štirinajsto (kot Slovenci), končal najprestižnejšo zbirko vrhov.

T. J.

Najboljša Čufarjeva in Valjavec
Kranj - Martina Čufar (na fotografiji) in Tomaž Valjavec sta zmagovalca prve letošnje tekme za DP v športnem plezanju, ki je bila včeraj v polni dvorani Zlato polje ...
... foto Igor Modic, tekst Uroš Šemrov

  10.05.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti