Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.04.1999

Delo, Šport: ... Druga prosta ponovitev klasične smeri Nos

Po prvi prosti ponovitvi smeri Salathe v steni El Capitana se je pozornost prostih plezalcev preusmerila v 1000 m visoko sicer klasično tehnično smer Nos. Mnogo jih je poiskusilo, uspelo pa je septembra 1993 odlični ameriški plezalki Lynn Hill. Da bi še bolj dotolkla moške tekmece je kmalu zatem prosto preplezala nos v enem dnevu, kar je bil takrat res vzpon, ki je prestavil meje tovrstnega plezanja daleč naprej Tudi kasnejšim ponovitvam se je smer upirala. Največ težav je plezalcem povzročal raztežaj pod Veliko streho, kjer je Lynn pri plezanju tanke poči s pridom izkoristila svoje drobne prste. Januarja 1996 se je smeri lotil tudi Scot Burke in zadevo vzel precej resno. Znova in znova je poiskušal preplezati najtežje raztežaje prosto in vedno znova mu je spodletelo. Smer ga je popolnoma okupirala, saj od takrat naprej ni preplezal nobene druge smeri. Po efektivno 261 dneh prebitih v steni mu je nedavno uspelo. "Moje telo je mutiralo za to smer" je po vzponu dejal Burke, ki mu je največ težav povzročil 29 raztežaj imenovan Houdini. Raztežaj v katerem po njegovih besedah "ni oprimkov" je ocenil z 8c, kar je precej več kot je težave ocenila Hillova. Kako in kaj bodo verjetno povedali naslednji (redki) prosti ponavljalci.

Popravki in dodatki
V petek 26.3.je v članku o vzponu Silva Kara in Rolanda Garibotija prišlo do napake. Italjanski plezalci so porabili za prvenstveni vzpon v Fitz Royu v alpskem stilu celih pet dni in ne samo dva, kakor je bilo omenjeno.
Na tekmovanju v lednem plezanju v Kirovu v Rusiji je poleg petih mest, ki so jih dosegli naši tekmovalci v težavnostnem plezanju, zasedla Alenka Jerala tudi odlično drugo mesto v hitrostnem tekmovanju.

Nova smer
Matija Klanjšček in Borut Mežnarič sta v steni Jurjevca nad Kokrskim sedlom preplezala prvenstveno smer Pusti dnevu dan (VI, A1/IV-V, 230 m, 5 h).

Obvestilo
V Škofji Loki bo v soboto, 10. t. m. na sporedu državno prvenstvo osnovnih šol v športnem plezanju. Interesenti lahko dobijo podrobnejše informacije na tel: (064) 656 11 22 (dop.), ali (064) 620 736 (pop.).

Tomaž Jakofčič

Jure Golob v Avstraliji
PLEZANJE DOWN UNDER
Letošnjo zimo je slovenski športni plezalec Jure Golob (AO Rašica, Fossil, Xpress team) preživel v toplejših krajih - bil je namreč na dvomesečni plezalni turneji po Avstraliji. Obiskal je več avstralskih plezališč, zlasti v jugovzhodnem delu te države.
Golob je ponovil več smeri, od katerih velja omeniti zlasti Nicotine (8b+), Daniel or Tiger(8b), Mr. Carpetburner (8b), Nati Dread (8a+). Največji uspeh pa je dosegel v plezališču v narodnem parku Blue Mountains, ki se nahaja blizu Sydneya. Po več dneh slabega vremena, ko mu je dež onemogočal plezanje, je ob pomoči vzpodbud lokalnih plezalcev v prvem poskusu splezal smer Some kind of Bliss, z oceno 8b, "on flesh".
Golob pravi, da so mu avstralska plezališča nasplošno zelo všeč, saj se nahajajo sredi prelepih nacionalnih parkov. Rad pa bi opozoril vse, ki se nameravajo odpraviti plezati v Avstralijo, da mnogo smeri, zlasti v Victoriji, ni ustrezno opremljenih in zahtevajo, da plezalec namesti lastno varovanje.
Sicer se Golob udeležuje tekem v težavnostnem plezanju, na katerih je v lanskoletni sezoni dosegel 7. mesto na evropskem prvenstvu in 10. mesto na tekmi za svetovni pokal v Milanu. Poleg tega pa se je lani prvič pomeril tudi na boulder tekmah, na katerih plezalci skušajo doseči vrh kratkih smeri z izredno težkimi gibi. Golob se je redno uvrščal v finale, na tekmi v italijanski Cortini d'Ampezzo pa je celo stopil na najvišjo stopničko. V letošnji sezoni bodo boulder tekme štele za točke svetovnega pokala in Golob si želi, da bi ponovil lanske rezultate. Povabljen pa je bil tudi na tekmo v boulder plezanju v sklopu X Games prireditve v San Franciscu, ZDA. Te spektakularne igre vključujejo tekmovanja v različnih "ekstremnih" športnih kot so rolanje, skating, ipd. Ker pa se bo letos zaposlil, upa, da mu bo ostalo dovolj časa tudi za tekme državnega in svetovnega pokala.

Tina Kavčič

  06.04.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti