Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.03.1999

Delo, Šport: ... Zlati cepin

Letos so v Chamonixu že osmič podelili prestižno nagrado za najboljši svetovni dosežek v alpinizmu; nagrado "Piolet d'or". Prejela jo je avstralska naveza Andrew Lindblade in Athol Whimp, za prvenstveno smer v steni Thalay Sagarja (6904 m).
Avstralca sta smer (VII, 5.9, WI 5, 1500 m), preplezala v času 13.-20.9.1997 na alpski način. Ostali nominirani vzponi so bili: Ruska vzpona v Bhagirathiju in Changabangu, prvi ženski pristop na Kanchenjungo in francoski vzpon v Kangtegi. Omenimo naj še, da sta Zlati cepin dosedaj prejeli že dve slovenski navezi. Leta '91 Štremfelj in Prezelj za prvenstveno smer na Južni Kanč in leta '96 Furlan in Humar za prvenstveno smer na Ama Dablam.

Srečanje v Chamonixu
Marko Prezelj in Tomaž Jakofčič sta obiskala 2. mednarodno zimsko alpinistično srečanje v Chamonixu. Na srečanju se je zbralo okoli 50 plezalcev iz vse Evrope, med katerimi ni manjkalo slavnih imen. Zaradi izredno slabega vremena in velike nevarnosti snežnih plazov so bili alpinisti primorani plezati predvsem nižje ležeče slapove. Prezelj in Jakofčič sta kljub stalnim padavinam plezala skoraj vsak dan. Pod Argentierskim ledenikom sta opravila naš prvi vzpon v Nuit Blanche (6). Slap je bil ob prvem vzponu (Haston '94) in prvih ponovitvah ocenjen s sedmo stopnjo in je veljal za najtežji slap v Evropi; sedaj je postal, posebaj ob dobrih razmerah, že bolj ali manj klasika. Nad Les Huschez-om sta opravila prvi letošnji vzpon v slapu Twight-Renault-Parkin (5). Ker je bilo na italijanski strani Mt.Blanca za odtenek boljše vreme sta plezala tudi v Val di Cogne in v slapovih nad Morgexom, kjer sta opravila eno od redkih ponovitev smeri Vacherie (ED, 5+, 150 m).
Zaradi velikih količin novozapadlega bo plezanje še nekaj časa "moteno", pričakovati pa je odlične razmere v začetku pomladi.

Obvestili
Alpinistična šola Posavskega alpinističnega kluba se bo začela v petek, 12.03.1999 ob 19.00 uri v prostorih kluba v Krškem (v stavbi plesnega kluba Lukec pri tržnici na Vidmu).
Frenk Horvat bo 9.t.m. ob 18. uri v kinu Union v Celju, predaval o vzponih na najvišje gore Afrike.

Zdaj pa na staro kolo
Uroš Perko preplezal Country House, drugo najtežjo smer v Sloveniji - Naslednji cilj: Za staro kolo in majhnega psa
Po več kot 30 dneh "obleganja" v lanskem in letošnjem letu je Uroš Perko (AK Črna, Citywall, Boreal) pred kratkim uspešno preplezal svoj projekt v Vipavski Beli. Smer je pred nekaj leti opremil Marko Fabčič, študiral pa jo je nekaj časa tdi tedaj naš najboljši športni plezalec Tadej Slabe, ki je uspel povezano preplezati polovico smeri. Perko je lani spomladi smer očistil in preopremil ter se lotil študija gibov. Poleti je za plezanje v smeri z zlo majhnimi oprimki prevroče, jeseni pa ...
"Jeseni se plezanje konča že po prvem obilnejšem deževju, saj se stena nad potokom zelo počasi suši. Neprijetno je, če se ti to zgodi potem, ko padaš že visoko, tik pred vrhom smeri", je o prvih resnejših poiskusih dejal Uroš. Pozimi se je tako moral preseliti v druga primorska plezališča, kjer je ob rednem treningu na umetnih stenah formo še stopnjeval. Začetek plezalne sezone v Vipavski Beli je tako dočakal zelo dobro pripravljen. Že v prvih poiskusih je padel tik pod vrhom in osmi plezalni dan je bil uspešen Vspodnjem delu 25m visoke smeri, kjer gre za atletsko plezanje v previsni steni, so težave okoli 8b+, v zgornjem bolj tehničnem delu pa okoli 8b/b+. Ocena celotne smeri z imenom Country House je 8c/c+, kar jo uvršča na drugo mesto najtežjih smeri v Sloveniji. Edina težja, je smer Za staro kolo in majhnega psa v Mišji peči. (8c+).
Da bi odlično formo izkoristil še za kakšen dober vzpon, hkrati pa dobil realno sliko o težavah svoje smeri je Perko z Metko Jug odpotoval v francoska primorska plezališča. V plezališču Castillon je v pičlih treh dneh opravil s smerjo Mortal Combat (8c, 35 m).
"Smer mi je bila pisana na kožo, prvi del smeri z oceno 7c+ sem uspel preplezati na pogled in to mi je vlilo poguma za plezanje celotne smeri. Smer je precej dolga in zahteva veliko vzdržljivostno moč. V takšnih smereh se precej bolje počutim kot pa v smereh s krajšimi a večjimi težavami" je ob povratku dejal Perko. Smer ima potrjeno oceno, saj jo je ponovilo že veliko dobrih plezalcev kot npr. brata Bindhammer, Skassa in J. P. Finne. Kmalu po povratku je Uroš obiskal tudi naše najboljše plezališče, Mišjo peč in tam ponovil Urbanovo smer. Preplezal jo je "na flesh", kar pomeni, da je teoretično poznal kombinacije gibov, same smeri pa še ni plezal.
Takorekoč na poti domov se je Perko ustavil še v Mišji peči kjer je "na flesh" (teoretično poznavanje gibov) preplezal Urbanovo smer (8a, 32 m). Z vzponi, ki jih je opravil v zadnjem času, je Uroš Perko znova dokazal, da sodi med naše najboljše skalne plezalce.

Tomaž Jakofčič

  08.03.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti