Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stebričasti raz

AO Cerkno: Dopoldan sva Radovan Lapanja in Tone Črv plezala novo smer Opis iz PS

... v južni steni Matajurskega vrha in jo poimenovala Stebričast raz. Ocena: IV+/II-III,150 m.

Smer poteka desno od Vzhodne grape po razu, ki sprva ni izrazit, kmalu pa se izoblikuje in sestavljajo ga štirje stebri.
Plezaš z enega na drugega, smer pa konča prav na vrhu Matajurskega vrha. Skala zelo dobra.

PS: Pod steno sva se spustila po Odcepljeni grapi.

Radovan Lapanja 
Foto Tone Črv 

14.06.2014


Primorske stene
10a Stebričasti raz, IV+/II-III, 150 m
Anton Črv in Radovan Lapanja, 14. 6. 2014
Smer poteka desno od ostalih smeri v kratki južni steni visoko v steni Matajurskega vrha. Začne iz Odcepljene grape, po steni v vpadnici samega vrha; sprva po manj izrazitem razu, ki se v drugem raztežaju oblikuje v pravi raz, le-tega tvorijo štirje izraziti stebri. Konča na grebenu, malo pod najvišjim vrhom Matajurskega vrha.

Opis:
1.R
: Na raz, ki ga z desne objemajo borovci, po 20 metrih se raz oblikuje in izvije iz borovcev (III, stojišče na vrhu prvega stebra).
2.R
: Dalje po razu na drugi steber (III).
3.R: Po naslednjem stebru do previsne plošče (k), čeznjo na vrh stebra (IV+).
4.R: Navzdol v manjšo škrbino, levo čez ploščo in previs (III+, 20 m) ob razu. Nato zavije smer levo čez previsno ploščo na vrh večjega stebra, ki se kasneje izoblikuje v ožji nezahteven raz (III+).
5.R: Po razu, nezahtevno do stika smeri Smer za Mirjam, ki pripelje iz JV stene (II). Še dober raztežaj po lažjem vrhnjem razu, ta pripelje prav na vrh Matajurskega vrha.
Dostop: Skozi vas Rut in naprej po gozdni cesti do rampe (P). Po makadamski cesti naprej do najvišje prečne ceste, tu desno in do konca le-te. Po stezi za Bizle, dalje nekoliko levo v Vzhodno grapo, malo višje iz nje levo v Odcepljeno grapo in po njej do pod vrhnje skalne stene. Vstop v smer je prav na mestu, kjer se grapa razcepi. Levo pelje za smeri (Kosobrinova poč, Ribežni, itd) v levem delu južne stene, desno se grapa nadaljuje. Do tu vsaj 2 h.
Sestop: Z vrha najprej po brezpotju proti SV, v smeri Črne prsti. Nižje, naletiš na območju sedla na planinsko pot Črna prst-Rodica. S sedla desno, južno navzdol po travah vse do borovcev. Tu uloviš lovsko stezo, ki pelje prečno proti Saneku. Ko se steza priključi vodoravni lovski stezi, zaviješ desno po njej. Pripelje te ponovno na Bizle, od koder sestopiš na izhodišče.


 

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46167

Novosti