Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zadnji izmed legend

Za Šerpo Kančha (81) iz Namče Bazarja je 29. maj dan, ki mu bo za vse življenje ostal v spominu. Bil je del ekipe, ki je pomagala Tenzingu Norgayu ...

... in Edmundu Hillaryju, da sta se na ta dan leta 1953 povzpela na najvišjo goro sveta. Podoba legendarnih plezalcev mu je še vedno sveža in mu pomeni veliko veselje.

Kančha (Kanchha Sherpa) je skupaj s turističnimi in planinskimi organizatorji proslave ob 61-letnici prvega vzpona na Everest, 29. maja v Katmanduju, obeležil nepalski nacionalni praznik.

Zadnji živi udeleženec zgodovinske odprave v svojih pogledih na minuli čas še danes poudarja, da se premalokrat omeni dejstvo, da je bilo poleg 16 tujcev v tej odpravi še 15 Šerp. Za dostop do baznega tabora so takrat potrebovali 22 dni. Delo na gori do osvojitve vrha pa je trajalo 45 dni. Kančha se je Tenzingovi ekipi pridružil potem, ko ga je leta 1952 njegov oče Angbabu poslal v Darjeeling pomagati Tenzingovi družini. Njegov oče je bil na odpravi, pri kateri so poskušali na Everest priti s severne strani. Po tem »služenju« je bil Kančha sprejet v pomožni oddelek Tenzingove ekipe. Za skromno plačilo osmih rupij na dan je z drugimi prenašal tovore po ledeniku. Za prehod so nasekali 20 dreves in si tako napravili provizorične lestve. Prav dobro pa se še spominja, kako dragocen je bil takrat denar.

Ob »velikem dnevu«, ki ga je obrodilo dolgotrajno prizadevanje številnih ekip, sta okoli 4. ure le Tenzing in Hillary odšla proti vrhu. Le osem Šerp je lahko doseglo tabor 4. Ostale so prosili, da se vrnejo v nižji tabor. Okrog 12. ure sta legendarna plezalca osvojila najvišji vrh. Po sestopu z gore so »osvajalca« s helikopterjem prepeljali v Katmandu. Drugim pa je preostala dolgotrajna pot v dolino.

Kančha je bil na Everestu še šestkrat. To so bili časi, ko ob vzponih ni bilo napetih vrvi. Časi, ko je veljal nepalski pregovor, ki je govoril o tem, da je treba ob ideji iskati tudi rešitve. Kančha je ob svoji zadnji odpravi leta 1973 že videl, da se pojavljajo rešitve, ki so spremenile vzpone na Čomolungmo v pohode na Everest …

Osvojitev Everesta

VISOCinema: Dokumentarec o odpravi na Everest - 1953. Režiser: George Lowe

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti