Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smer za 21. stoletje

Po poročanju tiskovne agencije ITAR TASS bodo ruski alpinisti spomladi leta 2015 (spet) poskušali prečiti vse vrhove Lotseja

Medtem potekajo intenzivne priprave moštva, tudi vzponi na osemtisočake, selekcija ... Odprava bo štela od 12 do 16 alpinistov. Na gori bodo delovali brez dodatnega kisika in pomoči višinskih nosačev. Vodja odprave bo Viktor Kozlov. Jedro, ki je že izbrano, pa bodo sestavljali alpinisti: Nikolaj Totmjanin in Valerij Šamalo iz Sankt Peterburga, Andrej Mariev iz Toljatina, Andrej Kuznecov iz Pervouralska, iz Jekaterinburga pa bosta prišla Vadim Popovič in Evgenij Vinogradski.

AN - 24.11.1997
Velikopotezno zamišljeno prečenje Lotseja (Rusi pod vodstvom Kozlova) pa se je končalo bolj kot ne samo z »otipavanjem«. Med sestopom z vrha pa je preminil vodja ruske odprave znani Vladimir Baškirov.

Po besedah Vinogradskega se bo na neposredni del prečenja podala skupina štirih do šestih alpinistov. Aklimatizacijo in pripravo smeri bodo opravili od marca do maja 2015. Zaradi letošnjih zapletov in nesreče še ni jasno kje bo bazni tabor. Zato so pripravili obe možnosti - z Everestove strani (5300 m) in s strani Lotse Šara (4800 m). Tabori bodo postavljeni po dnevnih etapah, to je do 1000 višinskih metrov narazen.

Logistiko odprave so zaupali agenciji znanega Šerpe Ang Tsheringa ...

 

 

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti