Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinske poti bodo urejali več let

Delo - Blaž Račič: Po zimski ujmi je drevesa na zgornjem Gorenjskem podiral tudi veter, zato so številne planinske poti zaprte.


Bled – V gozdovih na zgornjem Gorenjskem je po zimski ujmi veter pred dnevi podrl še za okoli 10.000 kubičnih metrov dreves, tako da se je skupni obseg podrtega drevja povečal na 210.000 kubičnih metrov. Podrto drevje je po vsej Sloveniji zaprlo številne pohodniške poti, neprehodnih pa je še 193 planinskih poti.

Od februarskega žledoloma so člani Planinske zveze Slovenije (PZS), ki skrbi za 1661 planinskih poti v skupni dolžini približno 9400 kilometrov, očistili in odprli 181 planinskih poti, 193 jih še čaka na odprtje. Predsednik PZS Bojan Rotovnik pravi, da je zaradi posledic žledoloma in snegoloma poškodovanih ali neprehodnih okoli 40 odstotkov planinskih poti zunaj visokogorja, in dodaja, da je to daleč največja škoda, ki so jo zaradi naravnih nesreč utrpele planinske poti v več kot 120-letni zgodovini planinske organizacije. Natančnejše ocene škode po posameznih območjih bodo znane v mesecu dni, in kot dodaja Rotovnik, bodo zaradi izjemno velikega obsega škode in prostovoljnega delovanja končno oceno pripravili do poletja.

Na terenu so prostovoljci

Rotovnik je poudaril, da so markacisti in drugi društveni delavci prostovoljci, ki skrbijo za vzdrževanje planinskih poti. Čistijo jih od februarja, kjer je to mogoče, vendar letos vsega dela ne bodo končali. Rotovnik pravi, da bo sanacija vseh planinskih poti lahko trajala več let. Največja ovira na območjih z velikim obsegom žledoloma je, da ne morejo delati koridorja, dokler se na širšem območju ne odstrani podrto drevje in druge posledice žledoloma; šele potem lahko društva z markacisti in prostovoljci sanirajo planinske poti, pravijo v PZS in dodajajo, da jih pestijo stroški obnove poti in iskanje denarnih virov.

Zaprte tudi pohodniške poti

Polomljeno drevje je poškodovalo tudi številne pohodniške poti. Pred dnevi so za obiskovalce odprli sotesko Vintgar, ki je bila zelo poškodovana, je dejal Janko Peterman, predsednik TD Gorje, ki skrbi za sotesko. Takšne ujme in obsega poškodb v soteski ne pomnijo, je dejal, koliko jih bo stala sanacija, pa še ne vedo, saj račune še čakajo. Pohodniške poti v okolici Bleda so večinoma urejene, je dejala Vanja Piber iz TD Bled in dodala, da niso očiščene le še poti na težje dostopnih mestih v neposredni okolici Bleda.

Iglavci še niso pospravljeni

»Letos je zaradi posledic delovanja narave padel celotni letni posek v gozdovih na zgornjem Gorenjskem,« je dejal vodja blejske enote zavoda za gozdove Andrej Avsenek. »Vsi izvajalci so na terenu in bodo delali vse leto,« pravi Avsenek in pričakuje, da bodo letos od podrtega drevja pospravili iglavce, ki predstavljajo približno 40 odstotkov vsega podrtega drevja na zgornjem Gorenjskem, prihodnje leto pa listavce. Lubadar se bo letos razmnoževal na prizadetih drevesih, pravi Avsenek in pričakuje, da bo zdrava drevesa napadel prihodnje leto. Le če bo poleti zelo vroče, lahko lubadar zdrava drevesa napade že letos. Nižinski del je večinoma že očiščen, višji predeli pa so zaradi zahtevnega terena in poškodovanih gozdnih prometnic (ceste, vlake) težje dostopni, pravi Avsenek.

Blaž Račič 
Foto Igor Modic 

  28.05.14, 09:00
Planinske poti bodo urejali več let


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti