Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krvav dogodek na avstrijski meji

Slovenski narod (1924): Finančni stražnik Brinšek umorjen na Golici — Morilec invalid Lederer, ki je utekel v Avstrijo — Šef invalidskega oddelka dr. Goršič v nevarnosti

— Jesenice, 7. julija. (Izv.) Včeraj, v nedeljo, ob pol 13. je bil na vrhu Golice zavratno umorjen starešina finančne straže v Savskih jamah Brinšek. Umoril ga je invalid Lederer, nastanjen na Savi pri Jesenicah.

Lederer, rodom Korošec, je optiral za našo državo, ker je pač mislil, da se bo dalo tu udobneje živeti. Njegove nade pa se niso izpolnile, ker se nikjer na svetu ne da udobno živeti brez dela in brez truda. Mož je imel razne službe v Ljubljani in drugod, ki pa je vse izgubil, ker mu je bilo vse drugo prvo, samo ne služba. Nazadnje se je Lederer bavil samo s tihotapstvom in se je v to svrho nastanil na Savi. Pri tem poslu mu je pomagal njegov oče, ki pase živino onkraj Golice na koroški strani. Glavni predmet njegovega, tihotapstva sta bila saharin in tobak. Pri tihotapstvu ga je že dvakrat zasačil finančni stražnik Brinšek. Nedavno tega mu je odvzel 3 kg saharina in 17 kg tobaka. Zaradi tega je imel Lederer silno jezo na Brinška in mu je javno grozil z maščevanjem. Lederer je docela odkrito govoril, da mora spraviti s sveta svojega največjega sovražnika, ki živi v Ljubljani — za tega je smatral šefa invalidskega oddelka dr. Goršiča — in fin. stražnika Brinška. Za te grožnje so vedeli vsi finančni stražniki.

V soboto je prišel Lederer k načelniku fin. straže na Jesenicah ter ga prosil, naj mu dovoli, da gre v nedeljo na Golico, kjer se sestane s svojim očetom, ki mu ima nekaj zelo važnega sporočiti. Načelnik mu je — pač ker mu niso bile znane Ledererjeve grožnje — to dovolil pod pogojem, da ga spremlja na Golico eden izmed finančnih stražnikov. In po zlem naključju je določil za spremljevalca baš finančnega stražnika iz Savskih jam Brinška.

Včeraj dopoldne so se napotili Lederer in še dva druga njegova znanca v spremstvu Brinška na Golico. Brinšek je bil seveda oborožen. Med potoma so se prijazno razgovarjali, in Brinšek, ki je vedel za Ledererjeve grožnje, je prišel na podlagi prijateljskih razgovorov do prepričanja, da Lederer ne snuje proti njemu nobenih sovražnih naklepov.
Na Golico so prispeli okrog poldne. Vsedli so se v travo v bližini Kadilnikove koče. V Kadilnikovi koči so bili pevci iz Borovelj, ki so se zjutraj z vozmi pripeljali v Podroščico ter od tu odšli na Golico, kjer so se s petjem prijetno zabavali. Okrog pol 13. je prišel v kočo tudi finančni stražnik Brinšek, rekoč, da je opravil svoje službene posle in da zato lahko shrani svoje orožje. Pustil je puško v koči ter odšel nazaj k oni trojici, ki je sedela v travi, oddaljena par streljajev od koče. Ko je prišel k družbi, se je nenadoma dvignil Lederer ter mu zasadil nož v prsa tik pod vratom. Brinšek se je zgrudil na tla. Leder s svojimi tovariši je pobegnil. Ubežal je v sosedno Avstrijo.

Smrtno ranjenega Brinška so našli prvi neki srbski turisti, ki so prišli nato sporočit krvavi dogodek v Kadilnikovo kočo. Slučajno je bil tu šef invalidskega, oddelka dr. Goršič s svojima sinovoma. Dr. Goršič se je v koči zamudil nekoliko dlje samo zaradi boroveljskih pevcev. Ako bi teh ne bilo, bi bil že prej zapustil kočo, ker se je baš v tistem času zjasnilo in se je nudil krasen razgled na Koroško. To srečno naključje ga je morda obvarovalo gotove smrti, ker bi bil Lederer, ako bi zagledal njega, nemara izvršil tudi prvi del svoje grožnje.

Dr. Goršič je takoj odhitel v spodnjo kočo, da od tam čim najprej prijavi krvavi dogodek poklicani oblasti. Prva sta za dogodek izvedela finančna stražnika Grm in Lekše, ki sta takoj odhitela na vrh Golice, kjer sta našla svojega tovariša že mrtvega. O dogodku je bilo takoj obveščeno okrajno sodišče v Kranjski gori, ki je že snoči poslalo posebno komisijo na Golico.
Zločinec Lederer je, kakor smo že omenili, utekel v Avstrijo. Nadejamo se, da ga avstrijske oblasti takoj izslede in izroče našim sodiščem. Umorjeni Brinšek je bil izredno simpatičen mlad mož, ki je vestno izpolnjeval svoje dolžnosti. Bil je doma iz Mokronoga.

Slovenski narod, 8. julij 1924

  08.07.1924

dLib.si


SiOG - dogodek ni zaveden
Beri in primerjaj Savinškov roman Izpod Golice


Spominsko obeležje - Alojzij Brinšek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti