Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izlet na Vršič povezan z akcijo — očistimo naše okolje

Železar (1974): V soboto in nedeljo, 18. in 19. maja je DP Jesenice organiziralo dvodnevni izlet na Vršič. V izlet je bila vključena tudi akcija »čistoča v gorah«. Vodja izleta je bil Valodi Stojan.

Zgodaj zjutraj smo odrinili iz Kranjske gore. Bilo nas je štiriintrideset in kar samo nas je neslo proti Vršiču. Razdelili smo se v dve skupini. V prvi smo bili večji, v drugi skupini pa so bili najmlajši planinci pod vodstvom tov. Ščavničarjeve. Ob prijetnem pogovoru smo hitro prispeli do Mihovega doma, kjer nas je prehitela druga skupina, v kombiju seveda.
Med potjo smo si ogledali kapelico, posvečeno umrlim ruskim ujetnikom, ki so gradili cesto čez Vršič. Pred njo smo se tudi fotografirali. Pot smo nadaljevali po vseh bližnjicah in kmalu prispeli do Erjavčeve koče. Ta čas pa je skupina mlajših že čistila okolje koče in odpadke nosila na kup pod kočo. Tudi mi smo se lotili čiščenja. Razdelili smo se v več skupin in vsaka je imela svojo nalogo. Obenem smo zbirali suhljad in drva za kres, ki smo ga zakurili zvečer.

Drugi dan smo se napotili v Trento, k izviru naše reke Soče. Najprej smo si ogledali izvir in ob tem modrovali, kje se neha brezno iz katerega Soča izvira. Tudi okoli koče ob izviru smo pobrali smeti. Za tem nam je Jaka Čop pripovedoval o Trenti. Pripovedoval je o trentarskih lovcih, ki so poleg pastirjev prvi zahajali v gore, kako so se ljudje v Trenti preživljali z ovčjerejo in nabiranjem železove rude bobovca, kako je medved trentarskemu pastirju odtrgal čeljust, kateri vrhovi so nad Trento in še marsikaj zanimivega. Ob povratku na Vršič je sonce grelo, da smo se kar pekli. Ob vsakem potočku smo se osvežili z vodo, toda drug na drugega smo pazili, da kdo ni pil vode. Na vrhu Vršiča smo se oddahnili, nato pa smo se po plazu spustili do Erjavčeve koče. Proti večeru smo prispeli v Kranjsko goro. Izlet ni bil, naporen, vreme nam je bilo naklonjeno, nasploh, imeli smo se prijetno.

Dolfi
Železar, 31. maj 1974

   Železar

 

 31.05.1974

Jlib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti