Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z biltenom št. 67

NH-WF: ... ob koncu snežne sezone 2013/14 je za nami že druga sezona pripravljanja in objavljanja poskusnega krajevnega lavinskega biltena.

Tudi v tej smo bili veseli pozitivnih odzivov vse bolj številnih uporabnikov. Veseli nas, da ste redno uporabljali naše informacije in podatke tudi v letošnji – v visokogorju še posebej nadpovprečno snežni – sezoni oziroma z njim seznanili tudi morebitne druge uporabnike. Še bolj pa dejstvo, da je ostal list sezonske kronike lavinskih žrtev 2013/14 nepopisan. Upam, da se niste ujezili nad tem, ker so bile zaradi »nas« nekajkrat zaprte planinske koče, nekatere ceste in drugo na območju Karavank in širše ali pa ste zaradi tega ostali doma oziroma šli drugam. Prav to je, poleg pravočasnega in ustreznega obveščanja, tudi namen tovrstnih obvestil. Kljub temu, da se projekt NH-WF v septembru 2014 zaključuje upamo, da bomo lahko, ne nazadnje tudi z vašo pomočjo, z vami tudi v naslednji snežni sezoni 2014/15. Do takrat bomo poskrbeli za prenovljeno podobo biltena in njegovo dostopnost ter poskušali, med drugim, poskrbeti tudi za zanesljivejše delovanje vremenskih postaj.

Verjamemo, da bo besedico oziroma pridevnik »poskusni« sčasoma zamenjal redni, kar pomeni v praksi vsakodnevno pripravo in objavo lavinskega biltena med celotno snežno sezono. Upamo, da bodo prišli do tega spoznanja tudi odločevalci oziroma pristojne službe v okviru resornih ministrstev ter bodo naposled zagotovili pogoje za delovanje stalne in profesionalne lavinske službe kot jo poznajo v vseh sosednjih alpskih državah. Za vse pripombe/priporočila/dopolnitve nam lahko pišete na nh.wf.karavanke@gmail.com. Morda bomo prav z vašo pomočjo lahko v prihodnje še razširili geografsko območje, na katerega se nanaša oziroma pripravljamo bilten in vključili morebitno novo vremensko postajo, vse za še bolj varen obisk gora.

Naj obiskovalce gora ob tem opozorimo, da bodo snežne razmere v karavanških in drugih osojah nad gozdno mejo še nekaj tednov precej snežne, ob morebitnih ohladitvah tudi zimske. Zato naj krajevno velja še vedno pozornost morebitni nevarnosti proženja snežnih plazov, zlasti prek dne oziroma ob naraščajoči temperaturi zraka. Vse bolj pogosti so tudi talni plazovi v travnatih osojah, ki bodo vztrajali vse do takrat, ko bodo tudi tam izginile zadnje snežne krpe.

Čeprav je težišče naših opozoril in obvestil namenjeno snegu in plazovom, vas že sedaj seznanjamo, da bodo v letošnji visoki gorniški sezoni visokogorska snežišča zaradi snežnega obilja pravkar minule snežne sezone vztrajala precej dlje kot ponavadi. Zlasti neprijetno bo njihovo prečenje ob koncu poletja, ko bodo trda in nevarna za prečenje (cepin/dereze/čelada), saj je večina zelo strmih. Prav tako vas opozarjamo na številne ostanke snežnih plazov, ki jim bomo prav tako priča še vsaj do začetka, marsikje pa tudi sredine poletja. Hoja po plazovini je lahko nevarna, saj je ta zelo raznolika in vsebuje številne primesi. Zaradi plazov kot tudi žledu polomljeno drevje in grmovje so nevarni tudi zaradi številnih iveri (trsk), lahko pa se ob tem, ko jih skušamo premakniti ali odstraniti nenadoma sprožijo in nas udarijo. Sicer pa verjamemo, da boste imeli z ostanki letošnjih snežnih plazov opravka le kot z zanimivim naravnim pojavom, posledico snežne erozije. Ne nazadnje bodo zaradi plazovine številni izviri to poletje še bolj živahni in vztrajni.

Srečno in varno v gorah tudi v prihodnje!

Ekipa projekta NH-WF 
z Geografskega Inštituta Antona Melika ZRC SAZU  

08.05.2014




Ekipa projekta NH-WF pred PUS Zelenica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti