Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vožnja v naravi bo drag šport

Večer, Maribor - Andreja Kutin, Denis Živčec: Vožnja z motorjem v naravnem okolju lahko vašo denarnico olajša za 40 evrov, ...

novi zakon predvideva kazni od 10 tisoč za posameznike do 150 tisoč evrov za podjetja. Najbolj na udaru Pohorje.

S pomladjo niso na plan pokukali samo čemaž in teloh, ampak tudi ljubitelji bencina, ki jim prav poseben izziv predstavlja vožnja po gozdnih terenih. A milozvočna enduro rekreacija v naravi bo po sprejetju zakona o varovanju narave motoriste krepko udarila po žepu, pri hujših kršitvah lahko celo ostanejo brez motorja ali štirikolesnika. Da je bencinska oblika rekreacije ušla izpod nadzora, ugotavljajo planinci in drugi pohodniki, najbolj je na udaru prav Pohorje, ki je dovolj blizu naseljem, da nekateri radi pozabijo, da je to zaščiteno naravno okolje. "Niti označene planinske poti jih ne motijo," nam je v sporočilu napisal ogorčen bralec in priložil fotografijo motoristov, ki se vozijo po gozdu v bližini koče Luka na Pohorju. Dodal je še, da rohnenje motorjev pogosto zareže v pohorski mir, a da nihče ne ukrepa.

Tudi odvzem motorja
Z nekaj izjemami je bil promet zunaj urejenih cest že doslej v celoti prepovedan, a kazni so bile nizke, pa tudi nadzora nad početjem praktično ni bilo. Po novem zakonu o varovanju narave, ta je sedaj po izvzetju spornega člena, ki je vznemiril gorske kolesarje, v parlamentarni obravnavi, bodo kazni precej višje, tudi do 150.000 evrov za pravne osebe in 10.000 za posameznike, možen je tudi odvzem motornega vozila. In še - nadzor nad nedovoljeno vožnjo in drugimi prekrški v naravi bodo vršili tudi naravovarstveni nadzorniki, ki bodo imeli precej širok nabor pooblastil. Enake kazni veljajo za namerno doselitev tujerodne vrste, zadrževanje živali iz divjine v ujetništvu, krivolov in nepotrebno vznemirjanje živali. "V slovenskem merilu je eno najbolj izpostavljenih in z nedovoljeno vožnjo obremenjenih območij Pohorje. Območje je zaradi naravnih danosti izredno privlačno za rekreacijo in za vožnjo z raznimi vozili, tako v zimskem kot v letnem času. Gozdna prostranstva in planje daleč stran od naselij, mreža gozdnih cest, zaobljen relief brez nevarnih skalnih prelomov, lahek dostop tako iz koroške kot iz štajerske smeri, vmesne postojanke in turistični objekti, privlačna narava in drugo so glavni dejavniki privlačnosti za vožnjo," pravi Tomaž Acman, ki se s to problematiko ukvarja na Zavodu RS za varstvo narave.

Naravovarstveno območje
Hkrati je območje Pohorja eno najbolj ranljivih in naravovarstveno pomembnih območij v slovenskem merilu. "Z vidika ohranjanja narave je posebnost, saj je edini večji masiv na silikatni podlagi, kjer so nastala značilna šotna barja, delež gozdov je visok, 75 odstotkov celotne površine Pohorja pokrivajo gozdovi, raznolikost habitatnih tipov je velika. Pohorje je skrajno jugovzhodno meja bivališč ruševca in divjega petelina v alpskem prostoru. Skoraj celotno osrednje območje Pohorja leži znotraj ekološkega omrežja Natura 2000. V osrednjem območju je evidentiranih 163 enot naravnih vrednot, med njimi 40 odstotkov vrednot državnega pomena," pomen pohorske narave poudari Acman. Problematika voženj oziroma kršitev uredbe na Pohorju izstopa v slovenskem merilu. Po podatkih Planinske zveze Slovenije je slovenska planinska transverzala najbolj obremenjena z vožnjami prav na območju Pohorja.

Andreja Kutin, Denis Živčec


Živali lahko shirajo in poginejo

Vozila povzročajo več negativnih vplivov na živali. Zaradi gaženja in trkov, hrupa, ki je nenaraven po modulaciji in jakosti, oddajajo pline in tekočine, plašijo živali že zaradi tuje oblike in gibanja.
Prevozna sredstva vplivajo tudi na obnašanje živali. Te spremenijo svoje navade, npr. označevanje teritorija, svatbene napeve, razmnoževanje, prehranjevanje, disperzijo itd. Zaradi ponavljajočih se motenj živali ne uporabljajo primernega prostora: zmanjšajo se lokalne populacije, pojavljajo se velike lokalne gostote ter s tem povezani vplivi, spremenijo se interakcije med osebki različnih vrst. Posebej kritično je obdobje razmnoževanja; dokazano je, da se reprodukcija zaradi motenj zmanjša. Acman: "Divji petelin je vrsta, ki je zelo občutljiva na vznemirjanje in potrebuje mirna območja za svoj razvoj. Tople pomladi povzročajo, da je večina cest prevoznih že v času parjenja divjega petelina. Stalno plašenje izčrpava osebke, povzroča umik v mirnejše dele in s tem oži habitat vrste. Tudi divjad (denimo srnjad) je v zimskem času najbolj ranljiva. Zaradi težjih vremenskih pogojev (sneg) in pomanjkanja hrane živali varčujejo z energijo in omejijo gibanje na najnujnejše. Živali vsako vznemirjanje v tem času moti in lahko ogrozi njihov obstoj." (AK, DŽ)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti