Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spominu Sandija Wisiaka

Jutro (1934) - Uroš Zupančič: Pred letom dni je bilo, polja so se kopala v solncu, iz zemlje so zacvele rože.

Vrhov gora še ni dosegla pomlad, s snegom pokriti so se belili v solncu in vabili. Vstal je naš ubogi Sandi Wisiak, se odpovedal vsemu, stopil je na pot, ki ga je vodila k daljnemu, tako zaželenemu cilju, k močno zasneženim vrhovom gora.

Poznali ste ga, smelega po srcu in plemenitega po značaju. Kdor ga je spoznal, ga je moral sprejeti in vzljubiti kot dobrega prijatelja. Dvoje ljubezni je bilo v tem mladcu tesno spojenih. Z vsem žarom svoje duše je vzljubil svojo dobro mamo in planinski svet. Zaradi prevelike smelosti in drznosti, ko je bil v borbi v stenah nad vrtoglavimi prepadi, smo se resno bali za njegovo življenje pri vsakem njegovem poletu v višave. Kolikokrat me je mati njegova prosila, naj ga speljem na druga pota, obljuboval sem ji s besedami, a misli so govorile, da je vsaka beseda zaman. Kako prešerno me je zavrnil, ko sem ga prosil, naj ne pleza, kjer ni smeri: »Kjer potov ni, je volja,« mi je odvrnil. Smejal se je, ko je pripovedoval o težkih mestih v tej ali oni steni. V gore ga je neizmerno vleklo, neizmerno srečen je bil na samem med stenami nad prepadi. Vedno znova je hodil v gore, novih doživetij je iskal v neznanih stenah, novih zmag nad samim seboj — a strašil se ni nevarnosti nikoli.

Minilo je leto, ko je bilo njegovi veliki ljubezni do gora zadoščeno, v duhu pa je še vedno med nami. Bog ve, kam, v kateri del ljubečih planin je zopet šel, še se vrne in zopet nam bo pripovedoval o lepih, težkih zmagah in o življenju v gorah. Tako lepo bo govoril, ko se vrne, veselega obraza, da bo nas izvabil na svojo večno pot. Ako sem sam v stenah, na mali polici, ga čutim tesno poleg sebe in znova zaživiva lepo najino življenje, v takih trenutkih sem srečen kot on nekoč, obujam spomine ter v višave pošljem molitev podobno pesmi za njega in za vse one, katerih ljubezen do cilja je bila močnejša od smrti.

U.
Jutro, 13. maj 1934
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti