Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.02.1984

Delo, Šport: ... Plezanje za Guinnessovo knjigo rekordov

Jeglič, Karo in Knez opravili s stropom jame na Osapski steni
Ideja ni nova, znani so celo poskusi, uresničili pa so jo vendarle šele Janez Jeglič, Silvo Karo in Franček Knez. Že v vertikalah Fitz Rova pravijo, da so premlevali podrobnosti, slabo vreme v letošnji zimi pa jim je bilo kot naročeno, sicer bi se verjetno ukvarjali z »zimskimi problemi«.
Šest dni so s prekinitvami plezali po stropu jame v Osapski steni, pa so Pajkovo streho vendarle ocenili le z A3 in A2e ter V, 36 h in 120 m! Toda vedeti moramo, da so obenem prepričani, da je to najtežja tehnična smer pri nas, da jo bodo prvi težko ponovili v enem dnevu, da je izstop kar 90 m odmaknjen od vstopa, stropa pa je za dva raztežaja (60 m). Mestoma so morali plezati celo navzdol! (O podobnih smereh v literaturi menda ni podatkov, zato ni nemogoče, da je to največja doslej preplezana streha na svetu, primerna za Guinnessovo knjigo rekordov.)
Vstop je levo od začetka Magične gobe, na naj globlji točki jame. Potem ne bo težko slediti klinom - do konca petega raztežaja. Naprej pa pravijo, da se da samo z navadnimi klini. Ponavljalcem priporočajo (vsaj) deset »jeseničanov«, pet profilov in enako število širokih klinov. Svedrovci so ostali v steni, lahko pa se izpulijo!? Stojišča so urejena in narisana je tudi shema.

 

ALPINISTIČNE NOVICE

Slabo vreme in ob tem še neugodne snežne razmere so najbrž vzrok, da skorajda nismo prejeli aktualnih sporočil. Zaradi pomanjkanja prostora smo tiste, ki smo jih dobili, združili, nekatere pa tudi preložili za drugič.

***

Komisija za alpinizem sporoča, da je z enotnim nezgodnim zavarovanjem vseh članov planinske organizacije sicer odpadla obveznost, da morajo biti člani AO in AS posebej zavarovani, zaradi sorazmerno nizkih premij, pa bi o tem vendarle še veljajo razmisliti. Doprinos članov AO in AS v sklad za sofinanciranje stroškov reševanja v tujih gorah, pa so vsi še naprej dolžni prispevati po 100 din (pogoj za registracijo). Pred odhodom na tuje pa morajo vsi na PZS poslati še izpolnjen formular. In še opozorilo: zavarovanje za civilno odgovornost proti tretjim osebam, ki je tudi vključeno v članarino, ne velja za alpiniste, ker velja, da so si v navezi enakovredni. Velja pa npr. za vse oblike dela na organiziranih vzgojnih akcijah.

Tečaj na Zelenici
Republiški tečaj o snežnih plazovih, ki ga organizira Komisija za GRS pri Planinski zvezi Slovenije, bo od 24. do 26. t. m. v Domu na Zelenici in od 2. do 4. marca v vojašnici na Rudnem polju. Rok za prijavo poteče 10. t. m., podrobnejši razpis pa so prejela vsa PD. Opozoriti velja le še, da je potrebno s prijavo poslati tudi potrdilo o plačilu kotizacije, ki znaša 3500 din in da je število udeležencev omejeno.

Novi ponudbi iz Zagreba
Iz Zagreba smo prejeli kar dve zanimivi novici. Vladimir Mesarič (Nehajska 61 - 41000 Zagreb) je pričel izdelavo spalnih vreč in podobno opremo za alpiniste in planince. Iz ciklostiranega prospekta je razvidno, da ima v programu že 19 artiklov, najbolj kakovostne vreče pa so po 12 do 14 tisoč dinarjev. Zbira tudi interesente za treking letos spomladi v Nepal (Cilj - Tent Peak). Če bo dovolj kandidatov, bo cena letalskega prevoza 585 dolarjev.
Iz Osijeka pa sporočajo, da so Oleg Antonič, Miodrag Bogojevič in Silvio Šprem 3. januarja preplezali novo smer (Žikini snegovi: 60/45°, 200 m) v V steni Bobotovega kuka na Durmitorju.

Šrauf predava v Trzinu in Mariboru
Stane Belak-Šrauf pridno predava širom po Sloveniji. Danes ob 18. uri bo imel predavanje »Himalaja« (izbor diapozitivov z vseh odprav na Himalajo, ki se jih je udeležil) v Domu družbenih organizacij v Trzinu, pred občnim zborom PD Onger. Jutri pa bo že predaval v Mariboru, in sicer v organizaciji PD Maribor-Matica ter pod naslovom »Gangapurna 83«. Ob 19.30 vabijo v dvorano Visoke tehniške šole na Smetanovi ulici.

Mengeš ima najboljše sankače
Na sankaškem tekmovanju za Mulejev memorial, ki so ga na Gobavici pripravili mengeški planinci, je bilo kljub slabemu vremenu 50 udeležencev. Zmagal je domačin Bojan Zabret v članski kategoriji, med alpinisti pa Franc Holcar iz AO Kamnik. Ekipno pa so bili najboljši mengeški planinci.

Stiska klinov
Komisija za alpinizem je prejela okvirna naročila 15 AO in AS za nekako 6.000 klinov. Ob tem pa je potrebno poudariti, da po materialu ne bodo enaki »jeseničanom«, so sporočili iz AO Jesenice. Potrudili pa se bodo tudi naši železarji in jih nekaj izdelali že v tem letu.

Premalo mladih
Občni zbor tržiških alpinistov je propadel. Kljub 15 registriranim članom jih je namreč prišlo le 7!? Sicer pa že nekaj časa ugotavljajo, da kvaliteto sicer še drže - po zaslugi posameznikov, kar je sploh značilnost našega alpinizma - kvantiteta pa je zelo stagnirala. Večina starejših se je »umaknila« v vrste GRS, mladih pa skoraj ni.

Spet šola APD
Akademsko planinsko društvo sporoča, da se bo v četrtek 16. t. m. ob 20. uri začela njihova redna alpinistična šola. Prijave sprejemajo vsak četrtek med 19. in 20. uro v društvenih prostorih na Kersnikovi 4, kjer bo tudi uvodno predavanje (v pritličju). Vodstvo AŠ je letos prevzel Tomaž Škoberne, uvodno predavanje (z diapozitivi) pa bo imel Tine Mihelič.

Alpinistom iz ČSSR je vnovič nagajalo vreme
Domov pa se vendarle vračajo z nekaj lepimi uspehi v naših stenah
Češkoslovaški alpinisti so imeli letos še večjo smolo z vremenom kot lani. Pa vendarle, naših krajev v sredo 25. januarja niso zapustili brez uspehov. Vsekakor najpomembnejši vzpon sta opravila Mikiška in Mrozek, ki sta v dneh od 12. do 16. preteklega meseca preplezala Jugovo grapo, potem pa še zajedo desno od smeri Ancelj - Juvan (po nekaterih podatkih bi bila lahko to »Miška« , oz. Centralna zajeda). Naveza Krch, Šimon in Švejda je spet začela po Peternelovi smeri, toda po 6 R so morali levo in izplezali so po Zimmmer - Jahnovem izstopu (13.-16. jan.). Kratko nemško smer je prvič preplezala ženska naveza - Slemanova in Podhorska (12.-14. jan.) Enak vzpon sta opravili še dve navezi: Compel in Duriš (13.-14. jan.) ter Stehlik - Vosecky (19.-22. jan.). Torej kar lepa bera, če pa bi se jim posrečili še začeti vzponi po smeri Šavelj - Župančič, Prusikovi in Bavarski, pa bi lahko njihovo bivanje pri nas ocenili celo kot zelo uspešno.

F. S.
 

  06.02.1984


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti