Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.12.1975

Delo, Šport: ... Sestanek načelnikov

Že dolgo sestanek načelnikov AO in AS ni bil tako obiskan kot letošnji, ki je bil v torek popoldne v domu slovenskih planincev »Zlatorog«. To samo potrjuje osnovno ugotovitev, da slovenski alpinizem ni dosegel le svojega kvalitativnega vrha, temveč tudi širino. Slovenski alpinizem trenutno res lahko uvrščamo v evropski in s tem tudi svetovni vrh. Prek 3500 vzponov v letošnjem letu, ekstremni vzponi na tujem in - južna stena Makaluja so dokazi za to.
Največ je bilo govora o predlogu kategorizacije dosežkov v alpinizmu, o nujnosti takega dokumenta (financiranje) in negativnih pojavih, ki jih lahko pričakujemo, če vzgoja ne bo pravilno usmerjena. Kljub vsem pomislekom pa je bil nekoliko dopolnjen predlog sprejet in ker ga je v soboto potrdil tudi GO PZS, ga bo komisija za alpinizem posredovala dalje. Vodstva alpinističnih kolektivov pa imajo nalogo, da čim prej pripravijo svoje, predloge na osnovi katerih bo potem delala posebna skupina.
Podkomisija za opremo ni imela kaj poročati, saj akciji za izdelavo klinov in za pripravo zagozd še nista končani. Bogatejše pa je bilo poročilo skupine, ki je predlagala (sestanek pa v celoti potrdil) seznam nagrajencev. Skupno jih je 63, razdeljeni pa so v štiri skupine glede na višino nagrad (te pa so bile zaradi pomanjkanja denarja le v vrednosti 9o - 450 din).
Govorili so tudi o zavarovanju alpinistov, zboru v Novi Gorici, prijavah za odprave, skupnih izletih, turah, popisu plezalnih vrtcev itd.
Omenimo naj le še, da se kot možne predlagane odprave: Trisul 76, Nošak 76 (obe Matrica), Kavkaz 76 (Kozjak), Karakorum 77 (več odsekov), Hindukuš 77 (TAM), Tirič Mir 78 (Železničar) in Mongolija (ŠAO).
Na koncu sestanka je Stane Belak - Šrauf pokazal še kratek izbor barvnih (6x6) diapozitivov iz južne stene Makaluja. Kratek, toda izredno kvaliteten prikaz so vsi prisotni pozdravili z aplavzom.

Zbor v Novi Gorici
V soboto ob 17. uri bo v hotelu Park v Novi Gorici letošnji zbor alpinistov. Organizatorji pričakujejo prek 100 udeležencev iz vseh krajev Slovenije, ki pa bodo prišli z lastnimi avtomobili (zato avtobusni prevoz iz Ljubljane odpovedujejo). K programu, naj dostavimo le še to, da bo na koncu prikaz izbranih diapozitivov iz Himalaje, s svojih uspelih vzponov pa jih bodo pokazali tudi nekateri posamezniki.

Predavanje »Makalu 75«
Vodja VI. JAHO Aleš Kunaver nas je obvestil, da bo prvo uradno predavanje o vzponu prek južne stene Makaluja že prihodnji teden (verjetno 18. t. m. ob 21. uri) v kinu Union. Zelo verjetno bo kmalu nato še ponovitev in nato številne reprize po Sloveniji in Jugoslaviji pa tudi tujini.

Sprejem za člane odprave
V torek popoldne sta predsednik občinske skupščine Jesenice Slavko Osredkar in predsednik samoupravne telesnokulturne skupnosti France Talar v hotelu Triglav v Mojstrani priredila sprejem za Janka Ažmana, Janeza Dolžana in Jožeta Rožiča, udeležence uspele letošnje odprave v Himalajo in člane PD Dovje-Mojstrana. Sprejema so se udeležili še številni predstavniki družbenopolitičnih organizacij, krajevne skupnosti, železarne in drugi.

Skripta za alpinistično vzgojo
V torek je skupina sodelavcev KA predstavila »Skripta za alpinistično vzgojo«, v katero je bilo vloženo izredno veliko truda in prostovoljnega dela. Obsega prek 250 strani teksta in več ko 50 slik, cena pa je le 40 din, saj so v njej zajeti le materialni stroški. To je že tretja tovrstna skripta (prva je izšla leta 1970, druga pa 1972) in daleč najbolj popolna ter kvalitetna. Po sklepu zbora načelnikov naj bi jo nabavili vsi AO ter AS, nekaj izvodov bodo prejele tudi druge kadrovske komisije PZS ter AO izven Slovenije, druge izvode pa bodo prodali (na zboru alpinistov ter kasneje v ekonomatu PZS). Podrobneje o skripti bomo poročali v eni prihodnjih rubrik.

Novo vodstvo AO Mojstrana
Na sestanku alpinističnega odseka PD Dovje-Mojstrana, ki je bil v ponedeljek, so izvolili novega načelnika. V prihodnji mandatni dobi bo AO vodil znani mojstranski alpinist Klavdij Mlekuž.

Sprejem v AO
V soboto se je na Vojskem zbralo prek 80 članov-alpinistov iz PD Ljubljana matica in Idrija, da bi v svoje vrste sprejeli nove člane. Prvega so sprejeli Stanka Murovca in takoj nato tudi uradno razglasili dosedanjo sekcijo v Idriji za alpinistični odsek. Sprejeli so še 14 članov v AO Ljubljana matica. Po sprejemu pa so pripravili še zelo uspešen prikaz izbranih diapozitivov, s katerimi so ilustrirali delo v preteklem obdobju.

Prvi sprejem
V nedeljo, 30. novembra je SAAS organizirala prvi sprejem. Kandidati so najprej opravili praktičen ter teoretičen izpit, zvečer pa so se zbrali v koči »Zlatorog« in opravili še uradni del. Izpite bi morali delati štirje pripravniki, toda prišla sta lahko le dva in ga tudi opravila. Sekcija, ki pa po svoji aktivnosti ta naziv že presega, šteje sedaj že pet alpinistov, vseh članov pa je 19 in so v preteklih dveh sezonah opravili že 167 vzponov, med njimi tudi šest zimskih prvenstvenih.

Sprejem v Bistrici
V soboto so organizirali sprejem v AO tudi odseki iz Kamnika, Mengša in Domžal. V AO Kamnik so bili sprejeti trije: dva Kregarja in Retar, dva v AO Domžale (Marjana Klemenc ta Veselko) in dva v AO Mengeš (Miro Šušteršič ter Štebe). Nedeljsko slabo vreme jih je večinoma zadržalo v dolini, le redki so s smučmi odšli na Kamniško sedlo, kjer je snežilo.

Ugodna ocena
Iz Anglije je prišla zelo laskava ocena urednika najkvalitetnejše alpinistične revije MOUNTAIN Kena Wilsona: »Fotografije z Makaluja so fantastične, njegova južna stena se zdi težja kot Everestova...«.

Planinci Pomurja
V Murski Soboti so se sestali predstavniki PD Gornje Radgone, Ljutomera, Mure ter Matice iz Murske Sobote. Na posvetu so se dogovorili o oživitvi meddruštvenega odbora PD Pomurja, ki naj bi usklajeval delo, saj je njihovo delo dokaj specifično, ker združujejo planince predvsem iz nižin. Dogovor je veljal predvsem poenotenju akcij, Pomurski planinski poti, vzgoji ter izobraževanju, propagandni dejavnosti in skupnim akcijam.

  11.12.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti