Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.10.1972

Delo, Šport: ... Preplezala sta Koplje

Stena Koplje v Prokletijah je postala v zadnjih letih najbolj znan alpinistični problem gora na jugu naše države. Številni poskusi Makedoncev, Poljakov in drugih, pa so se vedno končali neuspešno. Šele letos je vzpon uspel. Steno sta s tremi bivaki (15. do 18. junija) preplezala Žarko Gostovič (22) iz Skopja in Ante Bedalov (20) iz Splita, ki sta smer ocenila s V-VI, 650 m.
Toda po vzponu so se pričele težave, ki so povzročile, da se je o njem izvedelo dokaj kasno. Alpinistično društvo Matka iz Skopja je namreč Gostoviča izključilo skupaj s še dvema članoma, ker je vzpon opravil brez njihove vednosti in čeprav je vedel, da društvo pripravlja tudi letos organizirano »obleganje«. Toda kasneje se je izvedelo, da je Gostovič tudi član AO iz Beograda, kjer občasno prebiva in problemi so postali celo medrepubliški.

Začetek tudi v Trbovljah
Tudi v Trbovljah, kjer je bilo v zadnjih letih občutiti dokajšnje alpinistično mrtvilo, so že pričeli z alpinistično šolo. 1. oktobra so imeli turo na Grossglockner, ki se jo je udeležilo 12 tečajnikov, 16. t. m. pa tudi že prvo predavanje. AŠ vodi inž. Janez Bizjak.

Vzhodni Nemci odšli
Peterica alpinistov iz Dresdena, ki jih je vodil Krause Velker je včeraj zapustila naše gore. Bili so v Martuljku, toda vreme jim je nagajalo, odšli so v Tamar in situacija se je ponovila. Kljub temu pa so si ogledali nekaj smeri in obljubljajo, da se bodo 10. marca prihodnje leto vrnili, cilj pa bo po vsej verjetnosti zopet Travnik! Med povratkom so na Akademskem AO pokazali diapozitive o plezanju v njihovih peščenih stolpih (Franca Jeromna, s katerim so se spoznali na Piku Komunizma, so s partnerjem povabili, da jih obišče v njihovem plezalnem paradižu), potem pa so se še dva dni hladili v Piranskem zalivu.

Bivak 4
Bivak pod Dolkovo špico, ki ga upravlja AO Jesenice so že zaprli. Med vestnim oskrbovanjem Franceta Hladnika ga je letos poleti obiskalo kar 240 ljubiteljev gora, ko pa bodo prihodnje leto povečali rezervoarje za vodo in oskrbeli plinsko gorivo, jih bo prav gotovo več.
AO Jesenice obvešča vse, da lahko ključe za njihove bivake obiskovalci dobe le v njihovi pisarni po predhodnem dogovoru.

V kraterju Cotopaxi
Za Cotopaxi (5897 m, po nekaterih virih tudi 6005 m), ki ga obdajajo pobočja pokrita z večnim snegom in ledom, se do letos ni mogel nihče spustiti. To je uspelo šele mešani češko-poljski znanstveni in alpinistični odpravi. Spust v 350 m globok krater, v katerem so namerili kar 80 stopinj celzija, je trajal 22 ur, vodil ga je Krakovčan Andrzej Paulo, spustili pa so njegovega tovariša Jeržija Dobžinskega.

Alpinistična šola v Kamniku
V četrtek 26. t. m. ob 18. uri bodo v Kamniku pričeli z redno alpinistično šolo, ki jo bo v novi sezoni vodil Lojze Jerman. K sodelovanju vabijo vse ljubitelje gora, informacije pa dajejo v društveni pisarni.

GV za konec sezone
Sekcija gorskih vodnikov PD Ljubljana-matica bo v soboto ob 18. uri v Tamarju organizirala konec letošnje sezone, ki je bila nadvse uspešna. Pokazali bodo diapozitive z vseh akcij in tudi nekaj filmov. Prijave (zaradi rezervacij) sprejema društvena pisarna.

60 let slovenske GRS
Slovenska gorska reševalna služba slavi letos 60-letnico uspešnega dela. Združuje 234 članov in 80 pripravnikov v 15 področnih postajah, raztresenih skoraj po vsej Sloveniji, tako da lahko posredujejo vedo, kadar je potrebno. Razen v gorah - lani se je to zgodilo kar 58 - posredujejo tudi na urejenih smučiščih, kjer je primerov še mnogo več (lani več kot 580).
V soboto ob 16. uri bo v prostorih galerije Arkade na trgu revolucije otvoritev razstave »Slovenska gorska reševalna služba včeraj in danes« (odprta bo do 1. novembra), ob 18. uri bo v dvorani Magistrata jubilejna proslava, ob 19.30 pa sprejem pri predsedniku mestne skupščine mesta Ljubljane, inž. Mihi Košaku. Pokrovitelj proslave je skupščina mesta Ljubljane.

  19.10.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti