Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Stara«, toda najboljša

http://boa.czp-vecer.si/vecer2000/20140422/5649343_1-300.jpgVečer, Šport - Uroš Gramc: Mina Markovič konec tedna na Kitajskem starta v novo sezon, v kateri bo spet lovila skupno zmago svetovnega pokala

Mina Markovič lani tretjič zapored ni osvojila zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, a je odnesla športno-plezalnega oskarja (La Sportiva Competition Award). Ko ji ne gre povsem po načrtih, se ji vrne z dvojno mero. Tako je v Arcu, ob izboru najboljšega plezalca leta v absolutni kategoriji, danes 26-letna Ptujčanka prvič zmagala še prestižni master. Da je bila proglašena za najboljšo, so pripomogle še zlata kolajna na svetovnih igrah v Kolumbiji (olimpijadi neolimpijskih športov) in tri srebrne na evropskih prvenstvih. Če bo v tem ritmu nadaljevala, bo letos spet na vrhu. V ogrevanju je bila dvakrat druga (Sheffield, Stockholm), trenutno pa je na odhodu na Kitajsko, kjer se ob koncu tedna v Chongqingu začne sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju.
"Reprezentančne priprave so bile zelo dobro zastavljene, delali smo na višjem nivoju kot prejšnja leta, a že takrat je bilo super. Tekmo v Sheffildu smo združili s petdnevnimi pripravami z uglednimi tujimi postavljavci smeri. Proti tekmicam, ki so v svetovni špici, sem dobila povratno informacijo, prvi pokazatelji forme so dobri," je bila pred odhodom na azijsko turnejo optimistična Mina Markovič.

Najstnicam je odklenkalo

Po tradiciji se sezona začne s svetovnim pokalom v balvanskem plezanju, junija bodo prve v težavnosti. Kakšni so načrti?
"Najprej nas čaka mesec dni selitev s tekme na tekmo, nato bo pred kanadsko in ameriško turnejo prvi premor, ko se bom odločila, kako naprej. Ali bom nadaljevala na balvanih ali se posvetila treningom težavnosti. Avgusta imamo v Münchnu svetovno prvenstvo na balvanih, septembra v Gijonu v Španiji v težavnosti. Počitka ne bo vse do novembra do tekme v Kranju. Žal letos ne bo tekme na balvanih na Logu. Škoda, pritegnila je neki drug krog plezalnih navdušencev."

Zadnja tri leta ste v svetovnem vrhu v obeh disciplinah, slovite kot najbolj vsestranska plezalka. Kaj je recept za vaš uspeh?
"Po osnovni izobrazbi sem težavnostna plezalka, ampak se mi zdi dobro, da združujem disciplini, čeprav sta popolnoma različni. Morda gre celo za dva športa. Le nekaj nas je, Korejka Jain Kim, Japonka Momoka Oda in morda še katera, ki lahko počnemo oboje. Moja odločitev je bila povezana s tem, da sem slovela kot zelo močna tekmovalka, kar je pomembno na balvanih, in da sem v desetih letih samostojnega plezanja razvila tehniko, ki mi ni najboljše služila. Nisem mogla izkoristiti vseh svojih potencialov, tako pa sem dobila priložnost, da se kaj naučim in napake popravim."

Deset let ste že v svetovnem pokalu. Koliko je plezanje v tem času napredovalo?
"Punce, ki so bile štiri, pet let nazaj dobre v težavnosti in so vztrajale pri svojem načinu dela, več ne najdejo stika z vrhom. Balvanska moč in dinamično ter eksplozivno plezanje vse bolj prihaja do izraza tudi v težavnosti. Ekstremna natreniranost v moči in vzdržljivosti je le osnova, tja nekje do leta 2007 pa je bilo to dovolj za zmagovanje, če si še imel glavo na pravem mestu. Zdaj več ne zmagujejo 14- in 15-letnice, zgodila se je skokovita sprememba v bolj dinamične smeri, zahtevne v kondiciji, moči, koordinaciji, iznajdljivosti, tehniki, taktiki, kar je zanimivo tudi za gledalce. Če bi nam le podaljšali stene na 70 gibov in čas na 12 minut, bi postalo negledljivo."

Zdi se, da je šport rasel z vami.
"Zadnja leta smo v vrhu bolj ali manj res ista dekleta. Mlajše prihajajo zraven, vendar so komaj polnoletne redkost. Razvoj se je podaljšal, starostna meja dvignila in dobili smo šport, ki zahteva zrelega atleta, kar mi je zelo všeč."

Po uspehih sodeč ste v najbolj plodnih letih.
"Stara sem že, se opravičujem, ampak tako je."

Z bedarijami daleč od popolnosti

S Korejko Jain Kim sta si razdelili zadnje tri naslove skupne zmagovalke svetovnega pokala. Se vajin stolček že kaj maje?
"Res sva razred zase. Mlajša generacija se nezadržno bliža, dekleta so zagotovo že besna. Vsako leto bo težje, ampak manjka jim še izkušenj, zato menim, da sem sposobna nadaljevati, kjer sem končala."

Kaj trenutno počne Kimova?
"Vem, da je vsaj na prvih balvanih ne bo zraven. Lani si je razbila koleno in dobila malo strahu. Prepričana sem, da trenira in da bo v težavnosti naredila vse, kar je v njeni moči."

Ji letos lahko odvzamete krono?
"Zanimivo je, da je bila Jain ob moji zmagi v letu 2011 in na nekaterih tekmah v 2012 boljše pripravljena. Za lani pa si upam trditi, da sem bila jaz boljše pripravljena, pa je ona zmagala. Zanimiva je ta miselna igra, v kateri šteje le, kdo pripleza najdlje in ne kdo je na koncu najmanj utrujen."

O rezultatih ne govorite radi kaj dosti, tudi po zmagah ne. Bolj zgovorni ste o smereh, plezanju ...
"O tem razmišljam, ker vem, da so moje predstave še daleč od popolnih, a le stremenje k temu me bo pripeljalo do boljših rezultatov. Za razliko od Jain, ki svojo fiziko izrabi optimalno in vse izpelje brez ene same napakice, sama čez smer trošim veliko energije in moči. Za 30 odstotkov več bedarij si lahko privoščim. Vem, da imam veliko rezerv."

Težko je verjeti, da ste v vrhu in daleč od popolnosti.
"Najtežje je spreminjati zakoreninjene vzorce, se zazreti vase in odpravljati lastne napake. Včasih lahko delaš tri mesece in se nič ne pozna. Največ rezerv imam pri tehniki, pristopu in odločnosti. Če se športu posvetiš, se vedno najde kaj, kjer lahko napreduješ."


PLAČA - MINIMALNA
"Imamo zelo nizek standard, več od minimalne plače nima nihče. Le prvi in drugi na svetu morda lahko živita od plezanja. Nagrada za šesto mesto na tekmi svetovnega pokala je le 200 evrov bruto. Potovanja na tekme nam krije panožna zveza, pred kratkim smo na Verdu pri Vrhniki dobili reprezentančni center, tako da smo v primerjavi z drugimi državami še v dobrem položaju" je povedala Markovičeva, zadnje leto zaposlena v slovenski vojski.
TO TI JE DOŽIVETJE!
Skromnost in stik z naravo postaneta z leti pri plezalcih nepogrešljiva. Letošnji plezalni dopust v Jordaniji je Mina Markovič preživela pod milim nebom in z omejenimi osnovnimi dobrinami. "Tuša nisem videla dva tedna, pitno vodo smo točili iz pipe za umivanje zadnjice zraven straniščne školjke. Dva dni smo spali v jami, dva dni v puščavi. To ti je doživetje!"

 Uroš Gramc 

Vecer.si 22.04.2014

http://boa.czp-vecer.si/vecer2000/20140422/5649343_1-300.jpg
Mina Markovič, »olimpijska prvakinja« in prvo
plezalno ime preteklega leta (Tit Košir)

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti