Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 17.04.14

Primorski dnevnik: Pomladanski izlet; Velikonočno druženje SPDG,...

Pomladanski izlet

Med najbolj priljubljene izlete tržaških planincev nedvomno sodi Pomladanski izlet, ko se na velikonočni ponedeljek skupaj podamo na sprehod po prebujajoči se naravi.
Letos smo se želeli podati na Banjško planoto, na košček sveta, ki je zelo malo poznan. Izbrali smo lepo, pestro krožno pot, ki je speljana iz Zgornjega Lokovca preko gozdov in pašnikov, mimo neštetih grap in kraških vrtač na najvišji vrh Banjške planote, na 1071 m visoki Lašček ter se po južnem pobočju vije do izhodišča. Tak itinerarij smo tudi že objavili med obvestilih.
Čeprav pot dobro poznamo, smo se podali na ogledno turo, da bi preverili njeno prehodnost po letošnji zimski ujmi. Trpka ugotovitev, da so posledice, ki jih je povzročil žled, izredno hude in ne zagotavljajo varne hoje po poti, nam je narekovala spremembo cilja letošnjega Pomladanskega izleta.
Na velikonočni ponedeljek, 21. aprila 2014 se bomo tako podali na Snežniško hribovje, na območje Ilirske Bistrice. Z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, se bomo peljali do vasi Trpčane. Od tod se bomo povzpeli na 997m visoki Kozlek. Nekaj metrov pod vrhom je tudi koča, kjer se lahko okrepčamo s toplim čajem. Z vrha se odpira lep razgled na dolino reke Reke in na hribovje, ki jo obdaja. Sestopili pa bomo proti Vrbinškemu dolu. Izlet je primeren za vse. Zbirališče v Bazovici na Vagi, odhod ob 8.30. Predvidene so približno tri ure ne preveč naporne hoje. Za informacije lahko pokličete na telefonsko št. 040 41302S (odgovarja Marinka).

Velikonočno druženje SPDG

SPDG vabi na velikonočni ponedeljek na tradicionalno druženje. Tokrat bodo obiskali zahodna Brda. V kraju Corno di Rosazzo si bodo ogledali starodavno cerkev in samostanske objekte (cerkev se prvič omenja v 11. stoletju in je nastala kot podružnica ben. samostana v Osojah) pod Krminsko goro pa kamnolom, kjer so še v obdobju po prvi svetovni vojni lomili kamen za mlinske kamne. Do objekta je mogoče priti po gozdni poti v slabih 20 minutah, vendar je pot kar dobro zablatana, zato se priporoča primerna obutev.
Opatija v Rosazzu (za ta kraj se, sicer bolj redko, uporablja tudi slov. oblika imena Rožac) bo v ponedeljek odprta od 9. do 12. ure. Prevoz bo z lastnimi sredstvi (zaradi povelikonočnih dobrot), zbirališče ob 9. uri pri športni hali v Podgori. Najprej bo obisk opatije, zatem premik pod Krminsko goro in ogled kamnoloma, sledi druženje. V slučaju slabega vremena izleta ne bo.

Jama v Zavrhu in etnološka zbirka v Bardu

Konec meseca je v programu skupinski izlet (predviden je mini avtobus) v Tersko dolino, z ogledom (turistični del) jame v Zavrhu in ogledom etonoloških zbirk v Bardu (Lusevera).Razpis bo objavljen v prihodnjih dneh.

Občni zbor SPDG bo 7. maja

Glavni odbor društva je na zadnji seji sklenil, da bo občni zbor društva 7. maja v Kulturnem domu v Gorici. Poleg rednih statutarnih obveznosti, bodo člani tokrat odločali tudi o novem odboru. Iztekel se je namreč dveletni mandat sedanjega vodstva.
 

 17.04.2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti