Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Črnina nad Everestom

Po tragediji, ki je vzela 16 življenj, so Šerpe postavili zahteve. Izpolnjene morajo biti do 28. aprila.

Kolaps, ki so ga povzročili podrti seraki in snežni plaz na ledeniku Khumbuju, ni vzel le 16 življenj, spremenil je način vzpenjanja na Everest. Za vedno.

Emocije še naprej prevevajo bazni tabor na južni strani Everesta. Šerpe so sestavile 13 zahtev in jih poslale Ministrstvu za turizem. Zahteve temeljijo večinoma na povečanju odškodnin družinam pokojnih, tistim, ki ne bodo zmogli več delati v gorah, urejanju zavarovanj, izboljšanju splošnega položaja in izboljšanju reševalnega sistema. Prav tako Šerpe zahtevajo, da se letos ne izvajajo pritiski na njih in druge, ki sodelujejo pri vzponih na najvišjo goro. Želijo svoj težko prisluženi delež.

Ekipe so trenutno na čakanju. Čakajo odgovor ministrstva. Dogovorili so se, da v kolikor njihove zahteve ne bodo izpolnjene v sedmih dneh, to je do 28. aprila 2014, prekinejo z delovanjem na gori. Plezanje so že prekinili za čas žalovanja. Prav tako pa se je na gori pričelo obdobje slabega vremena. Nekatere Šerpe in drugi zaposleni, vendar ne vsi, so se vrnili na svoje bližnje domove.

Med številnimi pogovori in iskanji rešitev, kako naj bi letos ali v bodoče nadaljevali z vzpenjanjem na Everest z južne strani, je morda najbolj zanimiva misel, da bi preprosto izpustili plezanje čez spodnji zelo nevaren del ledenika Khumbu in bi s helikopterji vozili ekipe na višino 6000 metrov …

Nekatere odprave so se že odločile, da svoje letošnje delovanje zaključijo … Medtem pa na kitajski strani Everesta delo poteka nemoteno naprej in kot napovedujejo, bo le stežka dobiti dovoljenje za preusmeritve v tem kratkem času.

Ministrstvo za turizem je napovedalo takojšnje plačilo 400 $ za kritje pogrebnih stroškov. Za leto 2014 so povečali življenjsko zavarovanje za vsakega izmed Šerp na 10.000 dolarjev. Poleg uradnih so številne organizacije ustanovil sklade za pomoč.
Nepalska vlada je z dovoljenji za vzpone na Everest zbrala čez 3.000.000 $ v letošnji sezoni ...
 


Prejšnja objava - Kako naprej?

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti