Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Praznična dneva nad Grohotom

Igor Radovič: V stenah Velike Raduhe, Laneža in Durc -  Doslej neznana vstopna varianta Vetrnih polic

Sam v stenah nad Grohotom
Igor Radovič - 19.04.14: Po vseh vajah v plezališčih ter turah s tečajniki sem si za danes zaželel samotnega potepanja po hribih. Dan je bil kot nalašč za to, saj nisem srečal prav nikogar. Rad sem občasno sam s sabo, da uravnotežim svojo notranjost, za kar v običajnem vsakdanu pogosto zmanjka časa.

Še v temi sem se pognal od Bukovnika proti Veliki Raduhi. Najprej sem želel ponoviti Kačo za Nino (200 m), ki sem jo preplezal julija 2010. Posvetil sem jo moji dragi nečakinji Nini, ki je imela tistega leta hudo prometno nesrečo. Nina je danes in jutri s plesnim klubom Zebra na največji mednarodni tekmi v plesu na vozičkih na Nizozemskem. Mislil sem si, da ji bom pozitivno energijo na daljavo najbolje poslal kar iz njene smeri. Morda bo pa le malo pomagalo tole moje navijaško plezanje.

Nato sem sestopil proti Lanežu in tam preplezal Grizzly Adamsa (130 m), Večerno (140 m), Detektivsko (135 m) in Butalsko (145 m). Za konec pa sem šel še na vrh Durce in sestopil po desni varianti Dvomljivke (240 m). Tako sem brez vmesne hoje z vzponi in sestopi po smereh opravil z 990 višinskimi metri v zelo dobrih snežnih razmerah. Kar soliden trening za moje letošnje cilje. In to praktično pred nosom, brez kake dolge vožnje v bolj pomembne gore.

Ponovitev doslej neznane variante Vetrnih polic
21.04.2014: Po sobotnem preganjanju po 6 smereh sem se danes zopet namenil v gore nad planino Grohot. Za zadnji praznični dan sem se odločil za bolj umirjeno plezanje. V steni Male Raduhe sem zlezel »prvenstveno vstopno varianto« do Vetrnih polic (65/40-50 st., 140 m; skupaj z Vetrnimi 315 m). Varianta pripelje v Vetrne približno 20 m nad vstopnim kaminčkom, ki pa je pozimi večinoma zalit. No, vsaj mislil sem, da sem zlezel novo varianto, dokler se ni oglasil Davorin.

Vstopna varianta z Vetrnimi policami je še malo višja kot Smer veteranov in je po moji oceni najvišja smer v Mali Raduhi. Poleg tega je v razmerah, ko obstaja nevarnost plazov varnejša kot klasični pristop pod Vetrne, nadaljevanje pa je možno tudi po Smeri po razu, kar praktično odpravi nevarnost plazov.

Novega južnega snega je bilo z višino vedno več. Proti vrhu ga je zapadlo kake 15-20 cm, a se je na trdi podlagi većinoma že spontano splazil, zato je bilo plezanje varno. Tu in tam je prineslo kak manjši, nenevaren plazič.

Tudi čez celotno področje pod steno Male Raduhe so že potegnili plazovi, zato sem se lahko med sestopom proti Grohotu imenitno peljal po čevljih. V vrhu Durce sem opazil dva smučarja v Dvomljivki. Bila sta Branko (?) z Jesenic in Jernej iz Rimskih toplic.

Igor Radovič

 

19.04.2014

 

 

 

 

 

21.04.2014

Rumena – vstopna varianta Vetrnih, rdeča – Smer veteranov, črna – Smer po razu, drap – Vetrne police

 

1 komentarjev na članku "Praznična dneva nad Grohotom"

Igor Radovič,

Moja nečakinja Nina je na Nizozemskem osvojila srebrno in bronasto kolajno ter četrto mesto. To je seveda rezultat trdega dela Nine in njene soplesalke. Čestitam !

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti