Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Namesto alpinistične nemško in angloslovenščine

AR 6/1980 - France Malešič: »Nekaj let sèm pa se le-ta kranjski jezik govori zelo pokvarjeno ...

... in vsak dan slabše, ponekod bolj, zlasti pa v Ljubljani, tam okrog in na Gorenjskem. To pride od tega ker se zelo meša z nemščino ...« tarna Janez Vajkard Valvasor v svoji Slavi Vojvodine Kranjske v letu 1689.

Tudi po 300 letih ni nič boljše. Že vsak tečajnik takoj ugotovi, da bo pravi član alpinističnega odseka postal šele takrat, ko planinskega društva in alpinističnega odseka sploh ne bo več omenjal, ampak bo veliko bolj neposredno, prisrčno in z občutkom pripadnosti govoril o »ferajnu«, vedel za »karabince, zihranje, štante, žimarje«, pa tudi za »nutse, clogse, stopperse, hexentricse, friendse« itd.

Ne bi rad pogreval starih šal, vendar se mi zdi, da bi sem pa tja katero stvar vseeno lahko imenovali po domače namesto s tujko, kar je vsaj toliko lepše, kot je prosto plezanje od tehničnega.

Začnimo z »žimarjem«, ki se je po nepotrebnem razširil in se pojavlja celo v Planinskem vestniku. Gre za zelo uporabno pripravo, ki jo neobremenjeno lahko potiskamo po vrvi, obremenjena pa se je trdno oprime in se z njo lahko vzpenjamo po vrvi. Poznamo več izvedb: Petzlovo, Hieblerjevo, jümar in novejše izvedbe.
Nesrečni žimar je torej v originalu jümar (začetnici avtorjev Jüsyja in Martyja) in nima nobene posebne pravice, da bi z njim na splošno imenovali vse izvedbe. Pri prvi izdaji priročnika Hoja in plezanje v gorah je bilo uporabljeno ime žabica, kar pa ni točna oznaka, poleg tega pa se meša z reševalno žabico. Tudi predloga objemka in klupa nista bila uporabna. V drugi izdaji Hoje in plezanja je bila uporabljena prižema in prižemka. Izraz se je že kar uveljavil in ga uporablja GRS. Še največ pa nam pove ime vzpenjalnik, ki ga je uporabil Jure Ulčar v 4. številki Alpinističnih razgledov v članku o Cerro Torreju. Poleg tega se gotovo ne bo težko spomniti ustreznejšega glagola, kot je štorasti »žimariti«, saj govorimo slovensko, ali ne?

France Malešič



Ali že veste ...

... kdaj je vzpon opravljen? Na taboru v Paklenici se je v smeri Rebro v Čuku (V, IV) alpinistu izruval klin in je padel 5 metrov. K sreči se ni poškodoval. S seboj je imel dva tečajnika, do lažjega sveta so imeli še 20 metrov. V močnem dežju se je do njih spustil reševalec, nato pa so jim z varovanjem od zgoraj pomagali na vrh. Saj je pravzaprav vseeno, da so slovenski načelniki sklenili, da tečajniki ne gredo v Paklenico; tudi popoldansko vstopanje z dvema neizkušenima je njihova stvar. Da pa so si vzpon zapisali kot opravljen, je zelo zanimivo. Odškodnina za vse prestano mora biti!

... kaj je alpinistična stabilizacija na gorenjski način? Večje gorenjsko PD je k letošnjim izpitom za gorske vodnike prijavilo štiri kandidate s potrdilom, da se vestno udeležujejo društvenega dela in s priporočilom zaradi velike potrebe po vodnikih. Ko je bilo potrebno plačati tretjino stroškov (drugo poravna PZS, tretjo pa kandidat), so svoje kandidate obvestili, naj to urede sami, ker niso bili ustrezno aktivni in gre pri vodništvu za njihov privatni zaslužek. S tem so gotovo želeli samo prihraniti sredstva, ki jih je domača telesnokulturna skupnost že predvidela za vzgojo strokovnih kadrov. Vendar prihodnjič takih neprostovoljnih privatnih kandidatov ne bo mogoče upoštevati.


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti