Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ekspedicionizem na Čehoslovaškem

AR 6/1980 - Franci Savenc: Med balkaniado »Maljovica 79«, organizirano ob 50-letnici bolgarskega alpinizma ...

... sem se precej pogovarjal tudi o alpinizmu v deželah, iz katerih so bili predstavniki, še posebej pa o ekspedicionizmu. Nekateri podatki so prav zanimivi, nekatere rešitve bi morda lahko uporabili tudi pri nas.

Predniki čehoslovaških alpinistov so leta 1940 hoteli organizirati odpravo na Everest, do nje pa, kot je znano, ni prišlo. Zato se je razvoj ekspedicionizma začel šele po odpravi v Hindukuš leta 1965.

Leta 1948 so Čehoslovaki obiskali Alpe, leta 1950 Kavkaz, kamor so se potem vedno znova vračali, vendar k razvoju to ni dovolj prispevalo. Le ena skupina je šla medtem v Tien-Šan. Na prvi odpravi v Hindukuš so leta 1965 ugotovili, da je potreben večji poudarek na zimskem alpinizmu, čeprav so njihovi alpinisti že tedaj imeli solidno skalno in ledno tehniko. Ključna je bila tudi propaganda. Do tedaj so izdali že dokaj prevodov knjig o tujih gorah, potem so sledile knjige o domačih uspehih itd. Sedaj imajo trdno podporo javnosti.

Doslej so organizirali 9 odprav v Hindukuš, 14 v Himalajo, 8 v Pamir, 5 v Ande in 5 v Afriko. Sedaj lahko govore že o razcvetu odpravarstva in vprašljiva je koordinacija. Ker se trošijo ogromna sredstva, morajo odpravarske želje tudi že omejevati. Ob vrnitvi vsake odprave zahtevajo analizo, imajo pa probleme s poročili.

Ob morebitnih nesrečah imajo težave z analizo okoliščin. Javnost si ne zna predstavljati, kako je do nesreče prišlo. Treba bi bilo tudi doseči, da odprave, ki ni prišla na vrh, ne bi obvezno imeli za neuspešno, saj bi bila to prehuda obremenitev in bi vsaka odprava hotela na vsak način na vrh! Smrt (druga) na Makaluju je skoraj zasenčila uspeh.

Vzporedno z Japonci načrtujejo tudi odpravo na Mount Everest.

Ekspedicijski odbor neposredno odgovarja osrednji športni organizaciji (ki je podobna naši Zvezi telesnokulturnih organizacij), čeprav je tekoče delo stvar članov federacije. Pomagajo jim tudi javni delavci, na primer v častnem odboru.

Izbor članov odprave opravlja »trenerska ekipa«, ki dela z izbranimi alpinisti. Gre za približno 300 ljudi, ki so v reprezentančnih ekipah po 15 (prve ekipe, ekipe mladih). Izbor opravijo po posvetovanju z vodjo odprave. To je predlog za federacijo, potrdi pa ga osrednja športna organizacija. Izbor vodje je težaven. Biti mora dober alpinist, ki obvlada vso problematiko, imeti mora organizacijske izkušnje, biti mora dober psiholog, imeti mora ugled, poleg tega jasen cilj in predstavo, kako ga bo dosegel. Lahko se posvetuje in se tudi mora, odloča pa sam.

Franci Savenc


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave
Značke:
AR novosti TUJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti