Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polomljena lestev

Številne svečke žarijo v spomin umrlih in tistih, ki jih še iščejo pod Everestom. Prihajajo sožalja in prve pomoči v obliki skladov.

Dawa Tashi Šerpa, eden izmed preživelih, na intenzivni negi. Foto: Prakash Mathema/AFP

Oddaljenim spremljevalcem dogajanja na himalajskih očakih in razvoju turizma pod temi najvišjimi gorami na svetu je lahko jasno, da številni postopki niso v redu. Nerazumljivo je, da se v teh časih ljudje še vedno vračajo k takšnemu izkoriščanju za preživetje in s tem možnostjo spodobnega življenja. Turizem nikakor ne sme zahtevati takšnih žrtev.

Kot pripoveduje Šerpa Abiral Rai, je poglavitni vzrok tako masivne nesreča zastoj, ki je nastal zaradi popravila zlomljene lestve, ki jih položijo za prehod čez ledeniške razpoke. Za usodnim mestom se je nabralo 60 Šerp in višinskih delavcev.

Lansko leto je bilo prelomno v odnosih med alpinisti in Šerpami. Povsem načrtovano sprožena provokacija, ki se je sprevrgla v spopad pod Everestom, je imela jasen namen odstranitev množice z gore. Ta množica je prinesla razvrednotenje alpinističnih dosežkov. Vendar brez alternativne rešitve ne gre. Domačini so »obsojeni«, če bodo zgubili zaslužek, pridobljen s petičnimi odpravami. Izkazalo pa se je, da je pomoč, ki je dolga leta prihajala iz tujine v različnih oblikah, neustrezna in ni prinesla rezultatov.

Jasno je, da se bo po kmalu po odvozu trupel z gore pohod na Everest nadaljeval. Le malo je možnosti, da bi oblastniki prišli do spoznanja in ustavili pohod.
Včasih smo pogosto slišali zgodbo o trajnostnem razvoju podeželja. Ta se je pri nas sprevrgla v izselitev s kmetij in od tako opevanega donosa planinstva lokalnemu prebivalstvu so ostale le obremenitve. Na zahodu je turizem lepše uspel, saj je imel že prej ustrezno zasnovo in obilno pomoč bogatih držav. Vendar je ta turizem stehniziral gore in jim spremenil videz. Prav ta zahodna miselnost pelje v nerazumevanje, saj se bo lokalno prebivalstvo le stežka vrnilo na nekdanje vrednote. Pravi voditelji bi morali upoštevati predvsem svoje izročilo, vendar je razumljivo, da bi upor proti denarju in z njim povezanim »napredkom« komu uspel.

Nepalske oblasti so se letos aktivno lotile urejanja zaposlitev domačinom s tem, da morajo vsi najeti dodatne spremljevalce – vodnike. Vzpon na najvišjo goro pa je postal še bolj »enostaven« le z organiziranimi turističnimi skupinami in celo cenejši, saj so dajatve za posameznike razdrobljene in drage. Vendar se vseskozi pojavlja vprašanje: »Je res komu vzpon na najvišjo goro zadosten motiv, da prestopaš ob poti ležeča nepokopana trupla?« Bogataši, ki le plačujejo, bodo morali sami prevzeti občutek krivde.

Ameriški Alpin Club je osnoval poseben fond za pomoč družinam v plazu umrlih Šerp.


Tragedija pod Everestom


...

Tako so padle prve žrtve (1923) ... Le prva skupina, Angleži in en nosač, si toliko pomagajo, da se ustavijo, za njimi tudi druga, tretjo in četrto skupino pa vrže plaz 20 m globoko in težke snežene plasti ju zasujejo. Drugi hite kar le morejo na pomoč, pa odkopali so šest mrličev, sedmega ga sploh niso dobili.
Tako so padle prve žrtve in prekinili so oblego te doslej nepremagljive predobre pa vendar tako krute boginje zemeljske matere Čomolungme.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti